Gyurkity Péter

536 milliót fizet a Microsoft a Novellnek

A Novell a két cég között évek óta húzódó per lezárása érdekében végül elfogadta a redmondi cég ajánlatát, és 536 millió dollár ellenében végleg lezártnak tekinti az ügyet.

A per annak idején a NetWare operációs rendszer, illetve a WordPerfect nevű szövegszerkesztő program körüli viták miatt indult, és az évek során a két óriáscég álláspontja nem közeledett egymáshoz. A WordPerfect 1994 júniusa és 1996 márciusa között a Novell tulajdonában volt, és a cég az 1990-es évek közepén elszenvedett - de közelebbről meg nem nevezett - károk miatt nyújtotta be keresetét a Utah állambeli szövetségi bíróságon. A cég az összeg kifizetése fejében vállalta, hogy eláll a trösztellenes perben benyújtott keresetétől, és hogy nem vesz részt az Európai Bizottság által indított perben, amely hasonló vádak miatt indult.


A Microsoft időközben frissítette az első pénzügyi negyedévet összefoglaló kimutatását, amely szerint az első három hónapban a vállalat 2,53 milliárd dolláros bevételre tett szert. A redmondi cég szóvivője ezzel egy időben bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk a Computer and Communications Industry Association (CCIA) nevű kereskedelmi csoporttal, amely főleg a konkurens cégek támogatását élvezi. A közös nyilatkozat szerint "a megállapodás véget vet a két fél között zajló vitáknak, amelyek olykor évekig elhúzódtak, és az érintett vállalatok a jövőben együttműködnek az új technológiák kifejlesztésében és tesztelésében."

A megegyezés értelmében a Microsoft köteles átvállalni a CCIA jogi költségeit, és maga is belép a szervezetbe, "jelentős anyagi támogatásban" részesítve azt. A CCIA a Novellhez hasonlóan vállalta, hogy nem folytatja a Microsoft ellen indított trösztellenes pert, és kimarad az Európai Bizottság által kezdeményezett jogi eljárásból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #11
    A cikk szerkesztője szabja meg, mikor jelenjen meg az adott hír. Nem feltétlenül akkor, amikor feltöltötte a rendszerbe.
  • Mice #10
    lol
    Még a végén milliomos narkós utálom az apámat stílusú linuxot használó gyerekei lesznek. :)
  • Freddy TNT #9
    Valahol van bene valami, de azért baromság.Ne csak fenékig dollár legyen az ő életük. Még a végén milliomos narkós utálom az apámat stílusú gyerekei lesznek.
  • napisten #8
    Egy napilapban olvastam, hogy állítólag a gyerekeire fejenként "csak" 10 misit fog hagyni...
  • sweech #7
    wáááááááááááá
    csődbe fog menni a microsoft!!!

    ennyi bill gétsz gyerekének a havi zsebpénze
  • Farseer #6
    Micrsoft stratégia: Beborírjuk pénzel, aztén nem kötözködik.. nem ez volt az első és az utolsó ilyen
    :-|
  • entreri #5
    Ez elvileg egy portálrendszer. Szóval (elvileg) bármikor bárhonnan(otthonról is:-) lehet frissíteni a lapot, csak legyen net kapcsolat.
  • Seaweed #4
    (hehh..ilyenkor mar csak ilyen kacifantosan tudok fogalmazni..bocs)
  • Seaweed #3
    Miert erzem ugy hogy nagyon felnek M$-eknel az EU-tol es az EU-s elorevetitheto es "remelem" hatarozattoktol!
    ("..az nem fel akinek nincs feltenivaloja, vagy jogalapja..")
  • whitehawk #2
    Vagy egyszerűen csak késleltetve került ki a hír.