Gyurkity Péter

Molekuláris tranzisztort mutatott be a HP

A Hewlett Packard kutatói bejelentették, hogy áttörést értek el a molekuláris számítástechnika területén folytatott kutatásokban, és az általuk létrehozott újfajta tranzisztor jóval hatékonyabb elődeinél.

A vállalat szakemberei a bejelentéssel egy időben bemutatták a molekuláris szintű eszközt, amely a hagyományos tranzisztorokhoz hasonló elven működik, de jóval kisebb azoknál, és előállítása is jóval egyszerűbb. A kutatócsoport véleménye szerint az új technológia a számítógépek következő generációjának alapjaként szolgálhat, amelyek - többek között az újfajta tranzisztoroknak köszönhetően - sokszorta gyorsabbak lesznek a ma elérhető példányokhoz képest.

A HP Quantum Science Research (QSR) szóvivője elmondta, hogy a parányi eszköz mindössze három nanovezetékből áll, és a hagyományos tranzisztorokhoz hasonlóan három utasítást - NEM, ÉS, VAGY - hajthat végre. Nagy előnye méretében rejlik, mivel a hagyományos szilícium alapú tranzisztorok ennél jóval nagyobb méretűek, és a rendelkezésre álló technológiával további kicsinyítésük behatárolt.


Az eszköz felépítése igen egyszerű: a fő nanovezetéket két vezérlő fonal keresztezi - mindkét vezérlő fonalban egy molekuláris szintű elágazás található, amely elektronikus impulzussal átkapcsolható. A vezérlést elektronikus impulzusok sorozatával, illetve ellentétes polaritású kapcsolókkal valósítják meg.

A HP csapata igen optimista a felfedezés jövőjével kapcsolatban, és meggyőződésük, hogy a jelenleg használt technológia lehetőségeinek kimerülésével a molekuláris eszközök jelentik majd az egyetlen járható utat. "A hagyományos tranzisztorok minden valószínűség szerint még jónéhány évig betöltik szerepüket" - jelentette ki Phil Kuekes, a QSR egyik főtervezője. "De ez a parányi eszköz egy nap leváltja majd a mostani tranzisztorokat, ugyanúgy, mint ahogy a tranzisztorok egykor leváltották a lyukkártyás rendszereket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #13
    éljenek a nanó manók! :)
  • dez #12
    A cikkbeli nanovezetékek != nanocsovek? Úgy tudom, már kidolgoztak módszereket, amikkel egyszerűbben gyártható.
  • TeszteloPontHu #11
    Igen, de annak még elég drága az előállítása. A HP verziót viszont (ez innen mintha kimaradt volna) szinte "nyomtatni" lehet.
  • smv #10
    hogy mik vannak? :D
  • dez #9
    Azért ezekkel a nanocsövekkel szerintem fognak még érdekes dolgokat csinálni, ugyanis több olyan különleges képességük is van, ami még a fizikusokat is igencsak meglepi.
  • dez #8
    Csináltak már tranyót is belőle. Csak valószínűleg még nem volt egy nagyüzemben is felhasználható megoldás. De arra emlékszem, hogy ott is így keresztbe volt egy szál.
  • Csacsis #7
    Éljen! A technológia nem változik alapjában véve, csak "zsugorítjuk" a problémákat.
  • Noffir #6
    Ja, asszem ők szén nanocsöveket növesztettek.
    De hogy végül csináltak-e belőlük tranyókat, azt nem tudom. Mindenesetre ezek a HP-sek nem sok technikai részletet mondanak a felfedezésükről.
  • dez #5
    Mintha az IBM ugyanezt csinálta volna már több évvel ezelőtt. Legalábbis hasonlóan nanocsövekből csinált tranzisztort.
  • dez #4
    "A HP Quantum Science Research (QSR) szóvivője elmondta, hogy a parányi eszköz mindössze három nanovezetékből áll, és a hagyományos tranzisztorokhoz hasonlóan három utasítást - NEM, ÉS, VAGY - hajthat végre."

    Ezek a szóvivők... Kissé pongyola megfogalmazás, mert egy hagyományos tranzisztor bizony önmagában csak a "NEM" (negálás, invertálás) műveletet képes elvégezni (bizonyos szabályok betartásához még több kiegészítő tranzisztor is kell mellé). A többihez több tranzisztor kell.