Gyurkity Péter

IDF: áprilisban jön a 64 bites Windows

A Microsoft képviselője az Intel Developer Forumon megerősítette, hogy a vállalat szeretné még áprilisban piacra dobni a Windows operációs rendszer 64 bites változatát.

"Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk ebben az irányban. Egyben szeretnénk felhívni a fejlesztők figyelmét, hogy már most lássanak hozzá szoftvereik átírásához, és használják ki a 64 bites technológiában rejlő előnyöket" - jelentette ki a rendezvényen Jim Allchin, a fejlesztésért felelős részleg alelnöke. Elmondása szerint a Windows XP Professional x64 április elején, míg a Windows Server 2003 64 bites változata ugyanazon hónap vége felé jelenik majd meg.


Jim Allchin elmondta, hogy a két vállalat miként működhet együtt az új tulajdonságok bemutatásában. "A Microsoft és az Intel már kikövezte az utat a 64-bites számítástechnika számára, a széleskörű IT piacokra" - mondta Allchin. "A Windows Server 2003, illetve SQL Server 2000-et futtató Itanium-alapú rendszerekkel a Microsoft és az Intel olyan platformot biztosít, amely helyettesítheti a drága és szabadalmazott RISC rendszereket, Amint néhány hónapon belül bemutatjuk a Windows x64 változatot, a felhasználók, illetve a partnerek még jobb teljesítményhez juthatnak a 64-bites platformokon, anélkül, hogy fel kellene áldozniuk a már meglévő 32-bites beruházásaikat."

A szoftveróriás jókora késedelmet tudhat maga mögött, hiszen az operációs rendszereket eredetileg 2003 végén, esetleg 2004 elején tervezték piacra dobni. Eleinte úgy tűnt, hogy tartani tudják a kitűzött határidőt, de 2003 októberében a vállalat szóvivője kijelentette, hogy legkorábban 2004 utolsó negyedévében jelenhetnek meg a 64 bites operációs rendszerek. A mostani, végső határidő még ennél is nagyobb csúszásról árulkodik, és most már bizonyos, hogy a megjelenés 2005 második negyedévében várható.


A szoftveróriás képviselője a rendezvényen arról is szólt, hogy a Windows aktiválásában végrehajtott változások - az internetes aktiváció megszüntetése - nem érintik kellemetlenül a vásárlókat. Mostantól kezdve ugyanis a 20 legnagyobb PC-gyártótól vásárolt, előre összeállított konfigurációkon csak abban az esetben telepíthetjük újra az operációs rendszert, amennyiben telefonon keresztül újra aktiváljuk azt. Ez a lépés sokakban aggodalmat keltett, de a szoftveróriás szerint ez a legkisebb fennakadást sem okozza majd.

"A változás semmilyen hatással nem jár azon vásárlóink esetében, akik az OEM gyártóktól eredő jogtiszta Windows felett rendelkeznek" - biztosította a jelenlevőket Keith Beeman, a licenszelési ügyeket kezelő csoport igazgatója. Elmondása szerint ez a döntés egyedül azokat érintheti kellemetlenül, akik korábban kölcsönadták ismerőseiknek az aktiválási kódot, illetve azokat, akik lopott kódot használnak. "Számos partnerünk fordult hozzánk ilyen kéréssel" - jelentette ki Beeman. "Jelentős részük ugyanis olyan csoportokkal küzd, amelyek kalózmásolatokkal kereskednek, így jogosulatlan előnyre tesznek szert."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gyumika #37
    Üdvözlet mindenkinek.
    Ejnye-bejnye gyerekek: akinek van pénze ide felpakolni a véleményét, az miért sirdogál holmi op-rendszer miatt.Egyetemisták-főiskolások előnyben, atöbbi meg tőllük kaparta el azt ami a gépét hajtja/kevés kivétel apuka bukszája vagy saját tiszta önerőfeszítés, hogy ne legyen probléma a neten/ Igy kár a rinyáért, vagy tellik vagy nem tellik, ez itt a kérdés./Szabadon Hamlettől./
  • Robin Hood #36
    Szándék megvan. Szeretném a boltban vásárolt Half Life 2-met, NFSU2-met open source oprencer alatt futtatni (nem 0.0000001 fps-sel emulálni a windowst!). Mégis melyik open sourcet ajánlanád erre? Ja, hogy ilyen nincs?...
  • asysoft #35
    Home: 62 375 Ft
    Pro: 93 625 Ft
    kimsoft
  • Athlon64 #34
    Egy dobozos magyar WinXP mennyibe van?
  • asysoft #33
    Ja, ez történt...
  • fanatic #32
    Szvsz úgy tűnik, mintha bevártak volna egy eddig 64bit-tel nem rendelkező proci gyártót!
  • Hegyikecske #31
    Ebben van vmi...
  • strogg #30
    Kedves Robin hood, és felfedező kollégák.
    Elég régóta magam veszem a cuccaimat, sőt én támogatom a családomat, és ne mfordítva.
    És semelyik kiadó pénzét nem gyarapítom, mégis letöltöm a szoftvert. OpenSource rulez:)

    Lehet tisztán is játszani. Ha erre a szándék nincs meg, akkor a pénz sem lesz meg rá sosem.
    20K-s winXP-re nincs pénzed, de 80K-s ATi kártyára igen? A szándék nincs meg ott, nem a pénz.
  • arty #29
    nyilvánvaló... a 64bit önmagában egy lehetőség ... az opteronnak az integrált memvezérlő adja az előnyét, a xeonnak pedig a márkaneve :D
  • BiroAndras #28
    "hm és 64 bites procid is van ? Megszaladt..."

    Egyáltalán nem drága egy 64 bites proci. Az én jelenlegi gépemben az nem volt jelentős tétel. Annál inkább a monitor...