Rónai György

A RIAA újabb 493 felhasználót perelt be

Az amerikai zeneipar tegnapi bejelentése szerint újabb 493 perelt be szerzői jogok megsértéséért. Ez még mindig annak az óriási kampánynak a része, hogy visszaszorítsák az interneten zajló illegális letöltéseket.

A Recording Industry Association of America mostanára mintegy 3000 embert perelt be tavaly szeptember óta, akik P2P hálózatokon keresztül illegális letöltéseket folytattak. A legnagyobb zenei cégeket tömörítő szervezet szerint ezekből már 400-ban igazat is adtak nekik, és egyenként 3000 dollár körüli büntetéseket szabtak ki.

A RIAA ugyan még nem ismeri a neveket, hogy kik is pontosan a legújabb vád alatt álló személyek, azonban különféle bírósági cselek folytán szerintük rövid úton fény derül rájuk. Január óta egy bírósági határozat folytán az amerikai internetszolgáltatók, mint például a Verizon Communications már nem kötelezhetők a felhasználóik adatainak kiszolgáltatására a zeneipari szövetség részére, ezért ismeretlen tettesek ellen zajlanak az eljárások.

Ugyancsak tegnap jelentette be a RIAA, hogy ezek közül már 24 konkrét személy ellen pert is indítottak, mely nevekre ilyen eljárások során derült fény. Ezek személyek a RIAA nyilatkozata szerint nem egyeztek bele, hogy peren kívül megegyezzenek, tehát bírósági tárgyalásra kerül sor.

Cary Sherman, a RIAA elnöke szerint továbbra is keményen folytatják ezeket a pereket és a nyomozásokat, hogy visszaszorítsák az illegális letöltéseket. A RIAA tagjai közé tartozik egyébként a Warner Music Group, a (Bertelsmann AG) BERT.UL BMG, az EMI Group Plc., a (Sony Corporation) Sony Music, és a (Vivendi Universal) Universal Music Group is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Piscator #26
  Végre tudom, minek a röviditése a dc++.
 • hiba #25
  Csak az a baj, hogy a ma mar feleslegesse velo koltsegek miatt nonek az arak (a csomagolas - tarolas - szallitas - logisztikai kozpontok - eloallitas sokat dragit, es ez tok felesleges). Lecsokkentik ezeket a koltsegeket, bezarnak par lemezboltot meg "CD" gyárat, lenyomjak az arakat, attol meg a szerzoi reszesedes ugyan annyi maradhat. Olcsobb zene, de a koltsegeik is alacsonyabbak, csak ugyan ugy nem merik meglepni mint nalunk az "allamhaztartasi reformot".

  Tenyleg mas dolgo egy letotlott anyag es egy Igazi CD/LP album melyet kezben foghat az ember, fizikai valojaban letezik. Csak az a helyzet, hogy az ilyen zenek/egyuttesek/albumok kevesen vannak - legalabbis amikent en erre meltonak tartok - a tobbi "szemet".

  Kulon kene valasztani ezt, bar felo, hogy ido utan senki nem venne albumokat csak a fanatikusok.

  En amiota netet hasznalok rengetek olyan zenet hallgatok amiket elotte nem is ismertem, meg a stilust se, mert azt nem tehettem meg, hogy naponta orakat totok lemezboltokban es hallgatom vegig a cuccokat.

  Masreszt kismillio olyan zene van amiket soha a budos eletbe ki sem adnak...

  Pl a legtobb mix ilyen (igaz ez sem legalis felvetel).

  Masreszt amiota meg van ra a lehetoseg en jobban szeretem magam osszeallitani a tracklistat, vagy akar osszekeverni szamokat. Es ez azzal jar, hogy nem erdekel az albumrol 10 szam csak 1. Es ez meg egy jo arany :).
 • Herkulles #23
  Igaza van, már elmúlt az az idő amikor mutogattad a sok otvaros cd/kazettákat. Ma már csak a helyet foglalja.
 • hiba #22
  Mindaddig szenvedni fognak amig nem tartanak lepest a korral, marpedig a nettel kibaszott nagyot ugrott a vilag, ezek meg meg mindig azt hiszik, hogy mindenki ugyan abbana cipoben jar mint 10 evvel ezelott.
  Nyissak mar ki a szemuket vegre.
  Nincs szukseg nyomtatott anyagokra, nincs szukseg a CD lemezekre, ma mar mindenki letolti a zeneket s maga irja ki ha tetszik neki. Marpedig ha a nagyok nem lepnek be ebbe a rendszerbe (online ertekesites, e business mittomenmianeve) addig szopni fognak, mert a kor melyben leteznek mar "lehagyta" oket.
  Ertsek mar meg hogy nem vesszuk meg 5000 Ft-ert az albumokat, mert egyreszt rakas fos szam van rajtuk es amugy se er annyit. Szoritsak le az eloallitasi koltsegeket, tegyek online fizetos/elofizetosse a rendszert, lepjenek mar a korral bazki ne ellene...(magyarul nem kell a cd nem kell a szines borito, nem kell kurva nagy penzeket a szallitasra, tarolasra, lemezboltokra stb kolteni...).
  Es ez ugyan ugy vonatkozik a minden alkotasra amelynek ilyen felesleges koltsegekkel az egekbe tornasszak az arat.
  Vége az "analóg" világnak.
  Peace :)
 • Herkulles #19
  Amerikában mindennaposak a perek, mint a slózirajárás...
 • cSuwwi #17
  A magyar törvények szerint zenei fájlt digitálisan bírtokolni legális. (Akár megvan CD/DVD-n, akár nincs).
  Viszont megosztani (honlapon, kaazán, dc-n, stb.) illegális (függetlenül attól, hogy megvan a CD/DVD, vagy sem)
 • Cat #16
  a te logikád szerint bárki kirakhatná honlapra a cuccot, mert hisz ha letöltik, attól még nem kap pénzt
  lényeg: terjesztés az is, ha p2p hálózatban megosztod -> tilos
 • juhand #13
  "mostanára mintegy 3000 embert perelt be" Azaz kb. 100000-ből egyet. Tehát több esélyed van amrikában hogy elpatkolsz autóbalesetben mint, hogy beperel a RIAA. (persze nem mindenki P2P-zik, de majnem mindenki közlekedik)
 • davos80 #12
  Sőt, a kaza az szar!
  http://www.directconnect.hu/
 • davos80 #11
  DC++ - Az 1000* jobb mint a kaza, és az is van Linux alá ha jól emlékszem.