SG.hu

Még mindig sok a DOS-os ügyviteli rendszer

A rEVOLUTION Software legújabb felmérése szerint a kis- és középvállalati szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS-alapú, saját fejlesztésű vagy vásárolt ügyviteli rendszereket használ.

Mivel a DOS-os szoftverek sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem használhatók együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így sok esetben a 10 évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését. A felmérés szerint a DOS-os rendszereket használók körében a saját fejlesztésű szoftverekkel dolgozó cégek elégedetlenek leginkább a jelenlegi megoldással, és hajlanak a legmagasabb arányban (27%) rendszerük cseréjére.

A több mint 11 ezer mikro-, kis- és középvállalati ügyviteli szoftverfelhasználóval rendelkező rEVOLUTION Software - nem reprezentatív felmérés keretében - 2005 elején az 500 millió Ft-ot meghaladó, de 10 milliárd Ft-ot el nem érő árbevételű cégek körében végzett megkérdezést.

A közel 200 válaszadó cég 26%-a még valamilyen nem saját fejlesztésű, DOS-alapú ügyviteli vagy vállalatirányítási rendszert használ, 32%-uk nem saját fejlesztésű Windows-alapú rendszert működtet, szintén közel egyharmaduk (32%) valamilyen saját, egyedi fejlesztésű megoldást használ, 10%-uknak pedig semmilyen ügyviteli rendszere nincs. Mivel az egyedi fejlesztésű szoftverek több mint 60%-a még 2000 előtt készült, így valószínűsíthetően ezek jelentős része is DOS-alapú. A kutatás eredményeit összesítve megállapítható, hogy a KKV szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS-alapú rendszert használ.

Ez a magas arány a kis- és középvállalatok alacsony informatikai fejlettsége mellett azt is jól mutatja, hogy sok helyen éppen a meglevő rendszerek jelentik a cégen belüli informatikai fejlesztések akadályát. A DOS-os rendszerek ugyanis mára több szempontból is elavultnak számítanak. Egyrészt a Windows XP már nem, vagy csak korlátozottan támogatja a DOS-os alkalmazásokat; és a Microsoft előrejelzései szerint a jövőbeni fejlesztéseknél még kevésbé fogják figyelembe ezeket a szempontokat.

Így a DOS-alapú ügyviteli rendszerek közvetetten nehezítik vagy akadályozzák a felhasználót, hogy fejlettebb, újabb operációs rendszerre váltson. Másrészt tovább nehezíti ezeknek a szoftvereknek a használatát, hogy nehezen vagy egyáltalán nem kommunikálnak más, a számítógépen futó újabb alkalmazásokkal. Így például az Excel táblázatkezelő használatához bizonyos esetekben ki is kell lépnie a programból a felhasználónak, a levelező vagy szövegszerkesztő szoftverekkel való integráció pedig szóba sem kerül. Emellett a DOS-alapú rendszerek jellemzően nem tudnak minden, a mai ügyviteli igényeknek megfelelő információs igényt kielégíteni, ezért sokszor kiegészítő Excel táblákat kell vezetni, a nehézkes adatexport és -import ellenére is.

További probléma az egyedi, gyakran egyszemélyes fejlesztéseknél, hogy bár rugalmas és olcsó megoldást nyújtanak egyes speciális problémákra, igen komoly gondot okozhat, ha a fejlesztő eltűnik vagy elérhetetlenné válik, ami a frissítések, javítások, törvényi követések hiánya miatt rövid idő alatt a rendszer teljes működésképtelenségéhez, elavulásához vezethet.

