SG.hu

Jönnek a DVD-kölcsönző automaták

Két nagy nemzetközi, DVD- és videokölcsönző automatákat forgalmazó társaság igyekszik megtörni a hazai videotékák uralmát - írja a Világgazdaság.

Az olasz Video System Italia (VSI) és a Buster24 Vertical Colors kizárólagos magyarországi forgalmazói, a Filmbank Magyarország Kft. és a debreceni Masterful Kft. is az automata kölcsönzők felfutására számít a következő években.

A Filmbank elsőként értékesített itthon filmkölcsönző automatákat. Jelenleg a fővárosban két VSI-gép üzemel, 2005-ben viszont már ötvenet szeretnének értékesíteni - jelezte a Világgazdaság érdeklődésére Szilva Balázs, a cég műszaki vezetője. Úgy véli, öt év alatt felfut a hazai piac, amelyen legalább ezer gépet lehet 7 millió forintos darabonkénti áron majd eladni. Ez azt is jelenti, hogy a fenntartási és szervizköltségek nélkül is legalább 7 milliárdos a piac mérete. A VSI egyébként világszerte 25 országban van jelen, a cég eddig hétezer gépet adott el.

Rácz Tibor, a a Buster24 gépek kizárólagos forgalmazója, a Masterful Kft. cégvezetőjének közlése szerint legfőbb előnyük, hogy nem kell alkalmazott, és egy-egy ember akár 10-20 gépet is felügyelhet, melyek ráadásul nonstop működnek. Nyilatkozata szerint egy gépbe akár ezeregyszáz DVD is elfér. A filmekért a kölcsönzési időtől függően kell fizetni, a legalacsonyabb tarifa állítólag nem éri el a 300 forintot sem, persze ezeket majd az üzembe állítók szabják meg. A cég Debrecenben eddig négy berendezést értékesített. A gépek ATM alapon, feltölthetős kártyával működnek, a kártyához két PIN-kód is igényelhető. Ez biztonsági célokat szolgál, ugyanis a 18 éven felüliek számára készült filmet csak a felnőtt birtokában lévő kód beütése után adja ki az automata.

Szilva Balázs úgy véli, hogy a szolgáltatás anonimitásából fakadóan a legnagyobb kereslet a pornófilmek iránt lesz, Nyugat-Európában ezek adják a forgalom 60 százalékát. A DVD-kölcsönző automaták egyébként számos méretben és változatban készülnek, attól függően, hogy hol kívánják őket felállítani. Telepítésükre a legforgalmasabb helyeken lehet számítani, ideális helyszínnek számítanak ebből a szempontból az éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketek, írja a Világgazdaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike at home #7
    jah

    ha nem a BDSM oromeit akarod kivennni

    vagy a kutyussal pacival :)
  • noss #6
    anoním pornókölcsönzés.. ;)

    visszavitt lemez ellenőrzése érdekes lesz -> hány karc után köpi ki, h "ezt már inkább tarts meg" és vonja le a dvd teljes árát a kártyádról?
  • klastrom #5
    Hajrá én nagyon várom...
  • Terayon #4
    Régebben volt egy hír az eldobható DVD lemezekröl.
    Lehet hogy erröl van szó.
    A természetben teljes mértékben lebomló korongokról volt szó, természetkárosítás nélkül.A felületük pedig olyan speciális anyaggal van bevonva, amely 48 óra multán olvashatatlanná teszi a lemezt.
    Szerintem Sityinek teljesen igaza van, ez a 'személytelen', pénzéhes, automatizált világ tönkretesz mindent.
    Ezekután kiváncsi leszek hány embernek mondják országszerte a tékásoknak: "NINCS munkád, elvégzi az automata"...
  • Sityi #3
    Ugyanoda. Az automata szépen beszippantja a korongot, leellenőrzi, hogy mit kapott, majd elrakja vagy kiköpi.

    Amúgy nekem nem tetszik az ötlet. Én sokat járok tékába (egy mozijegy árából 3 DVD-t tudok éjszakára kivenni, amit a Kedvessel megnézhetünk), és jó dolog elbeszélgetni a kölcsönzős sráccal, kikérdezni a véleményét egy-egy filmről, esetleg ajánl valamit. Ez így nagyon személytelen lesz (és mellesleg a rossz filmeket sem szűri ki, amit a tékás munkásember megtesz).
  • lamase #2
    **visszavinni
  • lamase #1
    na és hova, vagy hogy kell visszavenni a dvdt?