Alex

IDF: az Intel az egész internetet át akarja alakítani

Az Intel fejlesztői fórumán bemutatta az internet felépítésére vonatkozó változtatásait, melyekkel állításuk szerint nagyobb biztonságot és megbízhatóságot lehetne elérni, és javulna a hozzáférhetőség is.

Az Intel Developer Forumon Pat Gelsinger, az Intel alelnöke és technológiai vezetője elmondta, hogy az internethez kifejlesztett számítógépes lefedettségi hálózatok hozzáadásával - melyek számítógépes és tárolási forrásokból állnak - az ipar a hálózatban és azon keresztül intelligensebbé kívánja tenni az internet használatát. Elmondása szerint ez a változás egy adatátviteli halmazból a 6 milliárd felhasználó számára egy hatalmas, mindent átfogó szolgáltató fórummá varázsolná az internetet. Gelsinger szerint ez a megközelítés lehetőséget teremt a világméretű szolgáltatások biztosítására.


Pat Gelsinger alelnök

"Ezek az okos szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az internet kiszűrje és jelezze az esetleges támadásokat, és ezután a késés elkerülése érdekében rugalmasan átalakítsa a hálózati útvonalat, valamint hogy javítsa a weben keresztüli videoközvetítést. Azt is lehetővé teszi, hogy azok a felhasználók, akik esetleg kevésbé megbízható internet kapcsolattal rendelkeznek könnyebben hozzáférhessenek a világhálóhoz."

Gelsinger felkérte a számítástechnikai ipar és a világméretű szolgáltatások esetleges felhasználóit, hogy az intelligensebb világháló kiépítésének érdekében csatlakozzanak a PlanetLab Konzorciumhoz. A PlanetLab az internetes technológiai fejlesztések nyílt és világszintű fóruma, és átfogó számítástechnikai szolgáltató hálózata. A világ 150 leghíresebb egyeteme és ipari kutató laboratóriuma már tagja a PlanetLabnek, köztük az AT&T, a Cambridge Egyetem, a France Telecom, a HP, a NEC, a Princeton Egyetem és a Berkeley Egyetem; braziliai, kanadai és kínai nemzetközi kutatóközpontok, valamint az Internet 2 szervezet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Az internetezés sokszínűségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen egyre több folyamat vált át analógról digitálisra és ezek a jövőben bármikor, bárhol elérhetővé fognak válni" - mondta Shane Robinson, a HP alelnöke és vezető stratégiai és technológiai igazgatója. "A PlanetLab hatalmas lehetőséget kínál az Intelnek és a HP-nak, valamit e cégek partnereinek és vásárlóinak azzal, hogy teszteli a jövőben forgalmazott termékeket és szolgáltatásokat. Másfél évnyi sikeres tudományos kísérletezés után végre elkezdődhet a világméretű szolgáltatások forradalmasítása és tesztelése, amivel majd megváltozik az internetes üzletkötés módja is."


Vint Cerf, az MCI technológiai stratégai alelnöke, "az internet atyja"

Annak érdekében, hogy a kihívásokat felvázolják és az internetet üzletileg is hasznossá alakítsák, csatlakozott Gelsingerhez Vint Cerf, az MCI technológiai stratégai alelnöke, akit az internet apjaként tartanak számon, így együtt tervezik majd meg a TCP/IP protokollokat és internet felépítését. 30 évvel ezelőtt senki nem tudta megjósolni az olyan alkalmazások jövőjét, mint amilyen például a grafikus web, a videó, a hang, a forgalom nagysága, vagy a hatalmas számú ember és eszköz, melyeken ma az internet alapul.


Az internetet eredetileg a létező telefon és más hálózatok felületi hálózatának tervezték. Azonban a siker mostanra szükségessé teszi, hogy a támadások ellen új védelmi módokat hozzanak létre és teszteljenek le, vagy új alkalmazásokat és szolgáltatásokat telepítsenek fel. Gelsinger ismertette a PlanetLab internethez való hozzáállását. A PlanetLabon futtatott alkalmazások decentralizáltak, melyeknek részletei rengeteg gépen futnak szerte az interneten. Ezek a szegmensek képesek arra is, hogy új intelligenciát és képességet adva az internethez saját hálózatuk kialakítása céljából önmagukat átrendezzék.


"A számítógépes szolgáltatások világszintű használata új korszakot nyitna az internetezésben, megnyitva az utat egyéb internetes újítások számára" - hangsúlyozta Gelsinger. "Ez egy olyan platformot jelentene, amelyen webes szolgáltatások futnának, és amely lehetővé teszi a hálózati számítástechnika és az adatközpontok összekapcsolását is. Ez az új, az Internet 2 által ellátott fizikai infrastruktúrán és hálózati rétegen alapuló rendszer az internethez egy új, magasabb funkcionalitású pluszt adna."

