Berta Sándor

A jövőben az innováció része lesz a német alkotmánynak?

Hiába nő dinamikusan Németországban az internethozzáférések és a mobiltelefonok száma, nemzetközi viszonylatban a németek az új technológiák alkalmazásának a tekintetében még le vannak maradva az ebben az ágazatában vezető országoktól.

A Bitkom nevű német információ-gazdasági és telekommunikációs szövetség tájékoztatása szerint a szélessávú internet-elérések számának; a legálisan letöltött zeneszámok, illetve játékszoftverek számának, valamint az UMTS mobiltechnológia használatának a tekintetében Németországot megelőzi az Egyesült Államok és sok európai ország is. Willi Berchtold, a Bitkom elnöke szerint éppen ezért lenne fontos az, hogy Németország minél előbb ledolgozza a hátrányát ezeken a területeken az Egyesült Államokkal, Svájccal, a skandináv országokkal vagy Japánnal szemben.

Berchtold példákat is említett, melyek szerint az USA-ban a háztartások 35 százalékában már van szélessávú internethozzáférés, ugyanez az adat az európai államban azonban csupán 17 százalék. Továbbá hiába uralja összességében Németország az európai online piacot, ha például a britek vagy a spanyolok több pénzt költenek számítógépes játékoknak vagy a zenei albumoknak az interneten keresztül történő megvásárlására, mint a németek.

Szintén el van maradva az ország az UMTS-technika felhasználásának tekintetében is a világ ezen a területen értendő élmezőnyétől. Németországban 250 ezren használják az UMTS-t, ami szép szám, ám ugyanez az adat Olaszország tekintetében 3 millió. A német IT- és kommunikációs szektor bevételei ugyan 2005-ben 3 százalékkal emelkedni fognak az előrejelzések szerint és elérik majd a 136 milliárd eurót, ám az ezeken a területeken foglalkoztatott 741 ezer alkalmazott mellett szükség volna még 10 ezer új munkaerőre. Sokan hagyják ott az IT-ipart és a kommunikációs ágazatot, viszont egyre többen jelentkeznek szoftverfejlesztői munkára vagy a szolgáltatóiparba.

Willi Berchtold szerint a hosszútávú megoldás az lenne, ha a német alkotmányban rögzítenék az innovációt és így a szövetségi kormány és az ország egyik fő feladatává tennék a csúcstechnológiát használó iparágak fejlesztését, mely által új munkahelyek is teremtődnének és a gazdaság is lökést kaphatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Razgon #2
    Ez szép és jó, de a németek lelkes hívei voltak a szoftver szabadalmaknak, amely ezzel éppen ellentétes irányba hatna...
  • pemga #1
    Hmm, kultúrális különbségek: az olaszok imádnak beszélgetni, a németek meg képesek heteket ülni egymással szemben, úgy hogy egy szót nem szólnak egymáshoz...