SG.hu

6000 embert épít le a Cisco Systems

A leépítés mintegy 6000 munkahelyet jelenthet a San Jose-i vállalatnál, ami a munkaerő 7 százaléka. Mindezt azután, hogy a vállalat februárban már 4000 alkalmazottat elküldött.

A Cisco Systems, az egyik legnagyobb hálózati berendezés-gyártó közölte, hogy az idei második nagy létszámleépítési körben a dolgozói létszámot 7 százalékkal csökkenti. A vállalat nem közölte, hogy hány dolgozót érintene a leépítés, de arról számolt be, hogy 2023 júliusában 84 900 alkalmazottja lesz, ami mintegy 6000 munkahely leépítését jelentené. A tömeges elbocsátás a Cisco által az év elején végrehajtott leépítésen felül történik, februárban a Cisco 4000 alkalmazottat bocsátott el. A vállalat a tervvel kapcsolatban legfeljebb 1 milliárd dollár adózás előtti költséget fog elszámolni, ebből 700-800 millió dollárt az első negyedévben.

Más nagy technológiai vállalatokhoz hasonlóan a Cisco is igyekezett kihasználni a mesterséges intelligenciára való iparági átállás előnyeit. Bár a társaság hosszú ideig a Szilícium-völgy egyik legnagyobb vállalata volt, és a dotcom-boom idején rövid ideig a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalata, az utóbbi években háttérbe szorult a nagyvállalati ügyfeleknek felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó vállalatok miatt. A kaliforniai cégnek mégis sikerült az évek során nagyon nyereségesnek lennie, eredményjelentésében a legutóbbi negyedévben 2,16 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, ami 45 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, és 13,64 milliárd dolláros bevételt, ami 10 százalékos csökkenést jelent.

Az internetes forgalmat irányító routerek és kapcsolók legnagyobb gyártója a gyenge kereslettel küzd, ami arra késztette, hogy diverzifikáljon: a vállalat júniusban elindított egy 1 milliárd dolláros alapot, amely olyan MI startupokba fektet be, mint a Cohere, a Mistral AI és a Scale AI. A Cisco akkor azt mondta, hogy az elmúlt években 20 MI-fókuszú felvásárlást és befektetést hajtott végre. Mindemellett 28 milliárd dollárért megvették a Splunk kiberbiztonsági és elemző céget. A márciusban befejezett akvizíciótól azt várják, hogy az előfizetéses üzletág fellendítésével csökkenti az egyszeri eszközértékesítésektől való függőségét. Chuck Robbins, a Cisco elnök-vezérigazgatója szerdai nyilatkozatában elmondta, hogy a vállalat a Splunk integrálását tervezi termékeibe. A vállalat emellett a hálózati, a biztonsági és az együttműködési részlegeit egy szervezetbe fogja egyesíteni, amelyet Jeetu Patel vezet. Jonathan Davidson, a Cisco Networking vezérigazgatója és ügyvezető alelnöke Robbins tanácsadója lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Hiába a kínaiellenes szankciók, fejleszteni is kellett volna valamit.