Gyurkity Péter

Érkeznek a 64 bites Sempronok

Miközben az AMD vezetője az új technológiák alkalmazásáról beszélt az elemzőknek tartott összejövetelen, a vállalathoz közel álló források beszámoltak az olcsó 64 bites Sempronok megjelenésének várható időpontjáról.

Az AMDboard.com weboldal értesülése szerint a vállalat hamarosan mind a mobil, mind az asztali számítógépek piacán új 64 bites megoldásokat mutat be, és új tagokkal kővíti a népszerű Sempron processzorcsaládot. Az E6 steppinges chipek eddig is használt jelöléssel, de új azonosítóval kerülnek forgalomba, ezért az alaplapi BIOS frissítését igénylik majd.

Az oldal szerint az új 62 watt fogyasztású mobil chipek 3000+, 3100+ és 3300+, az alacsony, mindössze 25 watt fogyasztású példányok 3000+ és 3100+, míg az új asztali Sempronok 2600+, 2800+, 3000+, 3100+ és 3300+ jelöléssel érkeznek. Az AMD processzorok útvesztőjében segít eligazodni az oldal összesített táblázata, amely az összes 64 bites processzort tartalmazza. Az AMDboard.com szerint a mobil megoldások július 15-én, míg asztali társaik július 30-tól kerülnek a boltokba.


A processzorgyártó háza táján mostanság meglehetősen nagy a sürgés-forgás, és az érdeklődők - szerencsére - nemcsak a közeljövőben forgalomba kerülő újdonságokat ismerhetik meg, de betekintést nyerhetnek a távlati tervekbe is. Kiváló példa erre a napokban lezajlott elemzői konferencia, amelyen Hector Ruiz, az AMD vezérigazgatója számolt be a várható újdonságokról, illetve a vállalat elképzeléseiről.

Amint az a CNET tudósításából kiderül, a vállalat négyutas szerverekkel és új, munkaállomásokba szánt processzorokkal készül tovább javítani a csúcskategóriájú számítógépek piacán elfoglalt pozícióján, míg a PC-piacon a DDR3-memóriák, új biztonsági és virtualizációs technológiák alkalmazásával, illetve újabb chipekkel igyekszik majd terjeszkedni. Ezen fejlesztések nagy része 2007-re valósul meg, addig is a vállalat minden bizonnyal megpróbálja tovább növelni ismertségét és piaci részesedését.


A konferencián elhangzott, hogy az Opteron processzorok forgalma két év alatt 300 százalékkal nőtt, és jelenleg a világ 500 legnagyobb vállalatának 55 százaléka építi számítógépes rendszereit az AMD termékeire. A növekedést az IDC kutatócég legutóbbi elemzése is alátámasztotta, amely többek között a négyutas AMD szerverek rohamos terjedéséről számolt be.

A vállalat kétségtelenül legfontosabb feladata ugyanakkor a 65 nanométeres gyártástechnológiára történő átállás, amit a Drezdában épülő üzem segítségével kívánnak lebonyolítani. A Fab 36 ugyanis a tervek szerint jövőre kezdi meg a sorozatgyártást, addigra pedig a vállalat készen áll az átállásra, ami - ha minden jól megy - a processzorok teljesítményének ismételt növekedését és a fogyasztás relatív csökkenését vonja majd maga után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cukros #36
    lassan már minden 64bites
  • dez #35
    Szerintem a "divatfikázás" egy urban legend.
  • Zsoltika 007 #34
    Az meg minek? Ma a divatfikázás korában...
  • dez #33
    Indoklás?
  • Krisztörpe #32
    Sempront akkor se vennék,ha puskát fognának rám!Elcseszett egy proci.
  • Zsoltika 007 #31
    A játékok fejlesztése addig nem fog megállni, míg van benne piaci lehetőség.
  • irkab1rka #30
    "5 év mulva fog csak megállni a játékok fejlesztése grafikailag mert akkor már valóságosabbak lesznek mint az életbe"

    Vuhahahahahaaa :)

    bocs, de ez azt jeleti, hogy ilyen ütem mellett, a játékok 10 év mulva 2x jobbak lesznek, mint az életben :))))

    LOL
  • irkab1rka #29
    vaz, ugye nem gondoltátok, hogy a régi cuccokat újrafordítják 64 bitre. Lesz néhány, aztán kész. A populous 3-at sem írták újra, pedig azt megérte volna újraírni :)
  • irkab1rka #28
    tetris és blockout 64 bites, dualcore-os, SLI-s gépen.

    YESSS :)

    ja és egymás UTÁN futtatva LOL
  • blackeagle #27
    Te hoztad fel a dos4gw-t ,ami játék szempontjából sokkal jobb volt mint a kezdeti m$95.