Nem véletlen, hogy a saját fejlesztésű rendszereket használó cégek között a legmagasabb (27%) azok aránya, akik elégedetlenek a jelenlegi megoldással, és szeretnének váltani. Ez az arány azonban annyiban bíztatónak tűnik, hogy a vállalkozások kezdik felismerni, hogy komoly kockázatot jelent számukra, ha cégük növekedésének informatikai támogatását egyedi fejlesztésű rendszerekre bízzák. Különösen, hogy mára már szinte minden igényt kielégítő, komoly referenciákkal rendelkező, több száz vagy akár több ezres példányszámban eladott, kiforrott ügyviteli és vállalatirányítási rendszerek közül lehet választani, szinte minden árkategóriában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #10
    Mi van a DOS emulátorokkal?
  • Rosco #9
    Saját tapasztalat szerint az ügyfeleink 95%-a használ Windowst, 4%-a Linuxot.
    Szerinted mi lenne, ha az arány fordított lenne? Mindenki a Linuxot fikázná és ugyanolyan gyakorisággal jönnének ki hozzá a peccsek, mint most a Windowshoz. A Windows használható rendszer, csak jól kell vele bánni, ennyi. Ez a "Linux king, WinXp sucks" már nem divat.
  • Pheel #8
    Ki hogy hívja. Dönteni az utókor fog.
  • comet #7
    Realitás, nem elvakultság. Elvakultság a "Get the facts".
  • Pheel #6
    Szerintem meg visszább kellene venni azokat az agarakat, mert elég nevetségesnek érzem, hogy ilyen szintű okító dumát nyomsz itt nekem a többszázéves tapasztalattal a hátad mögött. .NET van rajta, bár elég kezdetleges. A jobbság-rosszabbság témát hanyagolnám, mert óriási flame-et indít, és ahhoz nincs sok kedvem. Az elvakultságodat meg nem minősíteném. :-P
  • comet #5
    Sztem nyisd ki a szemed, mondtam neked sokszor hogy előre nézz, a jövőbe ne a jelenbe. Most még sikk lenézni a linuxot, hogy nem fut rajta a .NET, vagy akármilyen hülyeség miatt ami nem is igaz. De sok olyan előnye van a rendszernek ami többet nyom a latba, mint elterjedtség vagy speciális alkalmazások. Nyílt forráskód, jobb szerkezeti felépítés, országfüggetlen fejlesztés, non-profit (fejlesztési alapon) szerkezet. Nyilván ezért használ linuxot majd minden második kormány már. Magyarországon persze erre is várni kell. Krampusszal szívunk. A windows xp egy vírus, ki kell irtani. Vírus mert nem a tulajdonosa érdekeit képviseli, hanem a microsoftét. Vírus mert rossz felépítésű, lyukas rendszer. Az nem jó dolog ha a linuxos gépeimet, servereimet windowsos zombik támadják. Ezt pont tudhatnád, diplomás lévén. :)
  • pemga #4
    Már nem azért, de nagyon sok rendszer ma is Cobolban van írva. Egész egyszerűen azért, mert még senki nem vette a bátorságot, hogy egy pár évtizede folyamatosan működő rendszert megpróbáljon lecserélni... Arról nem is szólva, hogy ez teljes újraírást, átgondolást is kell, hogy jelentsen, baromi nagy a kockázata.
  • AL7 #3
    A probléma ismerős, én is ilyen cégnél dolgozom... A cégnél 2 éve cserélték le az egyszemély által írt könyvelési rendszert egy másik dBase alapúra... beleszólásom a döntésbe természetesen 0 volt, így DOS-os rendszerről DOS-osra váltottak... de ahol P II-es a szerver... mást nagyon nem is lehet várni. Én meg csak szívok vele, mint a torkosborz. Így a linuxos, vagy akármilyen más szerver kiépítése lehetetlen! A kliensek között 5 éves P II a legfiatalabb (persze a főnök gépe kivétel)
  • Pheel #2
    Szerintem költözz ki az USA-ba. Olyan szinten vagy, mint azok :-P
  • comet #1
    "Mivel a DOS-os szoftverek sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem használhatók együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így sok esetben a 10 évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését."

    Fejlettebb operációs rendszerek mint pl a linux elterjedését a Windows XP is gátolja, például. Pereljük be a Microsoftot ezért, hiszen hátráltatja az informatika fejlődését.