Rónai György

Nagyfelbontású TFT kijelzők a Samsungtól

A 2004-es Electronic Display Exhibition keretében a Samsung többek között egy olyan 2,03 inches LCD panelt is bemutatott, amely 400 PPI-nek megfelelő VGA felbontásra képes, holott csak 240x640 pixel méretű.

A 19. EDEX kiállítást Tokióban rendezték meg. Az 1,83 inches QVGA, 223ppi panel mellett tehát a Samsung bemutatta az újdonságát is, amely egy új technológia segítségével alacsonyabb pixelszámú TFT panelen is nagyfelbontású, jóminőségű VGA képet képes megjeleníteni. Ezt a technológiát a Samsung Si TFT-nek hívja, és 240x640 pixel méret mellett is VGA, tehát 400 ppi, 480x640-es képet tud megjeleníteni. Ezt a cég a már meglévő "Four Color Rendering" (4CR) megoldásával érte el, amely így 200 cd/m2 fényerősségre, 200:1-es kontrasztarányra és 262 000 szín megjelenítésére képes, a színtelítettsége pedig az NTSC szabvány 70%-a.

A Samsung 4CR technika arra irányul, hogy kevesebb valós pixel alkalmazásával érjenek el nagy felbontást. Ehhez úgynevezett beépülő RGB sub-pixeleket használnak. Ugyanezen hatás elérésére a másik megoldás a "field sequential" (FS) technológia, amelyben minden pixel szekvenciálisan fel van osztva, és RGB színsorrendben jelzi ki őket a készülék.

Ugyan a cég már kifejlesztett néhány FS technológiás LCD panelt, azonban elmondásuk szerint ez esetben a 4CR segítségével egy helyfelosztásos megoldásról van szó. A cég az első ilyen 4CR LCD paneljét már 2003 májusában bemutatta a SID-en, azonban ott még csak 38 PPI felbontást tudtak kicsikarni a technológiából, amit azóta jelentősen fel kellett javítaniuk. Jelen esetben 400 PPI-t tudtak elérni, amely már elegendő ahhoz, hogy a mobiltelefonok piacát megcélozzák a kijelzővel. A technológia 4 IC-t használ az adatokhoz, időzítéshez, és az energiaellátáshoz, valamint a 4CR IC-t pluszban a vezérléshez.

A panelek tömeggyártása a másik, 1,83 inches QVGA (240 x 320) LCD panellel együtt várhatóan már nyáron megindul. Ez utóbbi 223 PPI felbontásra képes, és alacsony hőmérsékletű polikristályos Si TFT technológiára épül, amelyet a cég "single crystal like Si" (SLS) megoldásnak nevezett el. Kontrasztaránya 250:1-hez, mérete 33,3x47,2x2,9 mm.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!