Berta Sándor

Új területeken is elérhető lesz a Cell processzor

A "Design Service" keretében a vállalatok megvizsgálhatják, hogy az általuk kifejlesztett szórakoztató elektronikai, egészségügyi vagy más készülékben felhasználható lenne-e a processzor és milyen teljesítményre lenne képes.

Az IBM amerikai vállalat az érdeklődő cégeknek lehetőséget akar biztosítani, hogy letesztelhessék a Cell processzor teljesítményét. A társaság úgy véli, így egyrészt elősegítheti a chip további fejlesztését, ötletekhez juthat és más cégek számára is vonzóvá teheti a Cellt. A szimulációs környezet egy, a New York szövetségi államban, Poughkeepsie városában lévő kutatóközpontban található. Tény, a Cell iránt máris számos cég érdeklődik, akik szívesen megvásárolnák, illetve alkalmaznák az állítólag lenyűgöző teljesítményre képes processzort.

Mint azt Pat Toole, az IBM menedzsere elmondta, az új szolgáltatással elsősorban ezeknek a vállalatoknak akarnak segíteni, hogy megbizonyosodhassanak: valóban erre a mikrochipre van szükségük és az valóban képes-e elvégezni a rábízott feladatot. A tesztek sikere érdekében a cég információkat és dizájnszakértőket is biztosít. A legtöbb társaság egyébként abból indul ki, hogy a Cell processzort nemcsak szórakoztató elektronikai készülékekben vagy konzolokban lehet felhasználni, hanem például egészségügyi és ipari rendszerekben vagy a légiközlekedésben is.

A szolgáltatást az IBM Engineering & Technology Services kínálja. A Cell mikrochipet az IBM, a Toshiba és a Sony közösen fejlesztette ki és a jövőben elsősorban konzolokba és szórakoztató-elektronikai eszközökbe akarják majd beépíteni. A chip nyolc processzorból áll, és állítólag olyan teljesítményre képes, mint egy kisebb szuperszámítógép, ami hihető is annak fényében, hogy ez lesz a Sony harmadik generációs PlayStation konzoljának lelke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #41
  Mindenki annyiért adja a processzort amennyiért még elviszik, ha a márka miatt akkor az a jó, ha a minőség miatt akkor meg az. És mindenki annyit nyom a fejlesztésbe, reklámba, stb, amennyi szerinte még nem fogja teljesen hazavágni a profitját. Persze van amikor az se baj, mert piaci részesedést/nevet akar a cég magának, aztán majd egy két év múlva ha már megmelegedett a helyen jöhet a profit.

  Ajánlom mindenkinek az X-boxot tanulmányozni ha nem érti. A M$ nyakló nélkül düti bele a zsét, de kit érdekel mert van neki elég, és az sem zavarja ha csak a köv konzol lesz nyereséges, vagy az azutáni.

  Aztat birom, hogy pöccre beleköttök abba amit Vers mond, majd két hozzászolással később kioktatólag leirjátok ugyan azt;))))
  Aranyos!
 • vax #40

  Bocsi lehet, hogy hétvégére lefáradtam de ezt most nem értem. :(
 • irkab1rka #39
  Ejha, itt aztán vannak színvonalas hozzászólások. Mindjárt ott is hagyom az Egymást Hülyének Nézők Topikját, és áttelepszem ide :)

  Vax, nyugodj meg, ha az hatszoros ár, akkor érdemes megrendelni postán onnan. ;)
 • tehen_m #38
  Próbálsz kitérni a saját magad által felhozott téma alól...
 • Vers #37
  ?? a levilágitás az nem tervezés hanem az már gyártás, nézz rá a szabadalmakra 5 -en tervezték ,persze ez nem jelenti azt hogy nem volt kismillio bedolgozo ember, de végülis ezen nem vitatkozom mert egy ezt olvastam kettö meg tök lényegtelen hányan tervezték

  igen a cell részegységei már máshol léteztek többnyire, de együtt és föleg 5 Ghz-en sehol
  amugy az ujitás szerintem a busz, mutass már 4 körös ring buszt processzorban :)

  "Engem nem igazán érdekelne hogy nem értessz hozzá, de legalább ne hírdetnéd itt az igét minden egyes alkalommal ezerrel..."
  huuu most jol megmondtad, nembaj gyorsan el is kezdem csiszolni az üvegtáblát hátha bekerülök a cell tervezök közé :D
 • Zedas #36
  Szerinted mennyi idő alatt gyártanak 100 millio Cellt??? Az tudod mekkora szám egy ekkora méretű chipnél? Mennyire szar lesz a kihozataluk az elején? Hány év mire ennyi chipet felvesz a piac?

  Meg ilyet, hogy 5 mérnök tervezte... te nagyon messze vagy a realitásoktól, ember. Csak egy levilágításhoz használt üvegtáblát öten csinálnak, vagy tíz ember TERVEZI a gyártósort.
  Ezek külön szakmák! És lehet hogy szerinted 5 ember találta ki a cellt, de az kb. így zajlott: fogjuk a PPC magot és adjuk hozzá a Texas Instruments DSP-ből származó ötleteket (igen, nem tévedés, nem a Sony szarta a spanyolviaszt) és kérjük meg a Rambust hogy rakjon hozzá egy buszt.
  Nyilván ott NULLA számú ember dolgozott rajta hogy kijöjjön az öt!

