Budai Péter

Négy új Konica-Minolta digitális fényképezőgép

A digitális fényképezőgép gyártók többnyire a nagyobb nemzetközi kiállítások környékére időzítik újabb gépeik bejelentését. A Konica-Minolta ezen hagyományt megtörve a nyári piac állóvizét kavarta fel négy új modelljével.

A gépek mindegyike egy-egy korábban sikeres modell továbbfejlesztése. A hazánkban is népszerű DiMAGE Z1 és Z2 modellek utódjaként hamarosan a Z3 és Z10 fantázianevű jövevényeket vehetjük kézbe, míg az ultrakompakt méretű X sorozat az X31 és az X50 modellekkel gazdagodik.

A zsebben is könnyen hordható, kis méretű fényképezőgépek családját erősíti az X31. Három megapixeles képérzékelőjével és rejtett, 3x optikai zoomátfogásra képes objektívjével kategóriája belépő szintű gépe kíván lenni. A gyártó nagyon gyors, 1 másodperc körüli készenléti időt, és az exponálógomb valamint a tényleges expozíció közötti gyors reagálási időt ígér, amelyet 0,1 másodpercben jelölt meg. A kis fényképezőgép, könnyen kezelhető, grafikus felhasználói kezelőfelületet és számtalan, akár a kezdők számára is könnyen használható képszerkesztési szolgáltatást tartalmaz, mint például a képkeretezés, vagy a különálló képek egyesítése.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nagyobb testvére az X50 névre keresztelt digitális fényképező, csupán szolgáltatásaiban "nagyobb" az X31-nél. A hasonlóan apró, némileg áttervezett házba 5 megapixeles képérzékelő és egy 2,8x-os zoommal ellátott objektív került. Méretéhez képest kellően nagy, 2" átmérőjű hátsó LCD monitorral szerelték fel. A bekapcsolást követő készenléti idő tekintetében a Konica-Minolta még tovább lépett. Az X50-nél már 0,5 másodpercet ígér, ami nem csak saját kategóriájában teheti egyedülállóvá. A gép gyors működését és a képfeldolgozást az új fejlesztésű, CxProcess II. Képfeldolgozó rendszer segíti, mellyel többek között 11 kép/mp sebességgel készíthetünk sorozatfotókat, igaz, hogy csupán 1 megapixeles képnagyságban. Makró, illetve Super Makró üzemmódban 10, illetve 6 centiméter távolságból alkalmas fotók készítésére.

A 2003-ban piacra került DiMAGE Z1 gép rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert hazánkban is. Alig pár hónappal megjelenése után már a 4 megapixeles Z2-nek örülhettünk és most további két "Z"-vel gazdagodik a kínálat. Az egyszerűbb modell, a Z10 a korábbi elődöknél megismert jellegzetesen egyedi formát kapta, mely egyébként egy 36 évvel ezelőtt megjelent Minolta fényképezőgép külsejét idézi. A megszokott formákat némileg áttervezték, gömbölydedebbé tették., így ha lehet tán még futurisztikusabb lett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Z10-ben 3 megapixeles képérzékelőt találunk, mely mellé 8x optikai (36-290mm ekvivalens) zoom társul. Ez a korábbi gépekhez képest visszalépés, de amivel az új modell hódítani kíván, az a már említett sebesség. Bekapcsolási-készenléti idejét a kategóriájában eddig példa nélküli 0,5 másodpercben szabták meg. Az új modellben emellett gyorsabb élességállítást és képsorozatot, valamint jobb fogyasztást ígér a gép. Az elődökbe szerelt felugró vaku helyett most csak egy fix beépített villanót találunk, viszont a Z10 ára a tervek szerint alacsonyabb lesz, mint a jelenleg piacon lévő Z2 modellé.

A Z3-ba 4 megapixeles CCD képérzékelőt szereltek, melyet a magasabb kategóriás Konica- Minolta gépekből megismert, CCD-Shift AntiShake rendszerrel láttak el. Ez lényegében egy képstabilizátor, melynél a képérzékelő ellenmozgása küszöböli ki kezünk apró remegését, ezáltal hosszabb záridőkkel is biztonságosabban exponálhatunk. 12X (35-420 mm, ekvivalens) zoomoptikája mellé szinte kötelezően el is kél egy ilyen stabilizátor, hiszen ekkora "távcsövet" bemozdulás nélkül nagyon nehéz kézben megtartani. Az optika egyébként a Minolta minőségi kategóriáját képviselő GT APO jelzésű.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A gép külalakja a korábban említett Z10-re hasonlít, de fekete színével jól jelzi, hogy egyfajta átmenet egy komolyabb kategória irányába. A fejlesztések sora itt még nem áll meg. Az automata élességállítás tekintetében a gép nagylátószög állásban 0,15, míg tele állásban 0,2 másodperc alatt állít élességet, ami rendkívül gyorsnak minősül, így elődeinél kétszer gyorsabban képes fókuszálni. Ugyanez igaz a sorozatkép funkcióra. 4 megapixeles képméret esetén 2,5 kép/mp sebességű sorozatokat készíthetünk, de 1 megapixeles képméretnél, már 10 képkocka/mp sebességgel is megsorozhatjuk a világot. Mindezt max. 15 fotó erejéig.

Mozgókép felvétel esetén a memóriakártya maximális kapacitásáig nyílik lehetőség 640x480 képpontos, 30 fps sebességű videók rögzítésére, természetesen hanggal együtt. További előrelépés még, hogy a videófelvétel közben is használható a gép optikai zoomja.

A gépek pontos megjelenési időpontjáról még nincs hírünk, de a bevett gyakorlat szerint, feltehetően még a nyár folyamán piacra kerülnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • An-Dee #8
    Megvettem a Z3-at, és nagyon jó, de nem fekete színű mint ahogy a képen látható, hanem olyan a szine mint a z10-é.
  • Diver #7
    Maradok az Olympus C750-nél.
  • Tetsuo #6
    Ja rondák, meg műanyag, de nem az a legfontosabb és az sem h mit tud video módban..
  • oroy_ #5
    jo ronda gepek
  • szurmakotium #4
    nekem egy z2-m van valószinűleg nem fogok váltani, bár a z3-nak nagyon csábító a képstabilizátor opciója ...

    viszont ennek a Z3-nak a színe meg formája baromira nem tetszik ...
  • Lateralus #3
    A Z3-on felnyíló vaku van. Csak a Z10-é fix, mint a képeken jól látható.
  • An-Dee #2
    Z2-t szerettem volna venni, de megvárom a Z3-at, cool, csak kár hogy a flash nem nyitható, hanem fix. előrelépés, hogy video esetén lehet zoomolni, a z1-t ilyet nem tudott.
  • Tetsuo #1
    Remélem a Z3 olyan árban lesz, mint korábban a Z1 volt.
    -álmodozik-