Rónai György

Jönnek a Cell processzoros munkaállomások

A Sony Corporation, és az International Business Machines az E3-on jelentette be, hogy még az év vége előtt piacra kerülnek az új, közös fejlesztésű Cell processzorra épülő eszközeik.

A forradalmi chipek várhatóan a film animációk készítői és a játékfejlesztők munkaállomásaiba kerülnek először, majd azt követően természetesen a PlayStation 3-ba is. A Cell mikroprocesszorok várhatóan masszív teljesítménynövekedést jelentenek a grafikus munkaállomásokban, amelyre nagy szükség is van. Azonban ezek teljesen új architektúrára épülő processzorok újfajta programozást is igényelnek. Ezért fontos tehát, hogy a Sony még jóval a PS3 előtt a piacra dobja a munkaállomásokat, hogy a fejlesztőknek legyen idejük szokni az újdonságokat, és időben kijöjjenek az új játékok. Kezdetben azonban a jelek szerint először a filmes ipar kóstolhat bele az új technológiába.

Azonban a Cell processzorok nem csak a high-end munkaállomásokat, és nagyteljesítményű konzolokat hajtják majd. Mivel az architektúrájuk sokban hasonlít az IBM Power processzoraihoz, valószínűleg elég rugalmasak lesznek ahhoz, hogy rengeteg más területen is elterjedjenek. Egyes hírek szerint a Sony speciálisan átalakított Cell processzorokat használ majd a következő generációs szórakoztatóelektronikai eszközeiben is.

Egyelőre konkrétabb architektúrális, vagy teljesítményadatokat nem árultak el az év végén megjelenő processzorról. Így az sem tisztázott, hogy a Sony és az IBM közös újdonsága hol, és milyen technológiákkal készül majd. A Cell technológiát még 2001 februárjában jelentették be, és a Sony, az IBM, valamint a Toshiba azóta is közösen fejleszti. A tömeggyártását azonban eredetileg csak 2006-ban tervezték megkezdeni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #19
    Ez a sok lamer konzolos legujabb "namajdeztalanmegmutatjadeaztantermeszetesenmegse" lufija, amire boszen hegyezi a repat, aztan meg elkampicsorodik a nagy arca mikor szokas szerint kiderul hogy ez csak egy ujabb konzolos PR mese volt.
  • Ph03niXx #16
    Azért én nem szólnám le se a PC-t, se a Cell-t, se a Macet, se semmit...

    A PC-t univerzálisra tervezték, a Cellt meg aztán végképp, a Mac meg köztudottan grafikára van optimalizálva.

    Amúgy meg 'bell':
    - Ha megbocsátasz, a PC ipar az nem csupa lamerekkel van tele, sőt! Ha nem vetted volna észre nem lenne PS2-d (netalántán XBox de akkor lol) ha nem lenne PC ipar. Szerinted kik fejlesztik igazából a Cell-t, meg a konzol procikat? A Pentium 4 meg Athlon 64 tervezőinek egyetemi csoporttársai. A PC ipar nagyágyúi!!! Úgyhogy mielőtt legközelebb bármit is leszólsz, légyszíves előbb gondolkodj. Kösz!
  • arty #14
    drágább, de sajnos lasabb is, pedig milyen nagyszerű az az architektura! :D

    a fotosoppos csalásárol, amit a G5nél csináltak pedig lejjebb már talán nincs is... namajd a G6.
  • UNREG #13
    Annyival.
  • Kain #12
    A G5-ös Mac lehet, hogy egy hajszálnyit drágább, ezért nem veszi senki. Ne próbáld bemagyarázni nekem, hogy annyival jobb, mint amennyivel többe kerül.
  • Kain #11
    Öröm olvasni a nyolcéves konzolosok nyivákolását :)
    Néha azért gondolkodtok is, nem?
  • UNREG #9
    Inkább azt érdekes látni, hogy a sok betojt PC-s már hogyan fikázza előre a Cellt, csak nem a félelem jele?
  • Power #5
    Az elb*szott tervezést nem a gyártó hibája.
    Az IBM az NV40-nél komplexebb chipeket is gyárt jó kihozatallal.
    Az nV-nél meg mindig másban keresik a hibát. :)
  • Borg #3
    És már jó 1 éve késik a low-k is náluk, ugye...
  • Mister #2
    Arról az IBM-ről beszélsz, amelyik képtelen legyártani 1 hónapja 10 darab nvidia 6800-as chipet?