Spencer

Nagy teljesítményű SGI Linux-Itanium szervert üzemelt be a NASA

Az Egyesült Államok űrkutatási hivatalánál, a NASA-nál üzembe helyeztek egy 256 darab Intel Itanium 2 mikroprocesszort tartalmazó, Linux operációs rendszert futtató Silicon Graphics szuperszámítógépet, melyben hamarosan már kétszer ennyi, vagyis 512 darab processzor fog "dorombolni".

A NASA korábban már számos, Irix operációs rendszerre, valamint MIPS chipre épülő nagyteljesítményű számítógépet vásárolt az SGI-től, most pedig a jelek szerint bizalmat szavazott a Linux-Itanium platformra épülő új Altix rendszernek is.

"Örömmel jelenthetem be, hogy a NASA-nál a napokban megkezdték egy 256 processzoros, hamarosan 512 processzorosra bővítendő SGI szuperszámítógép használatát" - mondta a hivatalos bejelentésen Bob Bishop, az SGI vezérigazgatója. Bishop elmondta, hogy a speciális számítógépen egyetlen Linux operációs rendszer fut. Ismeretes, hogy a linuxos szuperszámítógép piacon mostanság üzembe helyezett rendszereken általában nem egy, hanem több operációs rendszer fut, még pedig kisebb különálló szerverekre elkülönítve.

Szakértők szerint a NASA-nál üzembehelyezett új számítógép egyértelműen annak a jele, hogy a Linux már a nagyteljesítményű rendszerek piacán is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A nyílt forrású Linuxot korábban elsősorban low-end kategóriás, viszonylag kevés processzorral szerelt számítógépes rendszerek esetében használták. A NASA munkatársai egyébként elmondták, hogy az SGI-féle Altix szuperszámítógépet elsősorban technológiai fejlesztések támogatásához fogják felhasználni.

Charles Wolf és Justin Udelhofen, a Needham Company vezető elemzői szerint az SGI jövője nagymértékben függ attól, hogy a Linux-Itanium platformra építkező Altix beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. "Az SGI komoly extra bevételekre tehet szert, ha Altix rendszere sikert arat a vállalatok körében" - nyilatkozta Wolf, majd hozzátette, hogy nemrégiben az Egyesült Államok haditengerészete is vásárolt egy ilyen számítógépet, melyben egyébként 128 darab processzor teljesít szolgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)