SG.hu

A Cisco 28 milliárd dollárért felvásárolja a Splunkot

A Cisco híres arról, hogy felvásárlásokon keresztül építi a vállalatot, de az igazán hatalmas tranzakcióktól eddig inkább távol tartotta magát. Ez most megváltozott, mert a vállalat bejelentette, hogy 28 milliárd dollárért felvásárolja a Splunkot. A két vállalat korábban már folytatott fúziós tárgyalásokat, de ezek a megbeszélések meghiúsultak.

A Splunk az adatmegfigyelhetőség területén erős, segít a vállalatoknak abban, hogy rendszereiket a kiberbiztonsági kockázatok és egyéb fenyegetések szempontjából figyelemmel kísérjék. A vállalat előfizetéses szolgáltatásokból keres pénzt, 15 ezer ügyfelük között olyan neves vállalatok vannak, mint a Coca-Cola, az Intel és a Porsche. A Splunk platformja jól illeszkedik a Cisco biztonsági üzletágába, mert együtt dolgozva az ügyfelek jobban megérthetik a biztonsági fenyegetések okait. Segíthet a naplóadatok sokaságának elemzésében más problémák megoldása érdekében, például a rendszerhibák megértésében vagy a vállalati rendszerek széles skáláján jelentkező számtalan probléma elhárításában.

Az üzlet feltételei szerint a Cisco részvényenként 157 dollárt fizet, ami 31%-os prémiumot jelent a vállalat legutóbbi tőzsdei záróárához képest. A Splunk piaci kapitalizációja több, mint 20 milliárd dollár. Az ügylet az év legnagyobb technológiai tranzakciója, és segít csökkenteni a Cisco függőségét a hálózati eszközöktől, amely az elmúlt években az ellátási lánc problémáitól és a kereslet pandémiát követő lassulásától szenvedett.

Ahogy az várható, a két vállalat vezetői örömtelien nyilatkoztak az üzletről. Chuck Robbins, a Cisco vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke kiemelte a mesterséges intelligencia szerepét, mivel manapság mindig szükség van erre, ebben az esetben a kiberbiztonságra összpontosítva. "Kombinált képességeink az MI-alapú biztonság és megfigyelhetőség következő generációját fogják megteremteni. A fenyegetések észlelésétől és a válaszadástól kezdve a fenyegetések előrejelzéséig és megelőzéséig segítünk abban, hogy a különböző méretű szervezetek biztonságosabbá és ellenállóbbá váljanak" - mondta Robbins a közleményben. Robbins irányítása alatt a Cisco az évek során megpróbálta csökkenteni a hardverekre való hagyományos támaszkodását, és az üzletkötések révén megduplázta a szoftverekre és szolgáltatásokra tett tétjeit.


A Splunk elnök-vezérigazgatója, Gary Steele szintén áradozott az egyesített vállalatokban rejlő lehetőségekről. "A Ciscóval való egyesülés a Splunk növekedési útjának következő szakaszát jelenti, felgyorsítva küldetésünket, hogy segítsük a szervezeteket világszerte rugalmasabbá tenni, miközben azonnali és meggyőző értéket biztosítunk részvényeseinknek" - mondta. A részvényesek minden bizonnyal elégedettek lehetnek ezzel az üzlettel. Egyébként a vállalatok szakértők szerint is potenciálisan jól illeszkednek egymáshoz. "Természetes szinergiáról van szó, amikor a fenyegetések felderítését és a biztonságot MI-val és megfigyelhetőséggel lehet kezelni" - mondta Ray Wang, Constellation Research elemzője. "Az ügyfelek jobb hálózati biztonságot kapnak, míg a Splunk kulcsfontosságú otthont kap. A Cisco hálózati telemetriája és a Splunk megfigyelhetőségi platformja hatalmas rálátást biztosít az ügyfeleknek az adatokra" - mondta.

Mindkét vállalat igazgatótanácsa már jóváhagyta az ügyletet, de a hatóságoknál még át kell mennie az ellenőrzésen, ami nem magától értetődő, tekintve, hogy az ilyen típusú ügyleteket világszerte intenzíven ellenőrzik. A Cisco közölte, hogy nem aggódik amiatt, hogy az üzlet komoly szabályozási akadályokba ütközik. "Az Egyesült Államokban nem volt korábban semmilyen trösztellenes kihívásunk, és a két vállalat összefogása meglehetősen szinergikus. A technológiai integrációban nincs túl sok átfedés, így nem sok aggodalomra ad okot, hogy ez valamiféle olyan összefogás lenne, amely megakadályozza a versenyt" - mondta Robbins. A vállalatok úgy vélik, ha minden jól megy, az ügylet valamikor a jövő év harmadik negyedévében zárulhat le. A kínai szabályozó hatóságok jóváhagyására nem lesz szükség.

Bár a Cisco a múltban is végrehajtott már jelentős felvásárlásokat, a Splunk felvásárlása messze a legnagyobb a vállalat közel 40 éves történetében. A Cisco 2012-ben 5 milliárd dollárért vásárolta meg az NDS tévés szoftvercéget, 2017-ben pedig mintegy 3,7 milliárd dollárért az AppDynamics Inc. üzleti szoftvercéget. Ha a felvásárlás mégsem valósul meg valamiért, a Cisco 1,48 milliárd dolláros felmondási díjat lesz köteles fizetni a Splunknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!