Spencer

Újfajta háromkapus AMD tranzisztor

Az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársai csütörtökön egy olyan háromkapus kísérleti tranzisztor újdonságról számoltak be, melynek köszönhetően a jövőben nagyobb teljesítményű és nem utolsó sorban alacsonyabb fogyasztású mikroprocesszorok lesznek gyárthatók.

A Sunnyvale-i székhelyű chipgyártó munkatársai az új tranzisztorról a napokban Tokióban zajló ICSSDM (International Conference on Solid State Devices and Materials) szakkonferencia keretein belül tartottak előadást. Biztosra vehető, hogy az AMD nem véletlenül épp most számolt be ezen fejlesztéséről, ugyanis a napokban zajlik az örök rivális Intel házi rendezvénye, az Intel Developer Forum is, és az AMD vélhetően ily módon szeretné némileg elterelni a figyelmet az Intel friss bejelentéseiről.

A processzorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó cégeknek mostanság egyre komolyabb nehézségeik akadnak, ugyanis oly módon kell minden korábbinál nagyobb tranzisztorszámú, nagy teljesítményű új termékekkel előrukkolniuk, hogy azok fogyasztása és hőtermelése ne legyen túlzottan magas. Ennek érdekében a gyártóknak a legtöbb esetben teljesen újra kell tervezniük a processzorokat, kezdve azok legkisebb alkatrészeivel, a tranzisztorokkal. A piaci verseny manapság olyan kemény, hogy egyszerűen nem tehetünk mást, mint folyamatosan fejlesztünk, és újabbnál újabb megoldásokkal rukkolunk elő - nyilatkozta Craig Sender, az AMD technológiai fejlesztő központjának az alelnöke.

Említésre méltó, hogy a háromkapus tranzisztor ötletét korántsem az AMD vetette fel most először, ugyanis az Intel hasonló megoldásról számolt be idén júniusban. A processzorok teljesítményének növelése és fogyasztásának csökkentése kapcsán egyébként számos hasonló technológiai megoldás létezik már, melyek közül az Intel a feszített szilícium, az AMD a SOI (Silicon On Insulator), az IBM pedig mindkét említett megoldás mellett teszi le a voksát. A SOI technológiát már jelenleg is alkalmazzák a gyártók, az első feszített szilícium alapú processzorokat pedig várhatóan még az idei évben be fogja mutatni az Intel. Az AMD munkatársai a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy a vadonatúj háromkapus tranzisztorokkal leghamarabb a cég 2007-ben bemutatkozó mikroprocesszorai esetében találkozhatunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)