Spencer

2006-ban már a legtöbb PC 64 bites lesz?

A 32 bitesről 64 bites technológiákra történő átállás az asztali számítógépek esetében jelentősen gyorsabban fog végbemenni, mint azt a legtöbb szakértő korábban jósolta - vélekedik egy neves ipari elemző.

"A 64 bites asztali számítógépek nagyon gyorsan el fogják árasztani a piacot" - nyilatkozta Steve Kleynhans, a Meta Group piackutató cég technológiai kutatásokkal foglalkozó részlegének az alelnöke. Kleynhans, a napokban Seattle-ben zajló Windows Hardware Engineering Conference keretein belül tartott előadásában elmondta, hogy véleménye szerint 2006-ban a felhasználók többsége már 64 bites asztali számítógépet fog használni.

A 64 bites processzorral és megfelelő operációs rendszerrel ellátott számítógépek egyrészt minden korábbinál nagyobb teljesítményre képesek, másrészt pedig rendkívül sok memóriát tudnak kezelni. Kleynhans utalt arra, hogy a kiszolgáló számítógépek piacán már javában zajlik a 64 bites technológiákra történő átállás, és amennyiben minden jól megy, akkor 2005 közepére ez az átállás teljes mértékben végbe fog menni.

Klikk ide! Klikk ide!
A Windows XP 64 bit által támogatott, illetve nem támogatott jellemzők

Sok szakértő nem osztja Kleynhans véleményét, vagyis korántsem olyan optimista a 64 bites számítástechnika gyors elterjedésével kapcsolatban. Martin Reynolds, a Dataquest piackutató cég elemzője szerint két év nagyon kevés ahhoz, hogy a 64 bites megoldások meghódítsák maguknak az asztali személyi számítógépek világát, ehhez ugyanis szerinte négy év, vagy még ennél is több idő szükségeltetik.

Bill Gates-hez hasonlóan Kleynhans is arra alapozza optimizmusát, hogy az Advanced Micro Devices (AMD) a közelmúltban megkezdte asztali PC-kbe szánt első 64 bites processzorainak a tömeggyártását és kereskedelmi forgalmazását, a nagy konkurens Intel pedig várhatóan hamarosan ki fogja adni első 64 bites kiterjesztésű processzorait. A világon elsőként az Apple Computer dobott piacra 64 bites asztali rendszert, amikor is tavaly augusztusban bejelentette a G5 alapú számítógépeket, nem sokkal ezt követően pedig az AMD is lerántotta a leplet az Athlon 64, illetve Athlon 64 FX processzorokról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Power #30
  Látom az általános szó jelentésével nem vagy tisztában, nem a SIMD bővítmények határozzák meg, hogy hány bites.
  Ma már szinte minden processzorban vannak SIMD utasítások, de ezek semmi köze sincs, hogy hány bites a core.
  Ha 100-szor írnám le, sokan akkor sem értenék :)
 • Power #28
  Tényleg nagyon sokáig nem lesznek 128 bites általános célú processzorok. Egyszerűen nincs rá szükség. A mai csúcs pár TB-tól eljutni ennek a milliószorosáig évente kb. 2x tempóval kb. 20 év. A desktop piacon meg még egy plusz 5-10 évet hozzá lehet adni.
  A PS2-nek meg akkor is csak 32 bites, mivel az általános célú MIPS processzora annyi. Minden más cél proci, de nem ezek határozzák meg a "bitességét", mintahogy a pc-kben sem a GPU alapján beszélnek erről.
 • sniper #27
  "Egy biztos, soha nem lesznek szilícium alapú, 128 bites általános célú CPU-k."
  Ja, meg 640k RAM mindenkinek eleg lesz...
 • sniper #26
  Elfelejted a SIMD muveleteket. Nem art ha nemcsak szamolni tud 1szerre tobb adattal, hanem azt beolvasni, kirakni mem-be.
 • TeszteloPontHu #17
  Pedig látható különbség van, mert a számítások során sok adat elveszik a 16 bites számok miatt. Pl. a Quake III-ban a füstön lehet nagyon látni, hogy "kevés" a 16 bit.
 • shim #16
  ebben csak az a szép h az emberi szem nem képes 16m színt érzékelni ^^
  minden progim 16biten futtatom mert sok színbeli változást nem veszek észre, ráadásul gyorsabb is
  64bitre meg most nyáron szeretnék áttérni (itt a "szeretnék"en van a hangsúly), ebből valszeg 2010ben lesz vmi, ahogy a hw frissítési gyakoriságomat ismerem :(
 • Laalee #10
  na ebből szerintem a konzol szót értette csak :D
 • shabba #9
  Ha csak az adatbusz érdekel az Pentium I óta 64 bites, PIII-ben a L2 cache-é már 256 bites. Sok értelme nem lenne 256bites PC-t csinálni, az egész számok tárolására alkalmas regiszterek jellemzően logikai, ciklusváltozó vagy tömb indexelő szerepet töltenek be, oda felesleges ekkora számtartomány megléte. Ha meg a lebegőpontos számábrázolás a lényeg akkor ott vannak az FPU regiszterei vagy az SSE kiegészítések. Memóriacímzéshez megint felesleges ennyi bit, még a 64bites rendszerek is 40-48 körül megállnak. PC esetén a kompatibilítás megtartása nagyobb piaci érv hisz más a célközönség: az üzleti softvereket futtatók. A konzolnak sokkal másabb célzottabb közönsége van ezért lehet céleszközt is fejleszteni hozzá.
 • Power #8
  A PS2 32 bites.
  Nincs 128/256 bites általános célú processzor és még vagy 20 évig biztos, hogy nem is lesz.
  Az van benne bármi is ami X bites, attól még nem ez határozza meg, hogy hány bites.
 • Cat #3
  érdekes az első kép listája, jó sok minden nem volt benne eddig a 64bites xpben