Spencer

Új Power Macek: reszkessetek PC-k!

Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója olyan vadonatúj Power Maceket jelentett be, melyek elmondása szerint könnyedén képesek lekörözni a Windows operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépeket.

Jobs az Apple Computer éves fejlesztői konferenciáján elmondta, hogy a vállalat legújabb Power Mac rendszerei az IBM új PowerPC 970 típusjelzésű processzorára fognak épülni. Az egy-egy darab 1,6 GHz-es, illetve 1,8 GHz-es PowerPC processzorral, valamint a két darab, kereken 2 GHz-es PowerPC chippel szerelt Power Mac újdonságok várhatóan augusztusban jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban. A belépőszintű modell 1999 dollárba, a középkategóriás verzió 2399 dollárba, a high-end kategóriás csúcsmodell pedig 2999 dollárba fog kerülni.


Steve Jobs kezében egy Power Mac G5 chipeket tartalmazó szilicíumlemezzel

A G5 kódnevű PowerPC 970-es mikroprocesszorok a jelenlegi Power Mac számítógépekben szolgálatot teljesítő G4-es processzorok közvetlen utódainak tekinthetők. Jobs az említett fejlesztői konferencián elmondta, hogy a nyár végén érkező új Power Macek nem egyszerűen csak új processzort kapnak, hanem ezen felül különböző architekturális fejlesztéseken is átesnek. Utóbbiak közé sorolható többek közt az 1 GHz-es rendszerbusz-frekvencia, illetve az USB 2.0, valamint Serial ATA támogatás.


Az Apple vezérigazgatója, Steve Jobs a kivetítő előtt az új gép bemutatóján

Az Apple Computer első embere nem kerülgette a forró kását, hanem nyíltan kijelentette, hogy az újgenerációs Power Macek a világ legnagyobb teljesítményű asztali számítógépei lesznek, majd ezt követően olyan sebességteszt eredményeket mutatott be, melyek szerint egy két darab 2 GHz-es PowerPC 970-es processzorral szerelt Power Mac könnyedén túlszárnyal egy két darab 3 GHz-es Intel Xeon chippel ellátott személyi számítógépet. Jobs egyébként ígéretet tett arra, hogy az Apple Computer tizenkét hónapon belül meg fog jelenni a piacon olyan új számítógépekkel, melyekben már 3 GHz-es processzorok kapnak helyet.


"A világ legnagyobb teljesítményű asztali számítógépe"

Mindhárom új PowerMac modell megújult alumínium házban kerül forgalomba, és természetesen a SuperDrive meghajtók sem hiányoznak belőlük. A csúcsmodellben a már említett két processzor mellett egyébként többek közt 512 MB memória, egy 160 GB kapacitású merevlemez, valamint egy ATI Radeon 9600-as grafikuskártya lesz megtalálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #35
    Léteznek PC-re ilyen segédprogramok, aik oda-vissza láthatóvá, és másolhatóvá teszik a fájlrendszert, azt hiszem Total Commanderhez is van plug-in (meg persze linux is), csak jó drága programok. Olyannak nem gond, aki amúgy is csak lopott szoftvert használ :)
    Amúgy Mekibe belemegy sima IDE/Sata vinyó, meg DVD író is (érdekes módon nem mind, ált. a Pioneer-ok mennek ...), sőt még gagyi ram is legtöbbször. Így nem kell mekis boltban ugyan azt 4x-es áron megveni ;)
  • Sylvester #34
    Ilyen van nekem is
  • Yfel #29
    Jó kérdés... szerintem minden grafikai, kiadványszerkesztő, képszerkesztő, stúdió, vágóprogram és RIP megjelenik alá ami PC-re... végülis az egész erről szól

    Azt viszont meg kell hagyni, hogy az Apple legnagyobb húzása az volt, hogy bizonyos alkalmazásoknak lehet extra memóriát osztani... ez nagyon hiányzik PC-ről... remélem erre egyszer az MS meg a Unix-Linux fejlesztők is rájönnek.

