Rónai György

A HP is a Blu-Ray technológia mellett tette le a voksát

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy a jövőben a Blu-Ray technológiát fogja alkalmazni a DVD lemezek leváltására. A gyártó szerint az új technológia a személyi számítógépekbe, notebookokba, munkaállomásokba, és a multimédia központú gépekbe is hamar betör majd.

A Blu-Ray ipari csoportosulás igen nagy eredményt ért el ezzel, ugyanis a HP csatlakozása nem kis jelentőségű a technológia népszerűsítése tekintetében. A HP lépése több más nagy gyártót is arra ösztönözhet, hogy felhagyjanak a HD DVD technológia támogatásával, és ők is "megtérjenek" a Blu-Ray táborba. A HP-vel egyetemben az év elején már a Dell is jelezte, hogy a Blu-Rayt részesíti előnyben, azonban a HP mostani bejelentése - hogy igen széles körben integrálja majd a termékeibe igen nagy fegyverténynek számít.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A HP szerint a Blu-Ray technológia jelenleg a legígéretesebb megoldás a DVD leváltására, és valószínűleg ez válhat a PC-k standard optikai adattároló eszközévé 2005-ben. A cég szerint a Blu-Ray előnyei a HD-DVD-vel szemben igen konkrétak, mind a flexibilitást, a kapacitást, és a benne rejlő lehetőségeket illetően is.

A BD médiumok először maximálisan 50 GB-os verziókban lesznek elérhetők, ami akár 26 órányi televíziós adás, vagy 8 órányi HDTV adat rögzítését teszi majd lehetővé. Ezzel szemben a HD DVD megoldás mindössze 15-30 GB-os kapacitással rendelkezik majd, ráadásul a Sony már 100 GB-ot ígér 2007-re, utána pedig akár a 200 GB-os határt is átléphetik ezzel a technológiával.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A HD DVD és a Blu-Ray technológia és kék lézeren alapul, ami a DVD-ben használt vörös lézerhez képest rövidebb hullámhosszával teszi lehetővé, hogy több adatot tároljunk egyetlen optikai lemezen. A BD médiumok a mostani DVD-khez hasonlóan 12 cm-es korongok lesznek, és várhatóan három formátum lesz majd elérhető. A BD-ROM-ok csak olvasható lemezek lesznek a szoftverek, játékok, és filmek értékesítésére, a BD-R lesz az egyszer írható, a BD-RE pedig az újraírható lemez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #19
    Az pontosan megabyte... Ha megabit lenne, akkor az csak 16.6 megabyte lenne, ami régen kevés lenne.
  • dez #18
    Te nem látod a különbséget az eredeti DVD és az xvid DVDrip között? Vagy nem láttad még soha az eredeti DVD-t? És eredeti tömörítetlen anyagot láttál-e már? Mert még aközött és a DVD között is van különbség, nem is kicsi. (Sok videos szaki várja, hogy elterjedjen valami jobb, mint az mpeg2-es DVD, és nem csak felbontásban.)
  • vax #17
    Szerintem meg ez lesz az utolsó vagy utolsó előtti "pörgős" mozgó mechnikát tartalmazó szerkezet erre a célra.
  • SuspiciousC #16
    Nna most jobbat hirtelen nem találtam, de:
    "b, B
    Use little b for bit, big B for Byte. Spell these out where necessary to avoid ambiguity."

    forrás: http://www.poynton.com/notes/units/
  • Orgi-CRPD #15
    Kicsit almos voltam es elcsesztem a linket:
    http://www.pearl.de/p/PE3004-S-ATA-auf-ULTRA-ATA-Controller.html
  • Orgi-CRPD #14
    "725 MB-os xvid sosem lesz olyan, mint a 9 gigas DVD, megcsak meg sem kozeliti."
    Nem fogalmaztam eleg pontosan, a 725 Megabytes-ot 1 orara vetitve ertettem.
    Pl. a 2 oras Star Wars 4. epizod DVD verzioja 6007.1 MegaBytes. Ez az en 1200Kbit-es peldamban, 1450 Megabytes. A Te 9 gigas peldad az en elgondolasommal 2175 Megabytes lenne.

    A 13-as hozzaszolasom, felrement. Vers-nek cimeztem volna!

    A B nem mindig MegaBytes! http://www.globalspec.com/specifications/spechelpall?name=RAID_Disk_Arrays&comp=4101
    Innen egyertelmuen kiderul, hogy amit az ATA vezerloknel irnak 133MB/s (ultra ata) az valojaban 133 Megabit, pedig mindenhol nagy 'B'-vel irjak! :-D
    "ATA/133 that supports transfer rates of up to 133 MBps."
    -Orgi-
  • Orgi-CRPD #13
    1. Nincs neten xvid-es dvd rippem.
    2. Van jo xvid-es dvd rip, max. Te meg nem lattal olyat.
    3. Nem a tv-rol beszeltem, hanem a logikatlansagrol, hogy csak 8 ora film fer el rajta, mikor tobbet is rapaszirozhatnank jobb, fejlettebb tomoritovel.
  • Orgi-CRPD #12
    mpeg2 is tomorit
  • SuspiciousC #11
    Nem kell ket meter atmeroju teve ahhoz, hogy az ember lassa, hogy hogyan van tomoritve! Eleg egy jo 60-70 centis is, ha jofajta.
    725 MB-os xvid sosem lesz olyan, mint a 9 gigas DVD, megcsak meg sem kozeliti.
  • Vers #10
    az xvides filmjeidtöl néha okádni tudnék
    kell az a hdtv már, 50 éve ezt a szart nézzük