Berta Sándor

Az áldozat blogja buktatta le a gyilkost

Május közepén meggyilkoltak két embert, egy testvérpárt. A 19 éves Simon Ng internetes naplót vezetett, és azt minden nap frissítette, bővítette. Az utolsó bejegyzés segített a New York-i rendőrségnek a gyilkos elfogásához.

Sokszor hallani, hogy az internet beépült az emberek mindennapi életébe. Sajnos ezt most egy konkrét eset is alátámasztja. A világhálón gyakran történnek egyedi, meghökkentő, érdekes vagy éppen torokszorító dolgok, amikor kiderül, hogy nem igaz az oly gyakran hangoztatott tézis, miszerint az internet lélektelen. Az online közösség néha meglepően nagy összefogásról tesz tanúbizonyságot, gyakran akkor, amikor arra senki sem számítana. Így történt ez most is.

New Yorkban, a nyüzsgő amerikai metropoliszban május közepén gyilkosság történt. Amennyiben nem lennének a körülmények különlegesek, könnyen lehet, hogy e fölött az eset fölött is átsiklott volna mindenki, hiszen - különösképpen arrafelé - egy ilyen bűncselekmény napjainkban mindennaposnak számít. Azonban az online naplót olvasva a nyomozók előtt lassan feltárult a gyilkosság indítéka. Aznap vagyis május 12-én Simon Ng délután 15 órakor beengedte a testvérével közös lakásba a 23 éves kínai Jin Lint, aki Ng testvérének, a 21 éves Sharonnak az egykori barátja volt. Ugyan a testvére nem volt otthon, ám a fiú jelezte Simon Ng-nek, megvárja a lányt. Ng rábólintott a dologra. A fiú 17 óra 5 perckor a következő bejegyzést tette blogjába: "Még mindig itt van, egyfolytában cigarettázik, fel-alá sétál a házban... Remélem, hamarosan elmegy."


Azt a nyomozók nem tudták megállapítani, hogy a gyilkos pontosan mikor ölhette meg a fiatalembert, ám 21 óra 30-kor, amikor Sharon hazaérkezett, a lányt is megtámadta. A súlyosan sebesült lány miután a támadója elmenekült felhívta kedvesét és tőle kért segítséget. Sharon Ng körülbelül egy órával ezután belehalt a késsel okozott súlyos sérüléseibe.

A rendőröknek gyorsan összeállt a kép, főleg a hátrahagyott internetes napló-bejegyzés segített sokat. A nyomozók a gyilkosságot követő napon már csöngettek is Jin Lin lakásán. Miután szembesítették a blogban leírtakkal, a fiatalember aki addig még valahogy tartotta magát, megtört és beismerte a bűncselekmény elkövetését. Jin Lin a kettős gyilkosság elkövetését azzal indokolta, hogy ki akarta rabolni a testvérpárt, mert pénzre volt szüksége, hogy repülőjegyet vásárolhasson egy hongkongi repülőjáratra. Amikor azonban nem talált pénzt Sharon Ng szobájában, megtámadta és megölte Simon Ng-t.

Az áldozat internetes naplója és az abba írt utolsó bejegyzés - ami perdöntő bizonyíték is egyben - május 15 óta egyfajta online kegyeleti-megemlékezési hellyé vált. Az oldalt több tízezren keresték fel a világ minden tájáról és több mint 250 friss bejegyzés követi Simon Ng utolsó sorait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neonlight #15
    John Wayne: ajánlom neked a Bowling for columbine (Kóla, Puska, Sültkrumpli) c. filmet M. Moore-tol. Pont ezt a témát taglalja és elég meghökkentő. Sztem jobb mint a Fahrenheit 911
  • irkab1rka #14
    Srácok srácok :) NE hidjétek már el ezt a baromságot a dragonballról, meg a pokemonról :)))))

    Én Tom és Jerry-n nőttem fel. Az ezeknél százszor brutálisabb, csak nézzétek meg szépen, és belátjátok. Csak divatból szidják a pokemont és pikacsut, mert az 'elemző' nagyot akart mondani.

