JohnnyCage

Mozilla 1.0: Kész, rajt!

A Netscape webböngésző régóta várt szabadforrású változata, a Mozilla jelentős fejlesztési mérföldkőhöz érkezett, és hamarosan megjelenik első hivatalos kiadása.

A 3 éves Mozilla projektbe a közeljövőben már nem kerülhetnek be jelentős változtatások, mivel a fejlesztők az 1.0-ás verzió kiadására készülnek. A korábbi béta-, illetve tesztverziók már évek óta elérhetőek.

Mivel a Mozilla egy nyílt projekt, a fejlesztési munkák döntő többségét az egyéni programozók végezték, akik minden további nélkül hozzáférhettek a forráskódhoz, és folyamatosan különféle módosításokat építettek bele. Mindez azonban jelentősen lelassította a szoftver feljődését, ami miatt sokan már-már lemondtak a megoldásról.

A Mozilla kódja tehát már zárt a jelentősebb változtatások előtt, és az 1.0-ás verzió az elkövetkezendő napokban, illetőleg hetekben várhatóan napvilágot is lát. A nyílt forrású szoftverprojekt feljődését követő Mozillazine.org weboldalon szerda óta olvasható az üzenet, miszerint "A forráskódot az 1.0-ás verzió kiadásának előkészületeként lezárták."

A szabadforrású projekt körül az elmúlt hetekben valamelyest felforrósodott a levegő, miután az America OnLine (AOL), vagyis a Netscape anyacége a Netscape böngésző legújabb változatát kezdte alkalmazni AOL szolgáltatásán a Microsoft Internet Explorer helyett. Az AOL a Mozilla kód egyes részeit is tesztelte azonos nevű szolgáltatása alatt, amely sokakat arra a következtetésre ösztönzött, hogy a társaság be kívánja vezetni azt felhasználói körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #9
    ne is 8)
  • CAD #8
    Tyb: akkor hasznald :) - de egy kerdes: CSS1-2, DHTML-t sikerult bar belerakniuk? :) - mert eddigi mozillak nemigen szerettek csak a css1-t max, utanna mar eleg gagyik voltak. DHTML-rol ne is bsezeljunk, + a tobbi "gyermekbetegsegrol".
  • Rephyx #7
    Jo bizony a Mozilla, csak eppen en meg fejlesztgetnem kisse...(nagyon regota hasznalom) Vannak meg rnd modon elojovo, apro, idegesito bugjai, de mint bongeszo nagyon jo, szeretem. Mas kerdes megint, hogy technikailag ez a legfejlettebb.
  • Yfel #5
    Én sem vagyok odáig a Mozilláért de Linux alatt még talán az a legjobb... Windowsban az IEt nem veri semmi
  • galocza #4
    én ki fogom próbálni, ha nem is bízom benne hogy veri az ie+netcaptor párost...
  • CAD #2
    Oyeah... alig varom !!!

    (Picit hazudtam, sose lassam :) - IE power)