JohnnyCage

Fizetett tartalom a KaZaA-n

Hétfőtől fizetett tartalom "színesíti" a KaZaA fájlcsere hálózatot. A lépés egy szolgáltatás első kereskedelmi tesztelése a milliók által használt hálózaton.

A keresési eredmények a jövőben nem csak illegálisan terjesztett tartalmakra fognak mutatni, de a kínálatban megjelennek a lemezkiadók által online árult zeneszámok, illetve kapcsolódó hirdetések is. A lépést nem meglepő módon óriási vita övezi, amióta a Brilliant Digital Entertainment Altnet elnevezésű szolgáltatása felbukkant a hálózaton. Számos KaZaA felhasználó megdöbbenve vette tudomásul, hogy az Altnet csendben feltelepült számítógépükre, és ott "ki tudja mit művel".

Kevin Bermeister, a Brilliant Digital Entertainment vezérigazgatója elmondta, hogy a szolgáltatás eheti részleges üzembe helyezésével a félelmek döntő része remélhetőleg elmúlik a felhasználókból. "Az, hogy mindez meglepetésként érte a felhasználókat, a mi hibánk" - mondta Bermeister egy interjú során. A vezető azonban reméli, hogy a szolgáltatás beindulásával az esetleges rossz érzés eltűnik a KaZaA felhasználókból, mivel a társaság szolgáltatása is csak ezesetben lehet sikeres.

Az Altnet első formájában a keresési eredményeket fogja kibővíteni fizetett tartalmakra, például a lemezkiadók online zeneszolgáltatásaira mutató linkekkel. A fő kérdés természetesen az, hogy az ingyenes KaZaA szolgáltatás felhasználói mekkora érdeklődést fognak mutatni az ilyen fizetős tartalmak szolgáltatások iránt.

Az elemzők szerint a mostanihoz hasonló szolgáltatások beindulása feltehetően azt is jelenti, hogy a lemezkiadók és a filmstúdiók változtatni kezdtek az illegális zene- és filmterjesztés melegágyának tarott fájlcsere szolgáltatásokhoz való hozzáállásukon, és nyitni kezdtek az ilyen megoldások felé. Erre példa lehet a Sony Music, amely a napokban beleegyezett egyes zenéinek terjesztésébe a CenterSpan Scour elnevezésű P2P hálózatán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #8
    Ha olyan valtozatot akartok hasznalni, amibol kiszedtek a BDE engine-t (a tudtod nelkul hasznalhatja a gepedet, trojainak minositettek) es a reklamokat akkor toltsetek le ezt (arrol nem is beszelve, hogy a bitrata korlatokat is deaktivaltak benne) http://www.kazaalite.com/lite/
  • galocza #7
    a kiadók végre nem bíróságon bróbálnak harcolni, hanem alternatívát kínálnak. az más téma, hogy nem biztos hogy bejön...
    az viszont parasztság, hogy nem értesítették a felhasználókat - mondjuk a kazaa licensze lehetővé teszi az ilyen partizánakciókat.
  • Gabest #5
    Aki majd becsületesnek érzi magát, annak lehetősége lesz fizetni. Végül is jobb, mint a semmi :)
  • NasaTm #2
    Hehe hajra WinMX :)))