Spencer

Új Intel processzorok: nagyobb cache, gyorsabb rendszerbusz

A nemrégiben napvilágot látott legfrisebb Intel roadmapekből kiderül, hogy a világ elsőszámú chipgyártó vállalata hamarosan nagy méretű cache-sel, illetve gyorsabb rendszerbusszal rendelkező új processzorokkal kíván megjelenni a piacon.

Ezek szerint az Intel valamikor az idei esztendő harmadik negyedévében tervezi piacra dobni legújabb Pentium 4 Extreme Edition processzorát, mely immár 3,46 GHz-es működési frekvenciával, illetve 1066 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus) fog rendelkezni. A legújabb "extrém" Intel processzor pontos specifikációi egyelőre ismeretlenek, azonban több mint valószínű, hogy a chip LGA775 tokozást, illetve 512 KB L2 cache-t, valamint 2 MB L3 cache-t fog kapni.

Mint ismeretes, az elsősorban a vastag pénztárcájú hardcore gamereknek szánt Pentium 4 Extreme Edition chipek szerveres alapokon nyugszanak, ennek megfelelően jelentősen nagyobb teljesítményre képesek, mint a hagyományos Pentium 4 processzorok. A jelenleg forgalomban lévő Pentium 4 Extreme Edition processzorok Socket 478-as tokozással rendelkeznek, rendszerbusz frekvenciájuk pedig 800 MHz.

Tudni lehet, hogy az Intel 2004 utolsó negyedévében adja majd ki a Prescott magos Pentium 4 termékcsalád legújabb és egyben legnagyobb teljesítményű tagját, mely 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készülő, 1066 MHz-es rendszerbuszú processzor 3,73 GHz-es frekvencián fog üzemelni és nem kevesebb mint 2 MB másodszintű gyorsítótár teljesít majd szolgálatot benne. A jelenleg kapható Prescott magos Pentium 4 chipekben 1 MB L2 cache lelhető fel, azonban ezen processzorok a hosszabb futószalagnak "köszönhetően" még mindig gyengébben muzsikálnak, mint az azonos frekvenciájú, viszont csak 512 KB másodszintű gyorsítótárral felvértezett Northwood magos chipek. Szakértők szerint az LGA775 tokozással forgalomba kerülő legújabb Prescottok esetében az Intel a 2 MB-ra növelt L2 cache segítségével próbálja kompenzálni a rendkívül hosszú futószalag miatti teljesítmény veszteséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fuxy #14
    Ja,ja, nálam csúnyán beégett az intel. Csak renderelni szerettem volna gyorsabban, de a 2.8E-s prescott-ot HT-vel azonos időt renderelt egy 2.4C-es northwood HT-vel (ua. az alaplap, config, oprendszer, Cinema4D, scene). Csoda, hogy nem kellett?
  • Inquisitor #10
    "dejo h a netburstnek vége ... mennyit fog enni ez a 3.7es presi ????"
    Tippelhetek? 150W???
  • Inquisitor #9
    Na ja, vegyen a franc 130.000+ áron olyan procit, ami 5-10%-al gyorsabb egy 50.000-es procinál, de legalább melegszik mint a rohadás. :)
  • Pheel #8
    Ez ROTFL :)
  • Inquisitor #2
    Akkor olvass vissza picit, tele az összes híroldal vele, hogy két fejlesztett magot most pakolt a kukába az Intel, és hírtelen megvilágosodva (értsd AMD bejelentések) két magos prociról lehet hallani.
    Amúgy a "sima" P4EE teszteredményeitől se fogtam padlót, 2-3x-os áron alig volt gyorsabb, a felébe kerülő AMD64 proci ott hagyta a fenébe.
    (Flame elkerülése végett P4-em van.)