Alex

Érző mobiltelefonok a Siemenstől

A Siemens hamarosan bemutatja első érintés-, nyomás- és rezgésszenzorral ellátott mobilkészülékeit. Ezek az érzékelők reagálnak a finom cirógatásra vagy ingerült rázásra és a felhasználó hangulatát MMS-en továbbítják.

Mindeközben a cég kutatólaboratóriumaiban már fejlesztik az érzékelő minichipek új generációját: olyan gázszenzorokat, amelyek időben figyelmeztetnek, ha a levegő ózonszintje veszélyes értéket ér el, ha túl magas a levegő pollentartalma vagy abban az esetben, ha a közelben tűz keletkezhet. A mindössze egy négyzetmilliméter nagyságú és szabad szemmel nem látható field-effect transistor (FET) gáz szenzorok kis méretük ellenére pontosan mérnek, és alig fogyasztanak áramot. Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy elsősorban mobiltelefonokban használják őket.

A nanotechnológián alapuló chipek megbízhatóan kimutatják a legcsekélyebb mennyiségű gázt is. Amennyiben az érzékelő felületének receptorain gázmolekulák gyűlnek össze, azok mérhető elektromos feszültséget okoznak, amelyre a szerkezet azonnal vészjel leadásával reagál. A vállalat kutatói szerint e szenzorokat igen széles körben használhatjuk majd fel a jövőben. Az apró "szimatolók" mobilkészülékbe szerelve a telefonokat rendkívül sokoldalúvá tehetik, például meteorológiai állomássá alakíthatják őket, amely a levegő nyomását mérve előrejelzi, hogy napsütés vagy éppen zivatar várható az elkövetkezendő pár órában.

Ha az ózonszint túl magasra emelkedik, a telefon figyelmeztetni tudna minket, hogy megkíméljen bennünket a túlzott fizikai megerőltetéstől. Sőt a parányi chipek még a parázsló, fellobbanni készülő tüzet is képesek lennének jelezni, vagy azonosítani a sérült vezetékekből szivárgó robbanásveszélyes gázt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cukros #22
    meg áll az eszem
  • Match #21
    má nemazé' de a FET-el mióta lehet gázokat analizálni????
  • Tetsuo #20
    Nekem szilva alakú kell!..
  • mechorg #19
    Megrázkódik a zsebemben és beszól anyának

  • mechorg #18
    Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  • Nenrandil #17
    LOLEz elképesztő... komolyan....eszementek...
  • M2 #16
    Azért ez a cirógatós dolog új dimenziót ad a szextelefonálásoknak.
    HÍVJ MOST! 652-CIRO-GATLAK!

    Vagy a távoli párkapcsolatoknak se rossz.
    - Tedd oda ahol nyalogatni szoktalak... ahhh
    Már csak a megfelelő kiegészítő eszközt kell csatlakoztatni a túloldalon, mondjuk egy BlueTooth-faszt.

    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
  • fapapi #15
    Ha megszakadnak talalmanyugyileg a svájci bicskat akkor sem erik utol
  • fapapi #14
    Mikor szerelik mar be a garazsajtonyitot es a tuzhelygyujtot ???
  • Huvarg #13
    © quentit? nem vagy te egy picit paranoias? mert akkor javalsok egy telefonba epitett Geiger-Mullert is elvegre barmikor ledobhatnak melled egy atombombat, csak mert megtehetik. Aztan ottvan meg a foldonkivuli elet detektor nehogy alvas kozben raboljanak el, meg a villany-viz-gazszamlas detektor nehogy otthon legyel ha jonnek. meg a pittbulldetektor, meg a ...