JohnnyCage

Intel Banias: Veszélyben a grafikus chipek piaca

A chipóriás Intel integrált Banias megoldásai további nyomást nehezítenek a különálló grafikus processzorok gyártóira, állítják egyes elemzők.

A Banias processzorok megjelenésével még egy csapás éri a grafikus processzorok gyártóit az integrált megoldásoktól. Az Intel új mobil platformjának első képviselői a jövő év elején jelennek meg a notebook piacon, és várhatóan jelentős visszaesést fognak eredményezni a mobil grafikus chipek piacán. Az idei évben az alsó-, illetve középkategóriás grafikus chipek piacát vetették vissza jelentősen az egyre általánosabban elterjedő, és egyre népszerűbb integrált grafikus alaplapi chipkészletek.

Az Intel ütemterve szerint a Banias, és következő generációs Dothan notebook processzorokat támogató öt chipkészlet közül egyedül az Odem 855PM lesz diszkrét változat. A hordozható PC-kbe szánt 852GME, és 852GM, valamint a mobil alkalmazásokba kínált 855GME, és 855GM változatok egyaránt rendelkezni fognak integrált grafikus maggal, szükségtelenné téve ezzel a külső grafikus processzorok alkalmazását.

Mivel az Intel chipkészletek részesedése a notebookok piacán még nagyobb, mint az asztali gépek esetében, ez a termékpaletta aligha fog kedvezni a grafikus chipek gyártóinak. A notebook grafikus chipek piacán jelenleg vezető pozícióban lévő ATI Technologies nemrégiben dobta piacra új M10 mobil grafikus processzorának mintapéldányait, de a társaság hamarosan két új, integrált grafikus maggal rendelkező mobil chipkészletet is bemutat. Az RS250 és RS300 jelzésű megoldások már AGP 8X-alapúak, és teljesítményben is felveszik a versenyt az asztali gépekbe szánt változatokkal.

A Silicon Integrated Systems (SiS) az M652 és M660 nevű, Pentium 4-alapú integrált mobil chipkészleteivel kíván nagyobb részesedést szerezni a piacon. A jövő márciusban, illetve júniusban megjelenő megoldások egyaránt támogatni fogják a Hyper-Threading technológiát, az utóbbi változat pedig AGP 8X-alapú lesz.

A chipóriás Intel egyelőre egyetlen külső gyártónak sem biztosított licenszjogot a Banias-alapú chipkészletek gyártására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dr #10
    csak egy hozzavetes.a noteszemben intel 830-as(asszem) graf mag van, integralt.a warcraft3 ugy fut rajta 1024-ben mint a szelvesz.10emberes multinal sem szaggat be.szal azert nem minden egy 9700-es mag.ha egy alapabb gep is szakszeruen es markas cuccbol van,siman odaver egy hipersziper csilivili noname konfigot.
  • Vízipók #8
    Nem vagy te egy csöppet kukacoskodó?
    OK, elhangzanak itt-ott téves állítások, de helyreigazítani finomabban is lehet ám. (Bár ezt én is csak hallottam)
  • Tumor #5
    Gratula a cikkért az SG-nek, megint bizonyítottatok... :)))
  • Laci73 #1

    Az Intel eleddig bemutatott grafikus megoldásai inkább az irodai szegmensben jelenthetnek veszélyt. A komolyabb 3D (értsd: gamer :)) szegmensben nem tud szóhoz jutni a GeForce FX és az ATI 9700 melett, de szerintem még a korábbi GPU-k is lealázzák az efajta CPU+GPU integrált cuccokat. Én sosem voltam híve a "mindent egyben" megoldásoknak.