    Y
  • Aquli #28
    Hat egy ilyenen tenyleg kenyelmes lehet dolgozni.
    3dsmax hogy mehet ahh :)). Vagy az nincsen rá? Mert lightwave van azt tudom.
  • I.C.ram #27
    Mi most szerváltunk egy dual-procis G4-et nagy komoly :)
  • NEXUS6 #25
    Én is a "minőségi" számítógépek mellett teszem le a voksomat. Össze nem hasonlítható érzés leűlni egy gány számítógép elé, szemben azzal ha egy márkás gép elé teszed le a segged (legyen ez akár egy márkás pécé). Ez az ami az alma mellett szól.
    De kérdezem hová lett az innováció? Miért is voltak a '80-as évek macijai a legjobb otthoni számítógépek? Ja, hogy az oprendszer miatt? Érdekelt akkor valakit is, hogy hány MHz-es a gépe? Nem hiszem. Ahhoz az akkori csoda oprendszerhez elég volt. Sajna 15 éve az Apple csak másolja a Ms-t, minden innovatív ötlet nélkül lohol a jelenlegi trendek után.
    Van egy kb:5 éves 300 MHz-es, ámde márkás pécém, amit 20 ezerért vesztegettek. Szélessávon netezek, cédétírok, videózok, mire használjam még?
    Ja hogy a Doom3 nem fog rajta menni! Kit érdekel, ha már macról beszélünk foglalkozzunk komolyabb dolgokkal! Egyébként akinek meg az a baja nyugodt lehet a Doom4 az ő mostani csitti fitti gépén se fog!
    Minek a 3d videokártya, ha csak szöveget meg kiadványt szerkesztek? Az oprendszer szerintem még sokáig 2d-s lesz, sajna még az almából is kifogyott a mersz, ahhoz hogy holmi csicsás, ámbátor még is használható 3d oprendszerrel kísérletezzen.
  • Yfel #23
    Persze sokat segitene az is, ha az Apple nem furna meg a teljesitmenyteszteket... varjunk csak meg az ilyenekre amig egy fuggetlen labor meg nem csinalja partatlanul

    A hasznalhatosag pedig beallitottsag kerdese. Colonel, en pl hasznaltam mar minden mac os verziot a 8.6-tol kezdve a X.2.6-ig, de az en szememben kozel sem all egy Windows vagy Linux gephez. Mindenkinek mas az izlese (ja es mint egy masik topicban kifejtettem, tamogatni oket kesz remalom :) )

    Y
  • MaSzKa #16
    ilyet se veszek többet hehehe
  • [HUN]PAStheLoD #15
    jóvan mekkintos megint fos... majd ha jobb lesz mint a PC ITTHON akkor áttérek...
  • Troll #14
    Ami a Mekek árát illeti, jellemző, hogy míg egy alap iBook az USA-ban 999$, addig nálunk átszámítva 1800$. Amíg ilyen hihhhhetetlen árréssel kerülnek be hozzánk, addig nem téma. Sajnos.
    Évek óta használok Meket, ezekkel dolgozom, és áldom sorsomat, mert Win-nel ugyanez vérpisilés lenne a köbön. De ami otthon van, az csak egy 233-as G3, azt is alkatrészenként guberáltam össze, mert költeni nem akarok rá.

    Ami a szoftvertámogatottságot illeti, egyenesen következik a szoftverhiány abból, hogy nálunk kevés gép van forgalomban. Az Államokban ugynúgy van hozzá progi, mint Winhez. Ha körülnéztek a neten, ugyanúgy van hozzá shareware is, majdnem minden mai játék is megjelenik alá. A Mac warezolás jobbára Hotline rendszer alatt megy.

    Ja, és hogy a Quake hány FPS-sel megy: ki nem szarja le??? Már megint a 250 és a 300 között megy a csata, értelme semmi, 50 fölött nincs különbség.