Spencer

A notebookgyártók az új Intel Pentium M-re várnak

A hordozható számítógépek gyártásával foglalkozó cégeket hidegzuhanyként érte, hogy az Intel immár sokadik alkalommal eltolta legújabb mobil processzora, a jelenleg Dothan fejlesztési kódnevet viselő chip debütálási időpontját.

A korábban februárra ígért újgenerációs Pentium M processzor a legfrissebb híradások szerint valamikor áprilisban, de elképzelhető, hogy csak májusban lát majd napvilágot, ez a több hónapos késés pedig negatívan érinti a notebook gyártókat, mely cégek mihamarabb piacra dobnák már Dothan alapú termékeiket.

A Santa Clara-i székhelyű vállalat eredetileg egyébként azt tervezte, hogy már tavaly októberben előrukkol a Dothan magos Pentium M processzor 1,8 GHz-es működési frekvenciával rendelkező változatával, melyet az 1,9 GHz-es, valamint 2 GHz-es verzió az idei esztendő első, illetve második negyedévében követett volna. Mint ismeretes, októberben elmaradt a Dothan bemutatkozása, ezt követően pedig februárban olyan pletykák keltek szárnyra, melyek szerint az első Dothan chipek valamikor 2004 februárjában fognak bemutatkozni. Most már tudjuk, hogy a februári debütálás is el fog maradni, vagyis örülni lehet, ha a chipgyártó valamikor tavasszal lerántja majd a leplet a Dothanről.

A legfrissebb Intel roadmapből, vagyis ütemtervből kiderül, hogy a vállalat az eredetileg is tervezett 1,8 GHz-es Dothan mellett egy kisebb teljesítményű és egyben természetesen olcsóbb Dothan chipet is piacra fog dobni. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, az 1,7 GHz-es és az 1,8 GHz-es Dothan egyszerre fog megjelenni a kereskedelmi forgalomban, és valamivel később esedékes az 1,9 GHz-es és 2 GHz-es nagyobb teljesítményű modellek bemutatkozása.

Szakértők szerint a Dothan magos Pentium M azért késik ilyen sokat, mert az Intel még mindig komoly gondokkal küszködik a 0,09 mikronos gyártási technológiákra történő átállást illetően, és a 0,09 mikronos csíkszélességű Intel termékek közül a Prescott magos új Pentium 4 processzorok mindenképp prioritást élveznek a Dothan magos chipekhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #8
    Egyetlen jelenlegi és jövőbeli mobil Intel proci nem fogyaszt az általad (#2) említett érték körül. A cikket olvastam.
  • Power #7
    Szerintem olvasd el a cikket és akkor talán rájössz. Senkit nem a jelenlegi kapható Pentium-M-ről beszélt.
  • Pheel #6
    Segítek: a Pentium-M egy létező termék, aminek a továbbfejlesztett verziója lesz 0.09-es. Most is kis fogyasztású.
  • Power #5
    Látom a mondat értelmezéssel problémáid vannak. Pentium-M kisfogyasztású, de pont a gyártásproblémák miatt ez jelentősen megváltozik 0,09 mikronon. Amíg ezt ki nem küszöbölik, addig nem fog megjelenni.
  • Pheel #4
    Esetleg további info itt azoknak, akik nem érik be azzal, hogy hülyeségeket beszélnek
  • Pheel #3
    Látom te sem olvasol utána a dolgoknak, csak lököd megszokásból a hülyeséget. Az Intel Centrino platform Pentium-M processzorjai éppen arról híresek, hogy mennyire kis fogyasztásúak. Kétkedőknek.
  • Power #2
    Nem lesz könnyű menet. Ezen a piacon nehéz azzal érvelni, hogy 100+ W az teljesen normális.
  • sztavrosz #1
    Kár érte.