SG.hu

Siemens sebességrekord a mobilkommunikációban

A Siemens mobilkommunikációs ágazatának kutatólaboratóriumában világcsúcsot állítottak fel: most először sikerült mobilkommunikáció (rádiótelefónia) útján 1Gigabit/s real-time adatátviteli sebességet elérni.

Összehasonlításképpen: jelenleg a mobil végkészülékekkel létesíthető összeköttetés legnagyobb sebessége ennek huszadrésze, azaz 50 Mbit/s - ez WLAN hálózatok- ban valósítható meg. A nagy sebességet úgy érte el a vállalat, hogy három adó- és négy vevőantennából álló "intelligens antennarendszert" kombinált az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) eljárással. Az intelligens, összetett antennarendszerek más neve MIMO azaz Multiple Input- Multiple Output rendszer, amelyben az antennák egyidejűleg visznek át különféle adatfolyamokat ugyanazon rádiócsatornán és frekvenciasávban.

Megvalósításukhoz olyan nagy számítási teljesítmény szükséges, amellyel a jelenlegi mobiltelefóniában használatos chipek még nem rendelkeznek. Ezeket a technológiákat - amelyek a frekvencia-spektrumot különösen hatékonyan használják ki - a kutatók az UMTS/W-CDMA utáni mobiltelefónia-generáció ígéretes építőköveinek tekintik. Óvatos becslések szerint is tíz éven belül tízszeresére növekedhet a mobilhálózatok hang-, adat-, kép- és multimédia-átviteli kapacitásával szemben támasztott igény. A kísérleti rendszer az 5 GHz-es sávban, 100 MHz sávszélességgel működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!