Berta Sándor

Egyelőre késik a kukoricából készült CD

Technológiai problémák miatt bizonytalan időre elhalasztotta a kukorica alapanyagú CD-k piacra dobását a Sanyo. A vállalat tájékoztatása szerint a fő gondot hőproblémák jelentik.

Mint ismeretes, a kukorica-CD-k sorozatgyártását 2004 második felében kezdték volna meg, ám erre nem kerülhet sor, mivel kétségek merültek fel, hogy a környezetbarát alapanyagú lemezek kibírják az 50 fok feletti hőmérsékletet. Jelenleg a cég a felmerült problémák megoldásán és a gyártási folyamat további finomításán dolgozik. Ezek után elvileg a korongok már képesek lesznek elviselni az 50 fok feletti hőmérsékletet is, anélkül, hogy fel kellene adniuk a természetbarát jellemzőiket.

A Sanyo szerint ugyan lehetséges lenne - más anyagok hozzáadásával - a jelenlegi probléma megoldása, ám pont ezt akarja elkerülni a vállalat, amennyiben ugyanis más összetevőket is kevernének a kukorica alapanyaghoz, már elveszne a termékek "eredetisége" és az összes olyan jellemzőjük is, amitől igazán egyediek ezek a korongok.

A Sanyo tájékoztatása szerint a kukorica-CD alapanyagát először ledarálják, utána szitálják, rostálják. Végül hasonló módon, mint ahogyan a sört is készítik, feldolgozzák az alapanyagot és így nyeri el a végleges formáját és állagát. Ezt az masszát végül a Sanyo a Mitsui Chemicals által kifejlesztett eljárással átváltoztatja műanyaggá. Az utóbbi módszert egyébként azért alkalmazzák, hogy a lemez egyben maradjon, ne essen szét.

Érdekesség, hogy egy 12 centiméter átmérőjű CD elkészítéséhez a Sanyo szerint mindössze körülbelül 85 kukoricaszemre van szükség. Egy átlagos kukoricából így körülbelül 10, igazán környezetbarát CD-t lehet elkészíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cleawer #9
  vegre egy jo 5let!
  d evajon meddig fogja birni az adathordozoreteg?
  nem olyan nagy orultseg ha belegondolunk...
 • Huvarg #8
  A pattogatott kukorica az adatmegsemmisítés lesz, mikróval :)
 • DW #7
  Hőproblémák?! Biztos pattogatottkukorica lett belőle a meghajtóban:D
 • floatr #6
  Amikor majd jól jön csöngetni az ASVA, vagy a BSA, akkor gyorsan felzabáltatjuk a készletet a baromfiudvarral :)))

  Ez lesz talán az utóbbi idők legnagyszerűbb találmánya. Remélem mások is követik a példát.
 • 0ppika #5
 • HerrKiss #4
  Hol terem a CD-ROM? A diszk-réten???? :-))))) áááá, dehogy, a kukoricásban...
 • [HUN]PAStheLoD #3
  loál :DDD
 • Mage #2
  "CD-diszk"
  jajj
 • nemcsakfeel #1
  ez mekkora!
  lassan a marijuánából is cd-t csinálnak, a füvesek megmajd megforgatják..