Berta Sándor

EU-vizsgálat az Apple iTunes online zenebolt-hálózat ellen

Az Európai Unió Versenypiaci Bizottsága hivatalosan is bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez az Apple nagy népszerűségnek örvendő, iTunes Music Store (iMTS) nevű online zenebolt-hálózata ellen.

Igazán rájár a rúd az amerikai vállalatra az elmúlt hónapokban. Mint ismeretes, korábban ugyanez a testület járt el a Microsoft ellen is, így könnyű bánásmódra tehát a Steve Jobs által vezetett cég sem számíthat. A bizottság azért vizsgálódik, mert a gyanú szerint az Apple iTunes Music Store működésével, illetve áraival Nagy-Britanniában megsértette a fair kereskedelemre vonatkozó előírásokat. Az esetről angol fogyasztóvédők értesítették az Európai Uniót, amelytől határozott fellépést vár el az ügyben a Which nevű fogyasztóvédelmi szervezet is. Utóbbi azért nyújtott be panaszt, mert véleményük szerint a nagy-britanniai iTunes virtuális zeneboltokban a felhasználóknak többet kell fizetniük egy zeneszám letöltéséért, mint ugyanennek a hálózatnak a többi európai országaiban lévő üzleteiben.


S való igaz, a brit iTunes boltokban egy dal letöltése átszámítva 1,14 euróba kerül, míg Európában 0,99 euróba, az Egyesült Államokban pedig 0,99 dollárba, ami 0,75 eurónak felel meg. Az európai uniós vizsgálat célja kideríteni az igazságot, ám azt még nem lehet tudni, hogy adott esetben számíthat-e, és ha igen, milyen szankciókra az Apple. A Which mindenesetre azt szeretné elérni, hogy minden jelenlegi és jövőbeni európai iTunes online zeneboltban ugyanakkora összegért lehessen megvásárolni a zeneszámokat.

Az Apple korábban a saját vásárlóival is összerúgta a port, amikor több, a rajongói által üzemeltetett hírportált is beperelt üzleti titkainak a megsértésére hivatkozva. Az érintett internetes híroldalak rendszeresen információkat, hírmorzsákat jelentettek meg a vállalat legújabb vagy éppen még fejlesztés alatt lévő termékeiről, szolgáltatásairól. A vállalat azonban megelégelte ezt és jogi lépéseket tett, ezek azonban nagy felzúdulást váltottak ki a vállalat rajongótáborában, az emberek ugyanis - érthetően - meglehetősen rossz néven vették, hogy a cég a saját vásárlóit perelte be, és több szakértő is baklövésnek nevezte ezeket a lépéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #17
    És azért kit kell megbüntetni, mert nálunk az autók drágábbak, mint az Ny-EU-ban? :). Tök "vicces", hogy ha megveszel egy autót Németországban, és magyar rendszámot akarsz rá (mert pl. nincs ottani lakcímed), akkor kifizetsz még egy zsák pénzt, meg minimum egy hónapig papirokért rohangálsz. Ez mind EU-n belül. US-ben minden gond nélkül költözhetsz egyik államból másikba minden ilyen hercehurca nélkül.

    Más: egyik haverom laptopot akar venni. A cég akit kinézett, ugyanannyiert adja dollárban mint euróban (azért nem 1:1 váltás a két valuta között).

    Ehhez képest ez az apró eltérés mikroszkópikus :).
  • Supergamer_real #16
    "az angliai helyzettel kapcsolatban még nem olvastam ilyesmit"

    Hát éppen most hallasz Úgyhogy figyelj

    Az EUban erre nincsen magyarázat és kibúvó. Technikailag sem támasztja alá semmi a magasabb árat (nem kell használnod a csalagutat, vagy a kompot, hogy szállítsd a számot).

    Szerencsére az esetek többségében, az EUban a törvény azért van, hogy betartsák. Ellenben Magyarországgal, ahol azért hogy megszegjék.

    Britanniában sok minden drágább a font megléte és (nagyon kis részben) a sziget mivolta miatt. De ez sem lesz már sokáig így.
  • Cat #15
    számos német autogyártot megbüntettek már azért, mert olaszországban olcsóbban adták az autókat, mint a saját hazájukban
    ezt semmire se lehet fogni
  • Theodora #14
    Az EU-nal az a célja, hogy egyik vagy másik országban egyik terméket se érjen hátrány azért mert az EU-n belül máshol gyártottak.
    De azért pont egy ilyen "terméknél" mint a zene, amelyre minden ország maga határozza meg a fizetendő szerzői jogdíjakat, persze, hogy más lesz a zene ára.
    Különben miért nem érhető el az egész EU-ban (pl. nálunk) az iTunes. Pont ez, hogy még nem egyeztek meg a szerzői jogdíjakról.
    Akkor mi is pereljük be az Apple-t, hogy itthon nem nyújtja a szolgáltatást és kötelezzük, hogy nálunk 0,99 Ft-ért adja a zenét! :-D
  • arty #13
    a dalok is biztos a drága, tenger alatti optikán mennek az angliai felhaszálókhoz ;)
  • Gabest #12
    Pl mert át kell úsztatni a kotsikat a csatornán. Bármire rá lehetne fogni.
  • PetruZ #11
    Akkor a briteknél miért sokkal drágábbak a nem angol (itt konkrétan: más európai) gyártású kocsik? Az autóipar védelme? Ez ellentmondana az EU versenyszabályzatának. Azt tudom, hogy a tagállami különbözőségek miatt már keményen megbüntették a gyártók (egy részét), de az angliai helyzettel kapcsolatban még nem olvastam ilyesmit.
  • snorbi #10
    Kit érdekel Amerika?
    A cikk lényege: az EU-n belül kell(ene) egy áron adni.
  • Robin Hood #9
    Utóbbi azért nyújtott be panaszt, mert véleményük szerint a nagy-britanniai iTunes virtuális zeneboltokban a felhasználóknak többet kell fizetniük egy zeneszám letöltéséért, mint ugyanennek a hálózatnak a többi európai országaiban lévő üzleteiben.
    Ezért nálunk az összes kereskedőt be lehetne perelni. Meg is érdemelnék.
  • arty #8
    büntit az almának! :D