SG.hu

A VPOP rákapcsolódott a kormányzati gerinchálózatra

Több más - EU csatlakozásban is érintett - államigazgatási intézményhez hasonlóan (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Foglalkoztatási Hivatal) 2004 decembere óta a Vám- és Pénzügyőrség hivatalai is az EKG megyei központjaihoz kapcsolódnak.

Az egyes telephelyek az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózaton (EKG) keresztül kapcsolódnak a VPOP országos informatikai rendszeréhez. Az EKG végponttól végpontig terjedő, egységes hálózati infrastruktúráját Cisco eszközökkel valósították meg. "Bár az EU-csatlakozás a VPOP szempontjából a schengeni határok eltolódását, s így a végpontok számának csökkenését jelentette, az EU-konform rendszerek bevezetése komoly feladatot jelentett a vámszervek számára" - fogalmazott Vályi-Nagy Vilmos, a VPOP informatikai főosztályának vezetője. A VPOP tavaly kezdett informatikai rendszereinek átalakításához, a struktúra gyökeres megváltoztatásához.

Az informatikai főosztály vezetője elmondta: reményeik szerint 2006-ra sikerül lefaragni a VPOP korábbi versenyhátrányát az informatikai szolgáltatások terén. Ennek egyik legfontosabb lépése volt a mára már kőkorszakinak számító táv-adatátviteli hálózat korszerűsítése: a hektikusan változó sávszélesség-igényeknek megfelelő, tartalékvonalat is tartalmazó IP-hálózat országos kiépítése.

A VPOP országos hálózata Cisco gyártmányú, VPN (virtuális privát hálózat) képességekkel rendelkező, a hálózati biztonság kérdését elsődleges szempontként kezelő elemekből épül fel. A tervezésnél a VPOP a legmesszebbmenőkig szem előtt tartotta a későbbi hálózatfejlesztési lehetőségek biztosítását, mint például a hang-adat- integráció (VoIP), vagy az IP-telefónia egyszerű és gyors bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!