SG.hu

Inflációt meghaladó bővülés várható az IT szektorban

Az IQSYS Informatikai Rt nyilvánosságra hozta 2005-re vonatkozó várakozásait, melyek szerint ugyan a tavalyi év kedvező volt az informatikai ágazat számára, ám az idén nem valószínű, hogy a 2004-es növekedés mértékét meg lehet ismételni.

A vállalat szerint a fejlődés egyik legjelentősebb motorja 2005-ben a banki-pénzügyi szektor lesz. Az elektronikus szolgáltatások piaca tovább bővül, ezért ezekhez mindenképp beruházások kapcsolódnak. Tovább növekszik a hitelezési piac, amely szintén fejlesztéseket von majd maga után, és az idén is folytatódik az alkalmazkodási folyamat a Basel II. egyezmény követelményeihez. Az államigazgatás területén az idei esztendő - az informatikai beruházások szempontjából - talán még a tavalyinál is szűkösebb lesz. A költségvetés számait figyelve úgy tűnik, hogy az informatikára költhető állami pénzek igen vékonyan csordogálnak majd, pedig az államigazgatás területén bőven lenne hova, mire költeni, már csak az uniós kötelezettségek miatt is.


Verseghi-Nagy Miklós
A vállalat szerint ugyanakkor ez nem föltétlen igaz a helyi közigazgatásra. Az idei év folyamán megérkeznek az első uniós pénzek, amelyhez a cégek és az önkormányzatok egyaránt hozzájutnak. Ez számos településen, régióban generál majd fejlesztéseket. Az iparon belül elsősorban a kkv-szektor előretörése várható, ahol a különböző ERP és CRM rendszerek rohamosan terjednek, és ez az idén sem lesz másképp, de a nagyvállalatok érdeklődése is nő a fejlett informatikai megoldások iránt.

Verseghi-Nagy Miklós az IQSYS ügyvezető igazgatója a teljes IT ágazat növekedését 6-8% körülire becsüli, ami várhatóan csak 2007-től vesz majd igazi lendületet, amikor a Nemzeti Fejlesztési Program második üteme beindul. Ami a piac szerkezetét illeti, az IT szektor konszolidációja minden bizonnyal legalább a tavalyi ütemben folytatódik. Különösen igaz lesz ez az elsősorban exportra dolgozó vállalatokra, akiknek az életét az erős forint nagyon megnehezíti. Valószínű, hogy az idei évben függetlenségüket csak a legnagyobbak tudják majd megőrizni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!