Gyurkity Péter

A Sony felvásárolja a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdiót

Számos különböző forrás adta hírül, hogy a Sony által vezetett konzorcium hamarosan közel 5 milliárd dollárért fogja felvásárolni a híres Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdiót.

A Comcast - amely a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató - mintegy 300 millió dollárral járul hozzá a tranzakció sikeréhez. A Time Warner ugyanakkor - amely szintén szerette volna rátenni a kezét a rivális stúdióra - visszalépett, mivel a cég vezetése nem tudott lépést tartani a Sony ajánlatával. A Warner Bros. és a New Line Cinema filmstúdió tulajdonosának utolsó ajánlata 4,6 milliárd dollárról szólt, és az elutasítás után a vállalat szóvivője kijelentette, hogy nem látják indokoltnak az összeg további emelését.

Az MGM archívumában közel négyezer film található, többek között a James Bond, a Rózsaszín Párduc, valamint a Rocky filmek, és sok más olyan nagysikerű alkotás, amelyek újabb bevételt hozhatnak a Sony számára, amennyiben a cég egy kis ráncfelvarrással egybekötve DVD formátumban adja ki őket. A hírek szerint a Sony, amely 1989-ben 3,4 milliárd dollárért vásárolta fel a Columbia Pictures stúdiót, ettől kezdve közvetlenül felügyeli majd az MGM filmek forgalmazását, míg a Comcast minden bizonnyal a kábeltelevíziós csatornákon tűzi majd adásra a régi-új filmeket.

A végső egyeztetésekre várhatóan a jövő héten kerül sor. A Sony vállalta 150 millió dolláros előleg kifizetését, amit az MGM a tranzakció elmaradása esetén is megtarthat - a felvásárlás legnagyobb nyertese viszont egyértelműen Kirk Kerkorian lesz, aki az MGM részvényeinek 74 százalékáért kettő milliárd dollárt kap. A magukat megnevezni nem kívánó források szerint a Sony és partnerei a J.P. Morgan Chase & Co., valamint a Credit Suisse First Boston bankok által biztosított kölcsönből fedezik a tranzakciót, és a fő terhet a J.P. Morgan vállalta 4,2 milliárd dollárral. Az érintett vállalatok szóvivői nem kívánták kommentálni a hírt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)