    Ha a rajzfilmek szabnák meg az életünket, akkor már régen transformerek lennénk. Vagy mangák. Vagy ERIC CARTMAN-ek :)))))
  • John Wayne #13
    Hmm, én elég komoly Dragonball addikt vagyok. Majdnem az összes rész megvan angolul is, azok sokkal jobbak, mint az eredeti japán, vagy a magyar szinkron, jobb a zene, és a szinkronhangok.
    Eddig még nem öltem meg senkit.
    A bekattanás érdekes dolog, mért van az, hogy az amiknál iskolás gyerekek felfegyverkeznek, és bemennek az iskolába írtani, aztán végeznek magukkal. Ez páratlan a történelemben szerintem.
    Egyes összeesküvés-elmélet írók szerint egyszerűen agymosták őket, beprogramozták a feladatra, és a szabad fegyverviselés a célpont, amit be akarnak tiltani, hogy eltörölhessék a demokráciát Amerikában:). Hát, érdekes elmélet, de szomorú dolog, hogy ilyenek vannak.
  • neonlight #12
    asszem a pokemon elott jo par evvel ment a dragonball, ami azert "cseppet" durvabb rajzfilm. Amikor en kozepiskolas voltam akkor mar ment a dragonball, bele is neztem elvetve. Eleg durva volt.
    Ez a nemzedek most mar 25 felett van, szoval mondhatjuk, hogy felnott. En nem hiszem, hogy akkora valtozas lett volna.
    Meg ugye a brutalis szamitogepes jatekok... persze.
    10 evvel ezelott a kivegzeseket mar fejbol fujtam a Mortal Kombathoz meg az osszes rejtett folyosot ismertem a Doom-ban. Meg sem kattantam be.

    Ez egy jo vitatema, de bizonyitek a mai napig nincs, hogy mennyire van osszefuggesben a "bekattanas" az eroszakos jatekokkal/filmekkel.

    Csak ugy mellekesen, az okorban azert jartak gladiator jatekokra az emberek hogy lassak hogy olik le egymast embertarsaik, in real life! Nem a kepernyon.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    tök jó lesz vérfürdő meg pikácsú.. különben nem azzal van baj, hogy egy fiatal megnézi a pokémont, hanem hogyha emellett még hülye is. És akkor bekattan.. mint ugye a pisztolyos kisniggerek amerikában..
  • arty #10
    nana, nálunk akkor lesz ANNYIRA rossz a helyzet az eröszakos büncselekmények körében, he felnő a mai "pokémon" nemzedék ! az még odébb van ...

    de egyértelmü, pár év és eltünnek a különbségek.
  • AnuluWork #9
    Pontosan.
  • Ecology #8
    Azt nem tudom,hogy honnan veszed,hogy mindenkinek fegyvere van meg mindenki fél egymástól? Talán tapasztalatból mondod mert jártál vagy éltél kint? Én éltem kint az USA-ba 7-hónapot és ezalatt jónéhányhelyen megfordúltam.Semmiképpen nem őrűltebbek az emberek mint idehaza sőt tapasztalataim szerint a nagy átlag sokkal kedvesebb és segítőkészebb. Itthon többször voltam szemtanúja annak,hogy egy piros lámpánál két autós jól összeverekedett mert az egyik bevágott a másik elé? Ez talán a józan észre vall? És akkor még sorolhatnám. Szerintem mielőtt pocskondiáznál más országokat nézd meg,hogy itt rendben van e minden! Mert szerintem itt messze rosszabb a helyzet mint ott. Mi csak egyetlen egy dologban vehetjük fel a versenyt az USA-val,mégpedig a friss adatok szerint kövér ember/négyzetkilométer tekintetében beértük a listavezető USA-t. Sajnos!!! Ettől függetlenűl semmiképpen nem akarom védeni őket mert rengeteg hibás lépést tesz az amerikai kormány de szerintem mi sem panaszkodhatunk ebben a tekintetben!
  • Csacsis #7
    És hamarosan nálunk is ez lesz. Mert a drága politikusaink az USA-t veszik mintának. Pedig mennyire nem kéne!
  • Admiral #6
    Az tuti hogy nem mennék ki New Yorkba lakni... Se az USA-ba...

    A fél város őrült, beleőrülnek a paranoiába, lassan mindenkinek fegyvere van, mert egyszerüen FÉLNEK EGYMÁSTÓL

    Borzalmas lehet igy élni