SG.hu

Magyarországon fogják fejleszteni a 4G-t

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) és az IHM pályázati úton K+F és innovációs központot kíván létrehozni a legújabb, harmadik/negyedik generációs (3/4G) mobil infokommunikációs technológiák és rendszerek vizsgálatára.

A modern távközlés egyik meghatározó területe a mobil kommunikáció. A hazánkban is bevezetés előtt álló harmadik generációs (3G) mobil technológia és az ezt követő rendszerek (4G) a hagyományos beszédátvitelen túl hatékonyan fogják támogatni az új multimédiás és internetes alkalmazásokat is. A 4G mobil technológia a jövőben lehetővé teszi különböző vezetéknélküli rendszerek (GSM/GPRS, UMTS, WLAN) transzparens integrálását, a nagy sebességű (2-54 Mbit/s) internet-hozzáférést, továbbá multimédiás és személyre szabott alkalmazások bevezetését.

A mobil infokommunikációs technológiákban rejlő műszaki és gazdasági lehetőségek kihasználását nagymértékben segítheti Magyarországon egy olyan K+F és innovációs központ, illetve kísérleti környezet létrehozása, amelynek fókuszában a legújabb (3G/4G) mobil technológiák és rendszerek kutatása, valamint alkalmazások fejlesztése áll. Hasonló mobil vagy vezeték nélküli technológiai központok számos fejlett országban működnek, például Svédországban, Finnországban, és az Egyesült Államokban.

Ezért a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) közösen pályázatot hirdet meg Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum létrehozásának a támogatására. A támogatás forrása a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap.

A Mobil Kommunikációs Kutatás-fejlesztési és Innovációs Centrum egyik feladata olyan nyitott, vezeték nélküli teszthálózat és alkalmazásfejlesztési infrastruktúra kiépítése (3G/4G testbed), amely alkalmas a XXI. század mobil kommunikációs technológiáinak kutatására és fejlesztésére, a K+F eredmények implementálására és tesztelésére, valamint fejlett mobil alkalmazások kipróbálására valós és független környezetben. A központ felállítása esetén a jövő infokommunikációs technológiáinak olyan kutató-fejlesztő bázisa jön létre Magyarországon, melynek révén hazánk a mobil távközlési technológiák egyik K+F központjává válhat a világon.

Az egyetemi kutatásokon és ipari együttműködésen alapuló központ világszínvonalú kísérleti terepet nyújt a hazai, illetve külföldi kis- és középvállalkozásoknak, hogy korszerű szolgáltatásokat és multimédiás, személyre szabott alkalmazásokat fejlesszenek ki. A mobil K+F központ lehetőséget ad a magyar szoftveripar megerősödésére, arra, hogy a hazai IT cégek korszerű, versenyképes termékekkel jelenjenek meg a globális infokommunikációs piacon; ezáltal új, innovatív munkahelyek jöhetnek létre magasan képzett szakemberek számára. A kifejlesztésre kerülő fejlett alkalmazások egyes elemei megjelenhetnek a hamarosan kiépülő harmadik generációs (3G) mobil rendszerekben is.

A Mobil Kommunikációs K+F és Innovációs Centrum létrehozásához és működtetéséhez az NKTH négy év alatt összesen 1800 millió forint támogatást nyújt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásaiból. A központ létesítését és tevékenységét az IHM 4 év alatt 200 millió forinttal támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #5
    Az olyan, fölösleges funkciókat, mint pl. a telefonálás meg az sms küldés, gondolom már bele sem rakják...
  • quentit #4
    Jó azért ez a 4G. Gondoljatok bele, a jövő Terminátorai gyors információmegosztásra lesznek képesek, így egymás között közvetlenül is megoszthatják majd a tapasztalataikat egymással, így sokkal gyorsabban fel lehet majd tölteni az AI-t, nem kell majd tizenvalahány, vagy még több idő, mint amennyi egy ember agyának "aktiválásához" szükség van. (nézz meg egy 1 évest, annak még nem sok tudása van)

    Azt csak remélni tudom, hogy ezt kontrollálni is tudjuk majd. Másképpen nincs túl sok időnk hátra. Ezért is élvezzétek MOST az életet!
  • Noffir #3
    "...lehetőséget ad a magyar szoftveripar megerősödésére, arra, hogy a hazai IT cégek korszerű, versenyképes termékekkel jelenjenek meg a globális infokommunikációs piacon;"

    Hogy is? Jahogy a szoftverszabadalmakkal együtt?
    Ez nagy ötlet volt, adjanak fizetésemelést annak, aki kitalálta ezt a mondatot!
  • RangeR #2
    persze, hogy itt fejlesztik meg próbálgatják, mert nyugaton nagyon lázadoznak a népek, félnek, hogy ez már durván káros, akkor itt kell a parasztnak a feje felett nyomatni és még örülni is fog, hogy micsoda hightech technológia van az országában!
  • Tetsuo #1
    Bruhaha (v inkább sírjak?)