SG.hu

Az IBM üdvözli a Blue Gene/L szuperszámítógépek legjobb 500-ba kerülését

Részleges "Blue Gene" rendszerek a legjobb tíz között: a szuperszámítógépek új generációja, mely akár egy bevásárlókocsiba is belefér.

Mint korábban megirtuk, az 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép listájáról készült elemzés szerint a piacvezető IBM 50%-os részesedésével két és félszer akkora rendszerteljesítménnyel rendelkezik, mint legközelebbi vetélytársa, a 19%-os részesedéssel bíró Hewlett Packard. A történelem során először két Blue Gene/L prototípus rendszer is felkerült a tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép listájára.

A Blue Gene/L prototípusa radikálisan új formatervezést képvisel a szuperszámítógépek között. A korábbi, hasonló teljesítményű rendszerek méretének mindössze huszadrészét kitevő Blue Gene/L energiafogyasztása és helyigénye sokkal kisebb, mint elődeié. A Blue Gene elsősorban olyan vállalatok számára készül, melyeknek különösen nagy teljesítményű számítógépre van szükségük. Ekkora teljesítmény ilyen kis helyre való koncentrálása kétségtelenül döbbenetes előrelépés, mely felvillantja a szuperszámítógépek jövőjét.


A 11,68 teraflop folyamatos és 11,68 teraflop maximális sebességével negyedik helyezett Blue Gene/L DD1 prototípusban több mint 8000 PowerPC processzor működik mindössze négy, egyenként hűtőszekrény nagyságú házban. Ez az úttörő jelentőségű rendszer tervezett teljesítményének csupán 1/16 részét jelenti, mellyel a 73. helyről 2003. novemberére a lista negyedik helyére ugrott. A hetedik helyezett Blue Gene/L DD2 prototípus 8,66 teraflop folyamatos, és 11,47 teraflop maximális sebességre képes. A DD2 rendszer Blue Gene/L chipek második generációjára épül, melyek teljesítménye messze meghaladja a DD1 prototípus chipjeinek teljesítőképességét.

"A Blue Gene nyújtotta innovatív, megfizethető és rugalmas teljesítmény, valamint a Deep Computing Capacity on Demand Center segítségével felhasználóink előtt olyan új erőforrások nyílnak meg, melyek segítségével áttörést érhetnek el az üzleti élet, a tudományok és az ipar területén" - nyilatkozta Dave Turek, Az IBM Deep Computing alelnöke. "Legyen szó akár az időjárás-előrejelzések pontosságának javításáról, jobb autók tervezéséről vagy orvosi kutatások támogatásáról, mindenképpen a szuperszámítógépek új korszakának kezdetét éljük."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    de ez akkor sem állja meg a helyét egy cikkben :P
  • Cat #2
    mert nyilván van amelyik gépnél nem egyezik meg a két érték :>
  • [HUN]PAStheLoD #1
    A 11,68 teraflop folyamatos, és 11,68 teraflop maximális sebességével negyedik helyezett --- ezt most akkor mért kellett leírni 2 x ?