SG.hu

Kiemelkedő eredmények a Sun magyar részlegénél

A Sun Microsystems Kft. az elmúlt naptári évben is kiemelkedő eredményeket ért el, és idén előszőr azokat a partnereit is díjazta, amelyek munkájukkal leginkább hozzájárultak a sikerekhez.

Bár a 2. és a 2,5 generációs telekommunikációs eszközök piacán tapasztalt piaci telítődés, az általános recesszió, a 2000. évre való felkészülés több éves kihatásai, valamint az államháztartási kiadások - informatikát is érintő - évközi visszafogása a vállalat bevételeiben is éreztették hatásukat, a cég szerint az év végére megfordult a kedvezőtlen folyamat. Ekkora - az EU-s csatlakozás egyik közvetlen hatásaként - megélénkült a kormányzati piac, megindultak a harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatásokhoz kapcsolódó beruházások, továbbá a pénzügyi szektor több vállalata is - a kiélezett versenyhelyzetnek és a megfelelő anyagi háttérnek köszönhetően - újabb infokommunikációs szolgáltatásokkal bővítette rendszerét.

Magyarországon a Sun a hardverszállítások terén 2004-ben 20-22 százalékos növekedést ért el. Az államigazgatás, a bank és pénzügyi szféra ellátásán kívül a vállalat más piacokon is jól teljesített: sok új vevőt szerzett a telekommunikációs valamint egyéb - energetikai, logisztikai stb. - iparágak területéről. A cég a háttértárolók (Sun StorEdge), a vékonykliensek (Sun Ray) értékesítésében egyaránt jelentős növekedést ért el. A sikerben - a 3G-s technológiák kiépülése, a széles sávon alapuló kommunikáció fejlődése valamint az üzleti élet növekvő beruházási kedve mellett - a vállalat szerint leginkább a tudatos piacfejlesztési törekvések játszottak kiemelt szerepet.

A Sun az elmúlt egy, másfél évben jelentős stratégiai átalakítást hajtott végre: a vállalat eszközszállítóból egyre inkább szoftver- és megoldásszállítóvá vált. Az új technológiák (pl. RFID piac és a Java Enterprise System) megötszörözték a felhasználó számot. Az év során egyértelművé vált: a társság a tradicionális processzor vagy felhasználó alapú árazás felől a csak az alkalmazotti létszámtól függő éves előfizetői díjon alapuló árazás felé indult el. Ennek köszönhetően a vállalatnak új - hardverektől független - területekre sikerült bekerülnie szoftvereivel.

A stratégiaváltás sikerét jelzi, hogy a vállalat árbevételében a szolgáltatások aránya a hardveréhez képest folyamatosan nő: a hardverekhez és a szoftverekhez kapcsolódó Sun-szolgáltatások az elmúlt évben 25 százalékkal bővültek. A cég szoftver- és szolgáltatási bevételeinek legnagyobb része az infrastruktúra-jellegű valamint az internetalapú megoldásokból származik, de az új megoldásokkal más területeket, új iparágakat is sikerült elérniük. A bevételek ágazati megoszlásánál pedig tavaly a távközlési illetve a pénzügyi szektor állt az élen.

Az elmúlt évben a Sun Magyarország új partnerstratégiájának az alapjait is lefektette. Mivel a vállalat növekedése és sikere jelentős mértékben a partnerekre épülő üzleti modellnek köszönhető, ezért létrehozták - szorosan az új stratégiájába ágyazva - a Sun Partner-díjat, amelyet terveik szerint minden évben ugyanazon kategóriákban osztanak ki. A négy kategóriában kiosztott díjakat idén először az Albacomp Rt., a T-Systems, az Answare Kft. valamint az Ebruit Kft. vehette át.

"A hálózattal minden és mindenki kapcsolatba kerül" - jelentette ki Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón. "S mivel a Sun ennek az alapelvnek a jegyében formálta a stratégiáját, így minden készen áll ahhoz, hogy az elkövetkező időszak - a hálózati szemlélet erősödésével, a hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedésével, a nyílt rendszerek által kínált biztonság iránti igény növekedésével - a Sun éve legyen. S ahogy a hálózatok szerepe folyamatosan nő, és egyre több dolog hálózatot alkotva kapcsolódik egymáshoz, úgy nő a Sun által létrehozott hálózati számítástechnikai koncepció hatása az informatika teljes spektrumában."

A Sun Magyarországon a következő időszakban további növekedésre - az IT piac élénkülésére, új ügyfelekre, nagyobb projektekre, a meglévő infrastruktúrára épülő szoftverek és szolgáltatások értékesítésének bővülésére - számít. Ez a hardverpiacon 15-20 százalékos növekedést, a szoftverértékesítés terén dinamikus többszöröződést, a szolgáltatásoknál pedig több 10 százalékos bővülést jelent.

A vállalat rendkívül fontosnak tartja, hogy a nyílt rendszereket fejlesztő közösségektől és a felhasználóktól érkező visszajelzéseket azonnal be tudja építeni a rendszereibe, amelyek biztonsága és értéke fokról fokra nő. A cég kiemelt hangsúlyt fektet ezekre a szakmai területekre, ugyanis meggyőződése, hogy a következő időszakban - a komplexitás, az üzleti folyamatokhoz való gyors és rugalmas alkalmazkodás mellett - a megbízhatóság és biztonság jelentősége minden területen, így az IT területén is tovább erősödik. A Sun szerint az elkövetkező években hazánk gazdaságának fő motorját a kis- és közepes vállalkozások fejlődése jelenti, ezért a globális árképzéssel szakítva szolgáltatásportfoliójukat úgy állítják össze, hogy azok a hazai viszonylatok szerint is felhasználóbarátok legyenek.

Ezenkívűl a Sun egy nagy áttörést jelentő üzleti modellt kíván meghonosítani Magyarországon is. Ennek lényege, hogy a jövőben az informatikai kapacitások, mint egyfajta közműszolgáltatás vehető igénybe. A "közműdíjas" konstrukcióval a beruházások üzemeltetési költségekkel válthatók ki, ami nagyobb szabadságot és mozgásteret biztosít az informatikai kapacitások beszerzésében és hasznosításában. Ez a modell két új díjfizetéses szolgáltatást kínál: a Sun Grid számítóhálózatot, amelynek kapacitása processzoronként és óránként, a tényleges használat utáni elszámolással vehető igénybe, valamint a Sun Grid tárolóhálózatot, amely gigabájtonként havonta értékarányos összegért vehető igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!