Rónai György

Csökken a Nokia piaci részesedése

A Nokia piaci részesedése idén csak az első negyedévben majdnem 6%-ot csökkent. A szakértők szerint ez egyaránt betudható az új, és attraktív készülékek viszonylagos hiányának, a telefontársaságokkal való viharos kapcsolatainak, és az egyre jobban feltörekvő konkurenciának.

Ugyan a piacvezető mobiltelefon gyártó az előző évhez képest az első negyedévben több telefont adott el, azonban a piaci részesedése mégis visszaesett, 34,6%-ról 28,9%-ra. A Gartner szerint a Nokia szépen lassan elveszítette az összes előnyét hat legfőbb riválisával szemben. Az eladások csak azért nőhettek mégis, mivel a teljes mobiltelefon piac is 34%-kal növekedett, ami az első negyedévben összesen 153 millió eladott egységet jelentett.

"A legnagyobb gondokat a Nokia Nyugat Európában éli át, ahol 10%-ot veszített részesedéséből. A Nokiának két alapvető gondja van. Az egyik a telefontársaságokkal kiépített kapcsolata, akiket nem tud szolgáltatóra szabható telefonokkal ellátni, a másik pedig hogy nem tud olyan termékportfoliót felmutatni, ami versenyképes lenne a konkurencia modelljeivel" - mondta el Ben Wood, a Gartner munkatársa.


A Nokia már áprilisban közzé is tett egy figyelmeztetést, hogy nem fogja tudni ellátni a növekvő felvevőpiacot, mivel középkategóriás mobiltelefon termékcsaládjának a helyén egy hatalmas lyuk tátong. Elmondásuk szerint azóta a profitjukból áldoznak fel egyre többet, hogy minél előbb versenyképes termék portfoliót hozhassanak létre. A szakértők azonban aggódnak, hogy a Nokia telefonok árcsökkentése nem lesz elegendő a cég részesedésének megtartására.

A Nokia szerint 2003-ban a piac 38%-át uralta a termékeivel, ez azonban már akkor is elmaradt a kitűzött 40%-os céltól. A cég szerint a részesedésük ugyan jelentősen esett már az első negyedévben is, azonban összességében idén nem fog 35% alá menni. Azóta az erős keresletnek köszönhetően nőtt is az eladások száma, azonban nem többel, mint a riválisainak, ráadásul a Nokia részvényárfolyama az áprilisi bejelentése óta több mint egyharmaddal csökkent.


A Nokia részvényárfolyama nagyot zuhant áprilisban

A Gartner az eladásokat nem a viszonteladók felé méri, hanem közvetlenül a gyártótól a felhasználókhoz, ily módon ez jobb indikátor, és jól mutatja a cég valós helyzetét. Az elemzők szerint az adataik ugyan korábbi állapotokra támaszkodnak, nem frissek, de mégis meglepő volt mindenki számára, hogy mekkora különbség van a Gartner és a Nokia statisztikája között. A szakértők szerint azonban nem csak a Gartner és a Nokia adatai különböznek ennyire, hanem a Nokia adatai az összes többi kimutatástól is eltérnek.

További felmérések szerint a Motorola részesedése például 14,7-ről 16,4%-ra, míg a Samsung piaci részesedése 10,8-ról 12,5%-ra növekedett. A Siemens részesedése kerek 8-ra nőtt 7,6%-ról, a Sony Ericssoné pedig 4,7-ről 5,6-ra. Egyre többen cserélik le a régi telefonjaikat színes kijelzős, kamerás új modellekre. A modellváltásban az élen Oroszország áll, ahol hatalmas fejlődésen mentek át az emberek készülékei, őket követi Brazília, Nyugat Európa, és Észak Amerika.

Szemben a 2003-as 520 millió eladott telefonnal, a Gartner év elején 560 millió eladott telefont jelzett előre erre az évre, azonban mára ezt az álláspontját kétszer is megváltoztatta, ezúttal már 600 millió az aktuális adat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #13
    Ideje lenne már összekapni magukat tényleg. Az utóbbi fél évben a 6230-on kívül nincs semmi, amit jónak nevezhetnék. :(
  • asysoft #11
    SonyEriccson rulez:) De sajnos az ugyanazon belső többszöri kiadása erre a cégre is jellemző: T300, T310... Igaz, a Nokiánál többször:)
  • Darth Sith #9
    sony ericcson rulez... :)
    Manapság a nokia már nem is fejleszt szinte semmit. Ugyanazt a telefont adja ki, különöbő külsőkben. Kéne vmi újdonság is.
  • Anee #8
    Ha egy cég egy kiejlzőre építi majd minden modelljét -4096szin 128*128- akkor mit akar?
    A legolcsóbb C62-esnek is szebb az ugyenilyen tudású kijelzője, nemhogy egy nagyobb többszínű tft....pl v300/v500 -50ruppós telóba jobb kijelző van mint a 6600-ba.....nevetséges felfogás, design és nevetségesen kevés fejlesztés
  • BubaMester #7
    Hajraá Siemens! :D
  • Laslow #6
    Sztm a 3410 is ronda. Sőt, nagyon ronda. Persze másnak ettől még tetszhet :)
  • OptimusPrime #4
    Minő véletlen! :-)

    Talán most majd észhez kapnak a NOKIA-nál, hogy egy kicsit már nyújtani is kell, a név már nem elég.
  • JZO #1
    A Nokia megsínyli, hogy 1000 mérnököt rúgtak ki a cégtől. Most aztán lassult a fejlesztési ütemük. Úg ykell nekik, ha ez nekik az átszervezés.