Specker Balázs

RSS-támogatást építenek a Longhornba

A Microsoft bejelentette: a Longhorn munkanév alatt futó új Windows verzió már alapból támogatni fogja a RSS (Rich Site Summary/Real Simple Syndication) szabványt, a technológiát, amely a az interneten megjelent hírek, cikkek továbbítását teszi lehetővé, folyamatos frissítéssel, hírlevelekre való feliratkozás nélkül.

Segítségével nem kell állandóan oldalakat letölteni, az internetező munkaasztalán olvashatja az aktuális híreket. Jelenleg az ilyen formátumok kezelésére külön kliens programot kell használni. "Nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy az RSS elérhető legyen a Windows Longhornban" - mondta Dean Hachamovitch, a Microsoft Longhorn böngészésért és RSS támogatásáért felelős igazgatója. "Az RSS-nek kulcsfontosságú szerepe lesz az emberek jövőbeni internetezési szokásaiban, mivel automatikusan azt a legfrisebb információkat szolgáltatja a felhasználóknak" - nyilatkozta a NewsFactornak.

Dave Winter, az RSS szülőatyja lelkesedéssel fogadta a híreket. "Most nem 1995-öt írunk és ez nem 1995 Windowsa lesz" - írta. "A múltban igencsak külön utakon jártunk a Microsofttal. Ma, viszont úgy tűnik vissza akarnak térni a helyes útra, és megfontolt szándékukban áll a mi koncepciónkat használni, vagyis az internetét és nem a platform-forgalmazókét".

"Manapság, az RSS nagyon kényelmes módja annak, hogy hozzáférjünk blogokhoz, hírelemekhez, Podcasthez és minden egyéb információhoz. Ám a technológiában ennél sokkal több rejlik, a jövőben kiváló lehet automatikus alkalmazások (webes és desktop-alapú) közötti kommunikációra" - nyilatkozta Harry McCracken, a PC World főszerkesztője. A Microsoft már az Internet Explorer 7-ben is ígér némi ízelítőt RSS-támogatásából, ám a teljes körű használhatóságra még várnunk kell a Longhorn alá írt RSS-t használó alkalmazások megjelenéséig - írja az eWeek.

Az SG RSS szolgáltatása

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #50
    minden aminek kicsit is köze van a .Net-hez az nyílt.
    pl van egy C# szabványa is, ami nemcsak egy sima dokumentum, hanem egy elgész programozési nyelv (a hozzá tartozó dokumentumformátumokkal). de a teljes framework is nyílt, ezér lehet linuxra átírni.
    ugyan nem az m$ jegyzi, de elég sok köze van a xml-hez is.
    ofiszban is vannak nyílt szabványok. a főbb dokumentumok ugyan nem azok, de szabadon felhasználhatóak.
    és még sok más is van, de tök fölösleges felsorolni.
  • pascal #49
    Nem általánosítok pusztán tudatlan vagyok. Példákat mondanál, mert eddig nem nagyon vettem észre "rengeteg" nyílt szabványt.
  • FTeR #48
    m$nek rengeteg nyílt és teljesen ingyenes szabványa van. kb ugyan ennyi nyílt, de fizetőse és halom teljesen zárt.
    de tök jó, h általánosítasz.
  • Pheel #47
    Ebben teljesen igazad van, de elfogadott tény, hogy a gazdaság több területén csak monopolhelyzetben vagy ahhoz közeli helyzetben lehet tevékenykedni. Ha több tucat oprendszer osztozna igazságosan a piacon, annak szerintem nem lenne jó vége.
  • Sil78 #46
    A jól működő piacgazdaság alapja a verseny. Ha pl a Microsoft (vagy bármely más cég) monopolközeli helyzetet élvez, az senkinek sem jó, csak neki (legjobban pedig a fogyasztók szívják meg). Ha nincs verseny, és nincs rákényszerítve, akkor pl tuti nem fog olyan ütemben fejleszteni, mint egyébként tenné (vagy szinte egyáltalán nem, lásd pl az IE esetét az elmúlt években, a két "böngészőháború" közötti időben). Ha mondjuk az operációs rendszerek között is élesebb lenne a verseny, akkor pl a Longhornról se azt hallanánk folyton, hogy milyen korábban beharangozott elemeket fognak belőle kihagyni, meg mikorra halasztják el a megjelenését.
  • pascal #45
    "Csinál ilyet? Tudomásom szerint nem. Feltételezésekbe bocsátkozni értelmetlen."
    A minap jött, ki egy "független" elemzés, hogy az M$ biztonságosabb mint a Linux, ja meg olcsóbb...

    "Akkor utálod a piacgazdaságot és a kapitalizmust is. Gondolom megsértődnél, ha lekommunistáználak.."

    Nem vagyk sértődős típus, viszont az észérvekre hallgatok.
    Szvsz lehet szépen is csinálni. Lásd: Adobe. A pdf nyílt szabvány, tele a net különféle ingyenes pdf kreátor cuccokkal, pl az OpenOffice is lazán ment pdfet. A hivatalos Acrobat ára viszont borsos, mégis sokan veszik, mert MEGÉRI. Professzionalizmust nyújt. Az M$ meg a semmiért kér nagyobb összegeket, úgy hogy még garanciát sem vállal rá (MS EULA roxx)


    Ja és a kommunizmus jó dolog csak szarul vitelezték ki :P :D
  • Pheel #44
    "De ha ezekután lejáratókampányba kezd a mozilla ellen, az már kevésbé fair húzás"
    Csinál ilyet? Tudomásom szerint nem. Feltételezésekbe bocsátkozni értelmetlen.

    "Én a monopolmániája miatt rühellem a microsoftot: mindent és mindenkit kitúrni a piacról, ás saját zárt fizetős dolgokkal helyettesíteni"
    Akkor utálod a piacgazdaságot és a kapitalizmust is. Gondolom megsértődnél, ha lekommunistáználak..
  • Sil78 #43
    LOL. Mondjuk eleve nem járok oda, de nagy cucc: fogom a jó öreg AdBlock-ot, és letiltom a kis aranyos msnmoz1021.js scriptjüket. ;-) (Egyébként a scripttel a középső egérgombra - amivel ugye új tabon lehet megnyitni a linkeket - is hasonlóan reagál, nemcsak a jobb egérgombra.)
  • pascal #42
    OK. De ha ezekután lejáratókampányba kezd a mozilla ellen, az már kevésbé fair húzás.
    Én a monopolmániája miatt rühellem a microsoftot: mindent és mindenkit kitúrni a piacról, ás saját zárt fizetős dolgokkal helyettesíteni.
  • Pheel #41
    Az ő oldala, szűrheti. Max nem jársz oda.