Gyurkity Péter

Megkapta az utolsó felszólítást a Kazaa

Az ausztrál bíróság döntése értelmében az egykor vezető fájlcserélgető hálózat üzemeltetője december 5-ig dönthet sorsáról: vagy bevezeti a tartalmak szűrését, vagy kénytelen lesz bezárni kapuit.

Az üzemeltető Sharman Networks és annak vezetője, Nikki Hemming szeptember elején hosszas küzdelem után vereséget szenvedett az ellene megindult perben. Ebben a bíróság kimondta, hogy a cég megsértette a szerzői jogot, pusztán azzal, hogy lehetővé tette a jogvédett tartalmak - zenei albumok és filmek - illegális másolatainak megosztását és elterjesztését. Arra kötelezték a Sharmant, hogy megfelelő szűrővel akadályozza meg az illegális csereberét, és zárja ki a másolt anyagokat hálózatáról. Pénzbüntetésről nem érkezett hír, és akkor arról sem tudtunk meg bővebbet, hogy milyen módon képzelik el a szűrő működését.

A ZDNet helyi részlege most arról számolt be, hogy a bíróság utolsó figyelmeztetésben részesítette a céget, és felszólította, hogy a kívánt változtatásokat legkésőbb december 5-ig léptesse életbe hálózatán. Ennek elmulasztása esetén kénytelenek lesznek befejezni tevékenységüket, ami akár a cég megszűnését is eredményezheti. "Itt az ideje, hogy a Kazaa és a hozzá hasonló hálózatok végre tegyenek valamit - szűrjenek, biztosítsák a legális fájlcserélgetést, vagy adják át helyüket azoknak, akik törvényes és korrekt módon szeretnének digitális zenei vállalkozást indítani" - jelentette ki John Kennedy, az IFPI elnöke.

A szűrést mintegy háromezer szó használatával igyekeznek megvalósítani. Ezek között említik - néhány neves példát kiragadva - Eminemet, Kylie Minogue-t és Madonnát, akik tehát elméletileg többé nem lesznek megtalálhatók a Kazaa hálózatán. Ez természetesen egy új verzió kiadását követeli meg, amire tíz napja van a vállalatnak. Wilcox bíró emellett úgy rendelkezett, hogy a Kazaa központi weboldalán felugró ablakokban figyelmeztessék a felhasználókat a frissítés fontosságára, illetve az ennek elmulasztásával járó következményekre.

A kiadók ennél jóval többet szeretnének, és összesen 10 ezer szócskát gyűjtöttek össze a szűrőhöz. Éppen ezért roppant kevésnek tartják a bíróság által kiszabott mennyiséget, ám februárig nem tehetnek semmit, mivel akkor tárgyalják majd a Kazaa fellebbezését. A szűrő addig mintegy ideiglenes intézkedésként szolgál, tehát az ügy még mindig nincs lezárva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abelr #26
  • abelr #25
  • Laci73 #24
    Irkab1rka:
    Az internet-szolgáltatók és a P2P nincsenek baráti viszonyban. Mint lentebb is írtam, ennek oka nem a jogdíj körüli huzavona, hanem a P2P kapcsolatok által lefoglalt sávszélesség. Erre már születtek jó megoldások (P2P cache, amely csökkentené a szolgáltatók leterheltségét) és rosszak, mint a szűréses lassítás. Ugyanis a szolgáltató hivatkozhat arra, hogy a P2P forgalom lefogja a "közös" sávszélességet, és emiatt a többi előfizetőnek nem tudják garantálni az őt megillető sávszélt.

    Ne legyenek illuzióid a jogaiddal kapcsolatban, ami a szerződéseket illeti. Idén augusztusban történt éppen, hogy a T-...e Rt. ötven, korlátlan ADSL hozzáférésre "biztosított" előfizetőjének bontotta fel szerződését az általuk túlzottan nagynak vélt letöltési mennyiség miatt.
    Az Sg.hu-n is olvashatod:
    http://www.sg.hu/cikkek/38573
    Vagy meg is nézheted a felmondó levelek fejlécét:
    http://index.hu/homar/index.php?title=tisztogat_a_t_online&more=1&c=1&tb=1&pb=1

    Az ilyen jellegű szerződés ún. egyenrangú felek által kötött szerződés, amelyet bármelyik fél bármikor felbonthat (hűségszerződés kivételével)
  • abelr #23
  • Shortstop #22
    Úgy gondolom az emberek azért nem vesznek eredeti DVD-t, hanghordozót, satöbbit mert egyrészt irreálisan magas áron adják, másrészt ilyen fizetés mellett megggondolja az ember hogy mire ad ki 5000 vagy 10 000 vagy 15 000 forintot. Másrészt az emberek a szarért nem fognak fizetni. Mert mostanában sajnos olyan egy album hogy van rajta 2 szám ami tényleg jó de a többi az hígfos... Ezért minek adjon ki 5000Ft-ot???? Ha van olyan jó egy lemez hogy a 14 trackből mind a 14 nagyon ott van akkor azt valszeg meg fogja venni a boltban. (Én pl. régen a MediaM-ban a Tolvajtempó cd-jébe hallgattam bele de utána mondtam az eladónak hogy akkor ezt én most vinném is. Nem érdekelt az ára. Nekem az kellett.) És van olyan sok előadó aki tényleg tudni minőséget csinálni és nem egy két számot kihoz aztán eltűnik. Szóval hanghordozó tekintetében ha lesz minőség akkor azért úgyis fognak fizetni az igényesebbek, ha a DVD-k árai is elfogad6ó áron lesznek azokért szintén. A játékokról, softwarekről meg szerintem nem érdemes beszélni mert azok aztán tényleg irrealitás a köbön....
  • abelr #21
  • abelr #20
    Adjatok valami tippet a kazaa helyet, valami hasonló t csak használhatót. kösz
    Ja, Kennedy még él!
  • Déta #19
    Ez a baj a világgal. Ami igazán élvezet nyújt az vagy illegális, vagy erkörcstelen vagy hízlal. Én sem szeretem a KaZaA-t, pedig töltöttem már le nagyon jó (320 kbit) minőségű csendet, valami más mp3-nak álcázva, azért ne zárják be, nagyon tuti cuccok vannak rajta. Ja és nincs upload. a és... ennyi.
    Az a Kennedy órge meg keressen meg, térdeljen le elém és szeressen!
  • irkab1rka #18
    A biró popupok-ra kötelezte a kazát??
    MUHAHAHAHHAHAHAA IDIÓTA :))))
    a kazaa amúgy is valami gázos dolog a beépített spyware miatt.

    Laci73: Cs3r3'Ld Le a n1ck3d34, m3r4 Nagy0n b3'nA, és elolvasd L a szerződést. Ha korlátozzák a forgalmadat (egy korlátlannak mondott ADSL-en) akkor (bizonyos időtartam átlépése után) ez szerződésszegés, ergo perelheted őket a szerződésszegésért.

    Omega, erről a -ről nekem egy fim címe jut eszembe: "Seggtüzelők" :) Emiatt robbant ki a kanadai-amerikai háború, szóval szerintem ha lehet, ne használd ebben a konstellációban. Köszi :))

    Amúgy meg de most tényleg, ki lőtte le Kennedy-t?
    Mármint a báttyot.
  • Omega #17
    Hogy basszam szájba az ausztrálokat, csak lúzer köcsög politikusok vannak ott !?
    halál mind az összere