Gyurkity Péter

Itaniumos változat is készül a Longhornból

Az Intel csúcskategóriás szerverprocesszorának népszerűsítése és szélesebb körű elterjesztése érdekében a Microsoft az Itaniumokra is átírja a következő generációs Windows operációs rendszert.

A szoftveróriás bejelentése a szerverprocesszort népszerűsítő kampány megújulásának első állomása, amely elemzők szerint azt jelzi, hogy a vállalat még lát esélyt az Itanium sikerére. A döntés azért érdekes, mert a Microsoft a közelmúltban alábbhagyott ezirányú törekvéseivel, és szemmel látható volt, hogy az Itaniumra megjelenő termékek alacsonyabb prioritást kaptak az x86-piacra szánt társaikhoz képest. A jelek szerint a vállalat most mégis a szerverplatform hatékonyabb támogatása mellett döntött, és nagyobb szerepet vállal az Itanium népszerűsítésében.

"Nem tisztáztuk kellőképpen helyzetünket, és kezdtünk megfeledkezni arról, hogy a Xeonon kívül az Itanium mellett is elköteleztük magunkat" - jelentette ki egy interjúban Bob Muglia, a Windows Server Divison alelnöke. Elmondása szerint a kiterjedt támogatás részeként a vállalat még 2007-ben, tehát az x86 verzió évében elkészíti a Longhorn Server Itaniumra szánt változatát, és beindítja a "Route64" névre keresztelt előadássorozatot, amelyen a 64 bites technológia előnyeit szeretnék ismertetni a hallgatósággal.

A szoros együttműködési program keretében a Microsoft 1600 darab Itanium szervert vásárol a HP-tól, amely viszont a gyártónak jelent nagy segítséget. A lépés jelentőségét mutatja, hogy Rich Marcello, a HP Business Critical Server csoportjának alelnöke az Itanium eddigi legnagyobb sikerének nevezte a Microsoft bejelentését. Az alelnök hozzátette, hogy korábban nem esett szó a Longhorn Server Itaniumos változatának elkészítéséről.

A mostani bejelentés szerint a Microsoft több fontos szoftverét is átírja Itaniumra: az SQL Server 2005, a .Net Framework 2005, valamint a Visual Studio 2005 módosított változata még az idei évben elkészül, és a vállalat azt szeretné, ha példáját több más szoftvergyártó is követné.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #3
    na, jol látszik hogy is meyg ez ... hogyan lehet megeröszakolni a piacot "termékekkel" :)
  • entreri #2
    "HP Business Critical Server csoportjának alelnöke az Itanium eddigi legnagyobb sikerének nevezte a Microsoft bejelentését"

    naná hogy. Mostmár a Win dobozára is rá lesz nyomtva, hogy designed for Intel.
  • fanatic #1
    Nem kis tőke ment ebbe a vállalkozásba! Szvsz az Intel érzi, hogy az Amd erősödőben van, és az Intel finanszírozza ezt a MS megmozdulást!