  Ha nekem nem hiszel, olvasd el ezt:
  http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2379

  Meg lehet hogy praktikus lenne erre is vetned egy pillantást:
  http://focus.ti.com/docs/military/catalog/general/general.jhtml?templateId=5603&path=templatedata/cm/milgeneral/data/dsp_320c80&familyId=44

  Engem nem igazán érdekelne hogy nem értessz hozzá, de legalább ne hírdetnéd itt az igét minden egyes alkalommal ezerrel...
 • archkoven #35
  Nincs ebben semmi átverés!
  Mindent annyiért kell adni amennyiért még el lehet adni. A Nike cipőben sincsen semmi átverés. A Nike hosszas és költséges reklámkampányok során szerzett egy igen komoly presztizst a cipőinek, így már megteheti, hogy jóval a használati értéke és a konkurencia árai fölött árusítsa a cipőit. Azért igencsak hosszú volt az út idáig és nem is két forintba került.
 • Damon #34
  Robot ár: egy egyszerű egykarú Mitsubishi robotkar, verérléssel, mindennel kerül 3M Ft-ba. És ez csak egy demo gép, amivel a vezérlő programozását lehet megtanulni.
  Jah, igen, 3 millió volt 3,5 éve...
 • BlackRose #33
  Csak egy pici modern kapitalista számtan...
  A mai világban a fejlesztési költségeket, gyárépítést, stb. elkönyvelik veszteségnek. Ezután a "piac" meghatározza a termék árát (ez függ sok tényezőtöl, pl. van e a terméknek konkurenciája és ha igen akkor mennyi annak az ára, a gyártó cég brand ereje (pl. ezért adhatja az Intel drágábban a cuccait az AMD-től, mert az Intel brand ezt megengedi nekik), mekkora az adott árú iránti kereslet, stb.) tehát senki az ég világon ma nem számolja bele a fejlesztési költségeket az árba, mert ez lehetetlen a mai gazdaságban (ja és csak, hogy tévedés ne legyen ezt nem én találtam ki).
  Ami pedig a Cell-t illeti, remélem, hogy nemsokára az asztali gépemen is benn lesz legalább mint multimedia chip, mert erre nagyon is alkalmas lesz. Az árát meg valahol a standard procik alatt látom, éppen azért mert nem lesz érte nagy az érdeklődés a piacon (a proci fantasztikusnak igérkezik, de sajnos kevesen tudnának mit kezdeni vele, mert 80%-nak még az 1 GHz PIII is sok.) Persze pl. a HDTV területén komolyan használnák (ezért része a mesének a SONY és a Toshiba), de azt hiszem, hogy a mainstream PC piacra nehezen fog betörni (sajnos). Na mindegy, majd esetleg csinálunk egy szupergépet magunt a garázsban
 • Vers #32
  az intel többet költ gyárakra,berendezésekre , mert több fajta processzort gyárt egyszerre
  ebben nincs semmi rendkivüli

  a sony 2 milliárd $-t költött erre, de nemcsak a cell-t gyártják majd ott hanem az nvidia GPU-t is, ezért irtam 1 milliárdot, ami fedi a valoságot nagyjábol

  azért nem olyan könnyü betörni a processzorgyártásba, gondolj csak a szükséges indulo tökére, a szabadalmakra, a piac bevezetésre stb... halott ügy bármelyik drogkereskedönek :)

  ha az amd-t veszem alapnak , akinek a procija itthon 15e áfával , és ebböl levonom az áfát a kereskedö hasznát, a nagykereskedö hasznát a szállitási költséget a másik nagykereskedö hasznát vámot meg kitudja mit , na meg az amd hasznát ,a TSMC hasznát aki gyártja végülis a procit vagy az ibm-ét? simán 5 e alatt van a proci

  az intel kicsit drágábban adja a procikat pedig elvileg olcsobban kéne , mivel ö maga gyártja, igy mégtöbb haszon marad neki
  nem beszélve arrol hogy amit az intel, amd ad 1x ezerért az ugyanaz amit 30 e ért ad csak még plusz kiirtanak belole kis cache-t , letiltanak ezt vagy azt , tökmindegy , az egész pc-s processzorpiac egy nagy átverés , legalábbis a drágább kategoriában,bár az olcsobbnál is mert kaphatnál jobbat is azért a pénzért ha nem hackelnék meg a procikat, még szerencse hogy általában vissza lehet hekkelni

  ez ugyanaz mint a kinai-nike melegitö mindegyik ugyanaz csak az egyik 1000 forint a másik meg 20ezer, csak a proci piacra lehetetlen ujnak betörni és lenyomni az árakat, a régiek meg elvannak jol igy egymással, egy látszolagos árversenyben :DDDD