Berta Sándor

iPod - 150 000-szer nagyobb tárolókapacitás?

A Glasgow Egyetem kutatói olyan új eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével a jelenlegi iPodok néhány éven belül gyökeresen megújulhatnak.

A szakemberek olyan molekula méretű kapcsolót terveztek, amely lehetővé teszi a tárolókapacitás drámai módon való megnövelését. Egy iPod a fejlesztés után akár 150 000-szer több adatot tudna tárolni, mint jelenleg. "A molekuláris kapcsoló előnye, hogy radikális módon megnöveli a tárolható információk mennyiségét és a tranzisztorsűrűséget" - jelentette ki Lee Cronin professzor, a Glasgowi Egyetem kémikusa.

A szakember hozzátette, hogy egy mai chipben átlagosan 200 millió tranzisztor van, az új kapcsoló beépítése után azonban a számuk egy milliárdra emelhető. Egy 2,5 x 2,5 cm-es felületen így négy petabites tárolókapacitás érhető el, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 3,3 gigabájt helyett ezen a felületre körülbelül 500 000 gigabájt adatot lehet elhelyezni. Ez jóval nagyobb annál, mint amennyi például az IBM által jelenleg fejlesztett Racetrack Memory technológiával érhető el.

A kapcsoló megtervezésében és megalkotásában Cronin mellett részt vett Dr. Malcolm Kadodwala is. A tudósok azonban úgy vélték, hogy addig, míg a találmányuk a mindennapi életben megjelenhet, még évek telnek majd el. Kadodwala például úgy becsülte, hogy a molekuláris méretű kapcsoló megjelenésére a készülékekben még legalább egy évtizedet várni kell.

"Ez a fejlesztés csak arra volt jó, hogy megmutassuk: lehetséges a tárolókapacitás megnövelése. Azonban még számos kérdést tisztáznunk kell" - mondta Lee Cronin. A kutatók az eredményeiket egy dokumentumban foglalták össze, amelyet hamarosan leközöl a Nature Nanotechnology magazin áprilisi száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #117
    h, épp most néztem a righteous kill trailert, hát nem egy otvar dell virit a nyitoképen :D
  • Tikal #116
    Mit érek vele? Mivel egyfolytában arrol volt szo hogy jobb mint egy iPod, nyilván kiváncsi vagyok rá ugyan miféle eszköz, de ha nem árulod el, hát nem, de akkor legalább ne fikázz olyan hevesen. Miért gondolod hog örömet szerzel ha elárulod a tipusát? Talán annyira gagyi hogy kinevetném? Nem valoszinu, de mivel ugyis egy pda vásárláson töröm a fejem talán még tényleg érdekelt is volna. Mondjuk nincs szukségem rá hogy mindenféle hangfájlt lejátszon, elég ha csak az alapokat szolaltatja meg olyan hangminőségben hogy utcán hallgatva elég legyen, mert ugye otthon ugysem ezt hallgatom hanem a hifim.
  • pasi29uk #115
    Kicsit visszaternek a temahoz.
    Vajon a "molekuláris méretű kapcsoló"; "beépítése után azonban a számuk egy milliárdra emelhető" mit fog muvelni a tarolt adatokkal ha megszolal mellette egy regi mobil?
  • passatgt #114
    mondtam egy szóval is, hogy engem érdekel?:)

    ha szerinted egy pda jobb mp3 lejátszó mint egy ipod, használd egészséggel
  • willcox #113
    Ostoba vagy, vidéki versenyző. Mennyit szánsz rá, hogy megnézhesd személyesen?
  • willcox #112
    Nem felejtettem el, mivel naponta használom. De azt az örömöt nem szerzem meg neked, hogy megmondjam. Mit érsz vele? Egyébként szerintem a PDA-k többsége szarrá alázza az ájpodot MP3 lejátszás tekintetében. De nem csak MP3-at, hanem sokkal több hangformátumot lejátszik, mint az ájpod, ráadásul jobb hangminőségben. Ez simán egy jó fülessel, vagy kierősítve is leellenőrizhető.
  • passatgt #111
    holnapra keres valamit google-ba:)
  • Tikal #110
    amikor elfogytak az érvek, jön a trágár stilus....
  • Tikal #109
    tényleg nagyon érdekel a made in japan-ban gyártott 50ezres mp3 lejátszod tipusa, lehet cserélek...
  • Tikal #108
    meg van már a pda neve? :)