Gyurkity Péter

Új chipek az AMD útitervében

A szakemberek és a felhasználók egy része rövid idő alatt lázas találgatásokba bocsátkozott egy, a világhálón most felbukkant dokumentum miatt, ami állítólag az AMD 2006-os útitervét tartalmazza.

Nem véletlen, hogy a dokumentum ilyen nagy feltűnést keltett, hiszen a processzorgyártó korábbi útiterve csak az idei év végéig megjelenő processzorokat tartalmazta, és a vállalat nem fejtette ki részletesen a következő évre vonatkozó terveit. Az interneten felbukkant dokumentum szerint 2006-ban az AMD szeretné bemutatni a Windsor és Orleans kódnevű ikermagos processzort, amelyek - a vállalat 64 bites processzorai közül elsőként - támogatják a DDR2 memóriák kétcsatornás kezelését.


A tervek szerint az új chipek továbbfejlesztett biztonsági funkciókat is magukban foglalnak majd, valamint a Presido néven ismert új virtualizációs technológiát is, amely nem más, mint az AMD válasza az Intel Vanderpool rendszerére. Az útiterv egyben megemlíti, hogy a Windsor magú processzorok már a Socket M2 nevű új, állítólag 1027 érintkezős foglalatra épülnek.

Egyes értesülések szerint a következő év a mobil processzorok terén is hoz majd némi újdonságot: a Taylor kódnevű ikermagos chipek ugyanis - a jelenleg kapható egymagos Mobil Athlon 64 processzorok utódaiként - szintén támogatni fogják a DDR2 szabványt, míg a Socket M2 foglalatba illeszkedő Trinidad processzorok nem sokban térnek el az asztali ikermagos chipektől.


A vállalat idei terveivel kapcsolatban a dokumentum nem tartalmaz nagy meglepetést. Az AMD ugyanis már korábban nyilvánosságra hozta, hogy - Venice és San Diego kódnéven - 2005 első felében jelenik meg a 90 nanométeres Athlon 64 és Athlon 64 FX új változata, valamint a szintén 90 nanométeres új Sempron processzor, amely a Palermo nevet kapta. A második félév már sokkal érdekesebb, hiszen a tervek szerint ekkor mutatkozik be az első 90 nanométeres ikermagos Opteron, valamint az új Mobil Sempron, amely a noteszgépekbe szánt Athlon 64 processzorok olcsóbb változata lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #13
    LOL csak kattingtatok a hírekre
  • maestro85 #12
    Ne keseredjünk el az AM2-be egy csomó olcsó jó proci belemegy, persze ha nem számítjuk az X2-őket, de azok még úgysincsenek igazán kihasználva. Még jó hogy, akkor nem veszek most gépet, inkább kicserélem az 1800+(@1913Mhz) os Tbredem egy 2500+-os Bartonra elleszek egy darabig még... Egyébként nem csoda hogy állandóan váltogatja a fogallatokat az amd AM2-ben sem hoz ki többet a DDR2, pedig nem ártana legalább 1,5* memsebesség a DDR-hez képest.
  • Power #11
    Nem jelentettek be semmit. A roadmap szerint 2006-ban megjelenő processzorok Socket M2 foglalatban fognak megjelleni. Ráadásul ez még csak nem is hivatalos roadmap.
  • Péntek #10
    Én nyáron akkor is 3500+ A64-et veszek :P
  • SinClaiR #9
    200 ezerér?:)
    Desokpénzedvanbazeg:)
  • zsolltikka #8
    FX-57 4200+
    Ezzel leszakítom majd a needforspeedem arcát :-)
  • PLaci #7
    *proci
  • PLaci #6
    Mindhárom újjonnan bejelentett provi egy bizonyos Socket M2-t fog használni, nézzétek meg a képet alaposabban...
  • archkoven #5
    Lesz még ez a foglalat egy ideig.
  • IMYke2.0.0.0 #4
    Mert már most lőttek neki.

    -----------------------------------------
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Első számú honlap
    .:i2k:. = IMYke2000 - @ - 2005 ® - Második számú honlap
    -----------------------------------------