Gelsinger egy példát hozott fel, hogy milyen lesz az átható Internet technológia. Az Intel és a BP - a világ egyik legnagyobb benzin- és petrolkémiai termékek gyártója - a nyár folyamán egy közös kutatást készítettek. Ennek keretében a BP észak-skóciai Shetland Szigeteknél lévő nyersolaj tartályhajóit vezeték nélküli szenzoros hálózatot használva folyamatos vibrációs ellenőrzéssel látták el. A vezeték nélküli szenzoros hálózatok, a rádiófrekvenciás azonosítók és más okos eszközök példák arra, hogy hogyan használják a vállalatok az internetet, a sok millió alacsony költségű új eszköz segítségével hogyan működtethetik gyáraikat, hogyan irányíthatják beszerzési láncaikat, és hogyan működhetnek együtt világszinten. Ez megteremti a nagyobb kapacitás és megbízhatóság iránti igényt, hiszen az üzletek bíznak a beérkező információáradatban annak érdekében, hogy végrehajtsák mindennapi tevékenységüket, és hogy kifejlesszék hosszú távú stratégiájukat.


Annak érdekében, hogy az internet több millió új felhasználóhoz jusson el, az ipari kutatók olcsó, elemmel működtethető eszközök kifejlesztésén dolgoznak, melyek olyan régiókban is használhatók, ahol az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy hagyományos számítógépet vásároljanak vagy nem rendelkeznek megbízható csatlakoztatási lehetőségekkel és áramforrással. Gelsinger leírta, hogy a világméretű szolgáltatások ezen felhasználókat újfajta eszközökkel, összekapcsolhatósággal és hálózaton belüli tárhellyel látják el, amelyek segítségével mérsékelhetőek a megszakítások és a tranzakciók késedelmei. Az átkódolás egy másik intelligens szolgáltatás lenne, mely lehetővé tenné, hogy a hálózat a tartalmakat dinamikusan konvertálja különböző eszközökre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    A körszakállas faszi meg úgy néz ki mint aki Dr Moreu szigetéről jött. :)
  • Mice #11
    "számítógépes lefedettségi hálózatok hozzáadásával"

    tudom sík vagyok, de valaki kifejezné szinonímákkal is hogy mi ez?
  • [HUN]PAStheLoD #10
    a törvény eddig se ért sokat ... csak a pénz rabszolgája lesz , ill. most már teljes mértékben az
  • NEXUS6 #9
    Még szerencse, hogy a net elterjedéséhez kell egy jó adag önkéntesség.

    Szal, ha a júzer nem vesz gépet, meg nem fizet elő a netre akkor lőttek ennek az egész "űberbiztonságosjövőképnek", az emberek visszatérnek valami alacsonyabb szintű kommunikációra.

    Ha nagyon köcsögködnek az emberek legalábbis a hardkór júzerek visszatérnek a modemozásra, vagy saját protokolt fejlesztenek ki, vagy mittom én.

    Még egyszer, ha nem akarom használni akkor nincs "biztonság/megyfigyelés".
    Mongyuk erre kezdik kitalálni ezeket a kissé polgári szabadság ellenes törvényeket, amelyben megpróbálják meghatározni, hogy mi lehet a jóemberek gépén.
  • HUmanEmber41st #8
    Szerintem meg olyasmin dolgoznak, hogy ki tudják ütni világszerte a film és zene másolgatásokat, meg hamarabb bejuthassanak titkos oldalakra, miközben a usereket azzal vakítják, hogy mennyire biztonságos, meg vírusmentes lesz az új szabvány...nincs üldözési mániám, de a politikusok, és a pénzemberek mindig is hataloméhesek voltak és lesznek. Aki ellenőrzése alatt tudja tartani a netet az közvetve ellenőrzi a világot is...
  • Laci #7
    Jól vanna azt én se:))) Nem kell mindjárt megijedni:)))
  • davos80 #6
    Én sem tartom elképzelhetetlennek, de nem hiszem, h az SG ilyet tenne.
  • Laci #5
    És ennek a rossz dumának a végén ott a szmájli. Mindenesetre nem tartanám teljesen elképzelhetetlennek ezt a módszert sem az ilyen cégeknél...
  • davos80 #4
    "em tudom az intel mennyit penget az SG-nek" - rossz duma
  • [HUN]PAStheLoD #3
    ez főleg az üzleti ügyfeleknek való .. nem kell béreltvonal , minden dolgozójukat bedrótozhatják .. etc etc