MTI

Elindult az elektronikus ügyintézés Magyarországon

Ügyfélkapu néven internet alapú kormányzati ügyfél-beléptető és azonosító rendszer kezdte meg működését.

Az első napon már több mint 290 felhasználó regisztráltatta magát - jelentette be Urbán György, a Belügyminisztérium Központi Hivatalának vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Baja Ferenc, az Elektronikuskormányzat-központot vezető kormánymegbízott elmondta, hogy az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztésének jegyében a kormányzati portálon áprilistól hozzáférhető ügyfélkaput a várakozások szerint legalább 10 ezren, de akár több százezren veszik majd igénybe.

Az állampolgárok a világhálón eddig csupán ügyek indítását és időpontkérést intézhettek, mostantól viszont lehetőség nyílik beadni az adóbevallást elektronikus úton, továbbá le lehet kérdezni az adó-folyószámlát is - ismerteti a rendezvényről kiadott sajtóközlemény. Urbán György ismertetése szerint az ügyfélkapu megnyitásához először fel kell keresni az ország 275 okmányirodájának egyikét és személyi azonosítót kell igényelni adatvédelmi megfontolásból. Az ingyenesen megkapott azonosítóval és az e-mailen később megkapott jelszóval az otthoni számítógépről a www.magyarorszag.hu címen már elérhetővé válik a rendszer.

Baja Ferenc az MTI-nek elmondta, hogy az Ügyfélkapu kialakításához szükséges központi rendszer több százmillió forintba került. Hozzátette, hogy az okmányirodákba nem kellett újabb eszközöket kihelyezni, mert a meglévő infrastruktúra képes kezelni az elektronikus ügyintézést a jelenlegi szinten. A kormánymegbízott beszámolt arról, hogy az Európai Unió 27 féle szolgáltatásra ír elő bevezetési kötelezettséget elektronikus úton, öt különböző szinten. "A legalacsonyabb szinten már minden előírt szolgáltatáshoz hozzá lehet férni Magyarországon" - közölte Baja Ferenc. Példaként említette a járművekkel, anyakönyvvel, vezetői engedéllyel kapcsolatban már rendelkezésre álló okmány-ügyintézést, továbbá a mostantól elektronikus úton alkalmazható személyi jövedelemadó bevallást is.

Futó Iván, az APEH informatikai elnökhelyettese emlékeztetett arra, hogy az adóbevalláshoz szükséges dokumentumokat már eddig is le lehetett tölteni az internetről. Ezt legutóbb 1,5 millióan tették meg és küldték vissza postai úton. Az elnök-helyettes kitért arra, hogy céges adóügyekkel kapcsolatban novembertől válik hozzáférhetővé a rendszer, ám azt csak az elektronikus aláírással rendelkezők használhatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • accord #2
    Végre egy jó ötlet!
  • SoDI--- #1
    Én mindenképp igénylek accot. Így átolvasva nem nagyon van olyan dolog, amit az ember gyakorta csinál, de ha éppen ezt menne az ember ügyintézni, amiket viszont lehet, akkor fasza, hogy nem kell. Mármint menni.
    Na. :)