Gyurkity Péter

Nem lesz 4 GHz-es Pentium 4

Az Intel tegnap hivatalosan is törölte a 4 GHz-es Pentium 4 megjelenésével kapcsolatos korábbi terveket, így továbbra is a 3,8 GHz-es változat marad a vállalat zászlóshajója.

A vállalat bejelentése szerint az erőforrásokat átirányítják a dupla magos processzorok fejlesztésére, és a jövőben az órajel növelése helyett a tiszta teljesítményt, a multitaszkos és multimédiás képességeket, valamint a biztonságot helyezik előtérbe. Chuck Mulloy, a vállalat szóvivője kijelentette, hogy az ikermagos processzorok nemcsak a szerverek terén, de az asztali számítógépek, és a noteszgépek esetében is fényes jövő előtt állnak.

Paul Otellini, az óriáscég elnöke maga is többször beszélt az ikermagos processzorok előnyeiről, és hangsúlyozta, hogy a számítógépek most először valóban több feladatot képesek elvégezni egyszerre. A váltás azonban nem pusztán a nyilvánvaló előnyök miatt következett be, hanem elsősorban gyártástechnológiai nehézségek, és a fizikai korlátok miatt.
Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az Intel már másodszor ismerte el, hogy problémái vannak a 4 GHz-es változattal - a vállalat már júliusban elismerte, hogy nem tudja tartani a piacra dobás korábbi határidejét.


Mulloy elmondása szerint a vállalat nem tudott volna elegendő chipet legyártani további erőforrások bevonása nélkül, így ésszerűbbnek tűnt az új vonal felfuttatása. "Rendkívül nehéz volt lemondani a 4 GHz-es álomhatár eléréséről, de véleményünk szerint ez volt a legjobb megoldás mindenki számára" - jelentette ki Mulloy.

A vállalat februárban még reménykedett abban, hogy az újabb jelentős mérföldkövet még az idei év végére átlépik, de az azóta eltelt időszakban egyértelművé vált, hogy az esetleges siker nem vethető össze az óriási költségekkel, és a processzor kifejlesztése nem éri meg az újabb erőfeszítést. A júliusi nyilatkozatokban az Intel 2005 márciusát jelölte meg a megjelenés időpontjául, de a csütörtöki bejelentés már nem számol a processzor megjelenésével - legalábbis a jelenlegi generáció esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szivar #28
    Mi az az élet? Leírás (Lehetőleg az ISO vagy IEEE szabvány szerint)?
  • PeeTeR #27
    yayaya
  • PeeTeR #26
    vegre rajottek, hogy kell elmenni 10GHz -ig egy procival
  • Keldor #25
    AMD 4evah
  • dez #24
    (Csak megjegyzem, mi nem olyasmiről vitatkozunk itt, amit csakis kivülállóként láthatunk, szóval a példa nem az igazi. Bár azokra talán áll, akik tényleg mélyebb ismeretekkel nem rendelkező felhasználók.)
  • Vers #23
    most szivatsz ugye , nézz má körül aa neten hányan forumoznak a focirol forma1-röl stb..
    és ezek közül hányan tudnak profin focizni, f1 kocsit vezetni

    sokan nem értenek a procik lelkivilágáoz de ha vitatkozik az ember közben sokat tanul mig aki nem csinál semmit az hülye marad
  • archkoven #22
    Nem tudom a frankót, de legalább nem is csinálok úgy mintha tudnám.
  • Vers #21
    te biztos az intel egyik fömérnöke vagy hogy annyira tudod a frankot
    de ha nem akkor meg mi a fasznak ugacc le másokat
  • archkoven #20
    Jó látni amint a tudósok vitatkoznak az élet eredetéről...
  • Laci #19
    Én sem akartam feleslegesen vitatkozni, meg mindenáron ellent mondani, valószínűleg a hozzászólásaim szokták ezt a látszatot kelteni. Mindegy, legközelebb megpróbálok egyértelműbben fogalmazni hogy kevesebb legyen a félreértés...