SG.hu

Védtelenek a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek

Mikko Hyppönen, az F-Secure anti-vírus kutatási részlegének vezetője szerint bármelyik pillanatban elszabadulhat egy olyan vírus, ami használhatatlanná teszi mobiltelefonjainkat.

A mobil eszközök világszerte egyre elterjedtebbek. A mobiltelefonokat a világ minden részén egyre többen és egyre többet használják, és bár a kézi számítógépek Magyarországon még nem terjedtek el széles körben, a gazdaságilag erősebb lábon álló országokban egyre keresettebbek. Iparági felmérések szerint jelenleg több mint másfél milliárd mobiltelefon előfizető van, és a legtöbb mobil eszköz, így a mobiltelefonok többsége is teljesen védtelen a károkozókkal szemben.

2004-ben meg is születtek az első rosszindulatú programok mobil eszközökre. Júniusban fedezték fel az első valódi mobiltelefon vírust, a Cabirt. A Symbian OS operációs rendszerre írt féreg szerencsére főként csak az anti-vírus kutatócsoportok laboratóriumában volt megtalálható. Júliusban tűnt fel a Duts, az első Windows Mobile rendszerre írt vírus, és a kutatók augusztusban észlelték az első kézi számítógépekre (PDA-kra) írt trójai programot. A Brador nevű károkozó a - Windows CE alapú - PocketPC-ket futtató PDA-kat támadta meg, és szerencsére szintén csupán laboratóriumi környezetben kellett vele megbirkózni.

A Duts és a Brador ún. proof-of-concept vírusok voltak, azaz a kódírók nem azzal a céllal készítették őket, hogy valódi kárt okozzanak, hanem azért, hogy bebizonyítsák: igenis képesek ilyet készíteni. Ezek a rosszindulatú programok nem is jelentettek semmilyen fenyegetést a felhasználóknak, mégis egyértelművé tették: a mobiltelefon vírusok elkészítésének technológiája létezik, és ez a technológia a vírusírók számára immár ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!