SG.hu

Mobil navigációs megoldás indult hazánkban

A svéd Wayfinder Systems elindította hazánkban az Európa-szerte már ismert mobiltelefonos navigációs szolgáltatását, amely elsőként a Sony Ericsson P910i készülékkel kerül bemutatásra.

A szolgáltatás használatához csupán egy kompatibilis mobiltelefonra, valamint egy parányi méretű GPS vevőre van szükség. 2004-ben a Wayfinder EuroNavigator elnyerte az Ericsson Mobile Application Award legjobb informatikai alkalmazás díjat. A Wayfinder cég választása azért esett a Sony Ericsson P910i jelzésű telefonjára, mert annak nyílt operációs rendszere számtalan sokoldalú alkalmazást tesz lehetővé. A készülék ergonómia kialakítása, az álló kép (a csomagban mellékelt telefontartóban függölegesen helyezhetö el, így nincs szükség egyedi megoldásra), a nagyméretű kijelző, valamint az érintőfelület (a szoftver touch screen-hez lett konfigurálva) mind alkalmasak a térképek pontos és részletes megjelenítésére.


A navigációs szoftver futtatását az érintőképernyő használatával a készüléken a Symbian alapú opreációs rendszer egyik verziója, az úgynevezett UIQ biztosítja, amely a magyar piacon csak a P800, P900, valamint P910i Sony Ericsson sorozathoz kapható. Szintén fontos, a navigációs rendszer használatát könnyítő jellemző, hogy a P910i a piacon jelenlévő készülékek közül a legjobb minőségű hangszóróval rendelkezik, ezáltal tiszta, egyértelmű, magyar nyelvű hangutasítások adását teszi lehetővé. A készülék gyors processzora rendkívül dinamikus működést biztosít, és a világon egyedülálló, hogy a P910i egyszerre két Bluetooth eszközt tud kezelni, ami további - párhuzamos - alkalmazások lehetőségét - például Bluetooth autókihangosító - biztosíthatja. A Sony Ericsson és a Wayfinder szerint mind a készülék, mind a navigációs rendszer, valamint ezek együttes használata elsősorban az üzletasszonyok és üzletemberek számára kínál ideális megoldást.

Ugyan a szolgáltatás jelenleg csak a Symbian operációs rendszerrel rendelkező mobiltelefonokról érhető el, de jövő év első negyedévében várható a Java-s változat bevezetése, így ekkorra lényegesen kibővül a kompatibilis készülék köre Magyarországon is. A navigációs rendszer használatához nemzetközi viszonylatban is több gyártó Symbian kompatibilis készüléke áll rendelkezésre, illetve ezeknek egy szűkebb keresztmetszete hazánkban is hozzáférhető.

A rendszer egy teljes értékű hangutasításos, úgynevezett házszám-pontos navigációként működik, amely pontosan mutatja a felhasználó pozícióját, és magyar nyelven hangosan figyelmeztet minden szükséges irányváltás előtt.


A Wayfinder navigációs rendszer segítségével a felhasználó teljes útmutatást kap mozgó térképek, nyilak segítségével hangutasításokon keresztül, így a modern technológiának köszönhetően uticélunk eléréséhez nem lesz többé szükség hagyományos térképekre. A skandináv Wayfinder cégnek köszönhetően Magyarország és Nyugat-Európa digitális navigációs térképei bárki számára egy gombnyomásra hozzáférhetővé válnak. A térképek könnyedén kicsinyíthetők, illetve nagyíthatók, az útvonlaról való letérésre hangutasítás figyelmeztet, majd az utat - ha szükséges - a rendszer automatikusan újratervezi. A vevő kis mérete miatt nem csak autóban, de motoron, sőt külföldön turistaként akár gyalogosan is kényelmesen használható.

A Wayfinder Mobile Navigator segítségével Budapesttől Győrig, Pécstől Debrecenig számtalan Érdekes Pont közül (POI - Point of Interests) válogathatunk; a rendszer elvezet a legközelebbi benzinkúthoz, étteremhez, kórházhoz, sőt a térképről kiválasztott Érdekes Pontok bármelyikét egy gombnyomással fel is hívhatjuk, így a hozzánk legközelebb lévő szálláshely lefoglalása is csak egy pillanatig tart, ha éppen a hosszú út során elfáradtunk. Ugyanakkor mi magunk is meghatározhatunk és eltárolhatunk kiemelt pontokat a térképen, mint pédául a barátunk lakása, vagy a kedvenc CD üzletünk.


A szoftver használata során a már említett parányi méretű GPS vevő segítségével az országban minden mobilszolgáltató által kínált kitűnő minőségű nagysebességű GPRS adattovábbítási rendszeren keresztül a telefon kapcsolatot létesít a Wayfinder térkép- és adattároló számítógépes központjával, ahonnan az adott útvonalhoz szükséges legfrissebb térképrészletek és információk másodpercek alatt a telefonra továbbítódnak. A termékhez a teljes Magyarországot tartalmazó adatbázist a Top Map Kft., illetve az opcióként beszerezhető nyugat-európai adatbázist a közismert Tele Atlas cég biztosítják, természetesen magyar nyelven. A szoftverhez továbbá egy átfogó online utazás tervező eszköz is tartozik.

A használathoz a mobiltelefonon és a megfelelő navigációs szoftveren kívül jelenleg egy éves előfizetésre van szükség, de a későbbiekben vállalat célja, hogy a navigációs szoftver a mobilszolgáltatókon keresztül havi díjas szolgáltatásként legyen elérhető. Használattól függően ez a szolgáltatás havidíja várhatóan nem lesz több néhány ezer forintnál így akár az árérzékenyebb felhasználók számára is elérhető lesz a jövőben. Ilyen integrált megoldáscsomagra Nyugat-Európa több országában is van már példa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #2
    Ez miert jo?
    Egy atlagos GPS is tudja, mi a fenenek hozza mobil?
    Terkepet meg felrakod otthon...
  • Ombika #1
    MEnnyi a legolcsobb navi hozzA?