Rónai György

Siemens SK65

A Siemens Mobile bemutatta legújabb készülékét, ami a piacon jelenleg egyedi módon kiforgatható, teljes QWERTY billentyűzettel rendelkezik. A készülék várhatóan országonként különböző szövegbeviteli szoftverekkel jelenik meg, így például lesz Blackberry Connect klienses változat is.

Az SK65 első ránézésre még egy hagyományos mobiltelefonnak tűnhet, valójában azonban igazi fordulatot jelent a mobil szövegbevitel terén. A telefon alsó része elforgatható, és így egy teljes QWERTY billentyűzet tárul elénk. Az x2type (cross-to-type) elnevezésű megoldás a cég szerint kompromisszumok nélküli szövegbevitelt tesz lehetővé, tehát az SMS, MMS vagy az email írás sem jelent különösebb nehézséget.

Klikk ide!
Siemens SK65 - klikk a képre a nagyobb változathoz

A Siemens várhatóan többféle szoftverrel is kiadja a készüléket, azok közül a csúcskategóriát mégis a Blackberry Connect klienssel ellátott verzió jelenti. A szoftver segítségével kapcsolódhatunk céges RIM (Research In Motion) Blackberry szerverhez, amely révén különböző PIM (Personal Information Management) szolgáltatások érhetőek el. A kliens része a RIM "Blackberry Built-In" licenszprogramnak, amely által a cég szélesebb körben rá akarja bírni a mobiltelefon gyártókat szoftverei beépítésére.

Klikk ide!
Siemens SK65 - klikk a képre a nagyobb változathoz

Az SK65 egyébként egy "szokványos tudású" felső kategóriás telefonnak mondható. 64 MB beépített RAM van benne, amelyből 30 MB felett rendelkezhetünk szabadon. Ide különféle Java alkalmazásokat, színes képeket, többszólamú csengőhangokat, vagy egyéb adatokat helyezhetünk. A telefon bezárt billentyűzettel 120 x 47 x 22 mm méretű és 144 grammot nyom, képernyője 16 bites színmélységű, 132 x 176 pixeles TFT kijelző. A gyári adatok szerint egy feltöltéssel 5 óra beszélgetésre vagy 250 óra készenlétre képes, és még a Push-To-Talk over Cellular (PoC) "adóvevő" funkciót is támogatja, ami lényegében walkie-talkie szerű használatot tesz lehetővé.

Klikk ide!
Siemens SK65 - klikk a képre a nagyobb változathoz

A készülék három sávos - GSM 900/1800/1900 - és GPRS kapcsolatra is képes. Van benne WAP 2.0 böngésző, és POP3/IMAP4 email kliens is. Mintegy negatívumként, ebben a készülékben már megjelenik bizonyos formában a digitális jogkezelés (DRM, Digital Rights Management) is, tehát bizonyos média típusokat csak korlátozásokkal lehet rajta használni. Emellett azonban van benne Bluetooth, így mindenféle kiegészítővel, PC-vel, vagy más telefonnal is tud kábel nélkül kommunikálni.

Az SK65 árát ugyan nem tudni, de Európában, a Közel-Kelet országaiban és Afrikában már novembertől kapható lesz, majd ezt követően még néhány más országban is elérhetővé válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Barny #17
    nagy szar
  • Tetsuo #16
    Simán: ha előszőr játszod le (legálisan), akkor közben felveszed vmivel (akár másik formátumba) zenénél tuti működik, videonál macerás ilyen lassú gépeken, de két géppel..
  • Robko #15
    kár hogy nincs benne kamera
  • Flashy #14
    összecsukva egész jól néz ki. ez a nyitott mód érdekes. nem lennék meglepődve ha Rubik Ernő ötlete lett volna a design :D de asszem nekem nem kéne. nem vagyok eléggé rohangálós típus ahhoz hogy ne bírjam ki addig amig számítógépközelbe jutok (e-mail, www). mondjuk sosem megyek biztonságos távolságnál messzebb géptől :)
  • Rosco #13
    Nekem bejön. Szarok a DRM-re, nem MP3 lejátszót akarok venni, hanem király mobiltelefont. Nekem jók a beépített csengőhangok is.
    Szal király a teli :-)
  • Manoi #12
    Sajnos a Nokia már régebben beépítette az a kis okosságot a telóiba (ld. 6800).
    Morva nagy suxx...
    Engem legalábbis agyon basz az ideg, amikor nem tudok egy csengőhangot feltölteni, mert jogvédett...
    Kikerülése: Sony-Ericsson telóról MMS-ben küldeni csengőhangot. Akkor átjön :))
  • WiLDoR #11
    hát legjobb tudomásom szerint a DRM-et jelenleg nem lehet kijátszani, nemrég akartam megnézni egy WMV videofile-t, ami drm-mel volt kódolva és se égen, se földön nem található hozzá semmiféle crack vagy remover sem. szopás, de úgy néz ki, hogy nem törhető fel - jelenleg. (régebben volt egy FreeMe nevű progi, meg WMA-khoz az UnfuckWMA, ami kiszedte az ilyen védelmeket, de a Microfos megirta rá a patch-et sajna).
    az egyetlen megoldás, hogy nagy ivben el kell kerülni minden olyan eszközt, amiben ez a szar benne van...
  • tajfun #10
    DRM suxx, azzal teszunk jot a vilagnak ha az ilyennel rendelkezo cuccokat nem vesszuk, es jol belebukik aki gyartja. Akkor szepen elfelejtik.
  • Cat #9
    a beépített médialejátszó szoftverje amikor le akarsz játszani rajta egy zenét/videót akkor figyeli, hogy a jogosultság megvan e rá, persze csak ha maga a formátumban van ilyen (mp3ban nincs)
  • Tetsuo #8
    Az a DRM hogy szűr, mit figyel?? Tuti ki lehet játszani..