Spencer

Samsung: memóriapiaci hiány várható

A Samsung Electronics szerint ahogy a gyártók fokozzák a mobiltelefonokba és digitális fényképezőgépekbe szánt újfajta memóriák termelését, az idei esztendőben várhatóan hiány fog kialakulni a hagyományosnak nevezhető memóriachipekből.

A dél-koreai mamutvállalat munkatársai ezenkívül elmondták, hogy, míg a Samsung tavaly 55 millió, addig idén várhatóan már nem kevesebb mint 65 millió darab mobiltelefont fog eladni. Szakértők szerint a vállalat meglehetősen szerény előrejelzéseket tett közzé, ugyanis a Deutsche Bank szerint 75 millió, a Credit Suisse First Boston szerint pedig 77 millió Samsung mobil talál majd gazdára 2004-ben.

Úgy véljük, hogy az őszi iskolakezdéskor és karácsonykor hiány fog kialakulni a DRAM memóriachipek piacán - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Samsung egyik munkatársa, majd hozzátette, hogy ez elsősorban annak lesz "köszönhető", hogy a memóriagyártó cégek mostanság egyre nagyobb figyelmet fordítanak a különböző hordozható eszközökbe szánt memóriatípusokra, ezzel párhuzamosan pedig némileg elhanyagolják a személyi számítógépes memóriák piacát. Piackutató cégek felmérései szerint egyébként mostanság öt DRAM memóriachipből négy személyi számítógépekbe kerül.

Elemzők szerint a memóriapiaci hiány áremelkedéshez fog vezetni. Jelenleg egy 256 Mbit kapacitású DDR (Double Data Rate) DRAM memóriachipért 4,53 dollárt kell fizetni, mely ár az esztendő második felében elérheti akár az 5 dollárt is. Chin Yeong-hoon, a Daishin Securities vezető elemzője szerint a gyártók csak úgy tudják kielégíteni a flashmemória piaci igényeket, hogy az eddig DRAM termékeket előállító gyártósorok egy részét átállítják flashmemória gyártásra. Chin szerint egyébként a Samsung is hasonlóan fog cselekedni, és hagyományos DRAM gyártási tevékenységeinek házon belül részesedését 80 százalékról 60 százalékra fogja csökkenteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!