Spencer

Jönnek az ólommentes processzorok

Szerdán az Intel és a National Semiconductor egymástól függetlenül bejelentették, hogy legtöbb termékükből száműzni fogják az ólmot, mint alapanyagot.

A környezetvédők az elmúlt időkben komoly hadjáratokat indítottak a gyártók ellen, mondván, hogy a számítógépes alkatrészek, így például alaplapok és katódsugárcsöves monitorok ólomtartalma nem megfelelő újrahasznosítás mellett roppant káros lehet mind a környezetre, mind pedig az emberi egészségre.

A világ legnagyobb chipgyártó vállalataként jegyzett Intel munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az első teljesen ólommentes mikroprocesszorok és alaplapi chipkészletek valamikor az idei esztendő harmadik negyedévében jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban, a beágyazott rendszerekbe szánt első ólommentes chipek pedig már a második negyedévben elérhetők lesznek. Mint ismeretes, a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat első ólommentes memóriachipjei 2003-ban debütáltak.

Az Intellel párhuzamosan a National Semiconductor is bejelentette, hogy a jövőben szépen lassan át fog térni a környezetre oly káros fémtől mentes termékek gyártására. Ennek értelmében a vállalat az idei esztendő végétől kezdve egyre kevesebb integrált áramköre esetében alkalmaz majd ólmot, így például a National Semiconductor által a Samsung folyadékkristályos monitoraiba szállított mikrochipek az elsők közt lesznek teljesen ólommentesek. A mostani bejelentés kapcsán többek közt arról is szó esett, hogy a gyártó brómot és antimont is egyre kisebb arányban kíván használni, ugyanis ezek az anyagok is felettébb károsak az emberi egészségre.

Tudni lehet, hogy az Intel legfőbb konkurensének tartott Advanced Micro Devices (AMD) is mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb ólommentes processzorokkal és memóriákkal jelenhessen meg a piacon. Az ólom használatának kerülésére egyébként egy Európai Uniós törvény is készteti a félvezetőgyártókat, mely törvény kimondja, hogy 2006 júliusát követően már csak teljesen ólommentes elektronikai termékeket szabad forgalomba hozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)