SG.hu

A mobilkereskedelem helyzete 2009-ben

[E-kereskedelem] Az előrejelzések szerint a globális m-kereskedelmi piac - nem számolva a vezeték nélküli szórakoztatást - 2009-re eléri a 32.5 milliárd eurós nagyságrendet. A változást a mikrofizetések tömegének növekedése biztosítja majd - állítja a Jupiter Research.

A Jupiter becslései szerint a kis összegű fizetések teszik majd ki a mobilkészülékeken bonyolított eladások zömét 2009-re. Ekkorra az átlagos nyugat-európai polgár évente mintegy 28 tranzakciót végez mobiltelefonján, melyek értéke egyenként 2.50 euró lesz. Napjaink m-kereskedelmi piacára a digitális javak (csengőhangok, játékok, háttérképek stb.) túlsúlya jellemző, ám 5 év múlva várhatóan a jegyvásárlás és kiskereskedelmi értékesítés is számottevő lesz - 32 milliárd eurós forgalmat érve el.

A jelentős növekedés többek között a mobiltelefonnal történő jegyvásárlás (mozijegyek, parkolójegyek) fellendülésének lesz köszönhető, mely már meg is kezdte hódító útját Európában és Japánban. Az RFID és infra technológiák várhatóan igen nagymértékben befolyásolják majd a fejlesztéseket a mobil, mint fizetést bonyolító eszköz tekintetében. A szakemberek úgy vélik, az m-kereskedelem terjedésének kulcsszava az egyszerűség. Egyszerűbb lesz-e mobiltelefon segítségével fizetni, mint hitelkártyával? Válhat-e valaha is kényelmesebb megoldássá, mint a készpénzzel való fizetés? A piackutató cég szerint ezen múlik az m-kereskedelem sikere vagy bukása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!